Sernik japoński to stary, tradycyjny deser, który jest pyszny, łatwy i wymaga tylko trzech składników. To doskonały sposób, by zaimponować gościom. Przepis składa się tylko z trzech głównych składników: cukru, mąki ryżowej i proszku do pieczenia. Wszystko, co musisz zrobić, to połączyć te składniki, przelać masę do naczynia i piec przez 15 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć i ciesz się nim!
Suflet
Japoński sernik to wyjątkowy i smaczny przysmak. Jest to rodzaj ciasta przypominającego suflet, zrobionego z białej czekolady, kremowego serka i żółtek jaj. W przeciwieństwie do większości zachodnich serników, nie jest słodki i ma wyraźny pikantny smak. Kawałek tego deseru to pyszny smakołyk, który można jeść w temperaturze pokojowej lub przechowywać w lodówce do tygodnia.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu japońskiego sernika jest przygotowanie składników. Będziesz musiał odmierzyć składniki i przygotować jajka. Jeśli zamierzasz upiec sernik, użyj formy do pieczenia.
Następnie musisz wymieszać serek śmietankowy, cukier i żółtka. Jest to trudny etap, ponieważ nadmierne mieszanie może spowodować, że ciasto się rozpadnie. Użyj średniej prędkości, aby uzyskać miękką pianę.
Następnie dodajesz ubitą pianę z białek. Złożenie białek nie jest tak łatwe, jak myślisz. Najlepiej będzie, jeśli delikatnie złożysz pianę z białek.
Paweł
Sernik japoński to lekki i zwiewny przysmak, którym można się delektować samodzielnie lub podawać z owocami i bitą śmietaną. Stworzony przez japońskiego szefa kuchni, Tomotaro Kuzuno, jest hybrydą klasycznego kremowego sernika i lekkiego, zwiewnego sufletu.
Podczas gdy amerykańskie serniki mają gęstą, aksamitną konsystencję, serniki japońskie są lekkie i zwiewne. Japoński przepis wymaga mniejszej ilości kremowego sera i cukru. Jednak w rezultacie otrzymujemy równie słodki deser.
Przepis na sernik japoński wykorzystuje wiele podstawowych składników ze spiżarni. Można użyć masła, mleka i jajek, ale najważniejsza jest baza z nerkowców. Dodatkowo sok z cytryny lub śmietana dodają ciastu kwasowości.
Po przygotowaniu składników, miesza się je razem i piecze. Dzięki temu ciasto jest lżejsze, bardziej miękkie i puszyste.
Podczas pieczenia sernika japońskiego ważne jest użycie bain Marie, czyli gorącej kąpieli wodnej. Jest ona podobna do podwójnego kotła. Używa się go, aby upewnić się, że wierzch ciasta jest idealnie zwarty.
Tradycyjny
Sernik japoński lub sernik sufletowy to lekkie i zwiewne ciasto o bogatym, kremowym smaku. Jest podobny do ciasta szyfonowego, ale bez skórki. Ten łatwy do zrobienia deser można spożywać samodzielnie lub z różnymi kompotami owocowymi. Możesz go też podać z wiórkami czekoladowymi.
Aby zrobić tradycyjny japoński sernik, potrzebujesz foremki, papieru do pieczenia i kilku składników. Oprócz standardowych składników powinieneś mieć także termometr do piekarnika, aby upewnić się, że pieczesz w odpowiedniej temperaturze.
Największą zaletą sernika japońskiego jest jego puszysta, lekka konsystencja. Uzyskuje się ją poprzez połączenie ubitych białek z kremowym serkiem i mlekiem. Po połączeniu masy składa się do niej bezę o miękkim wierzchu.
Choć większość z nas zna serniki pieczone, istnieje wiele innych odmian tego klasycznego wypieku. Na przykład japoński sernik bawełniany, popularna odmiana tradycyjnego sernika, wykorzystuje białą czekoladę i 4,3 uncji serka śmietankowego.