Strona głównaPrzepisyMarchwianka zupa - Przepis

Marchwianka zupa – Przepis

Przez Redakcja

-

Zupa marchewkowa to zdrowa, pożywna i sycąca zupa, którą możesz się cieszyć z rodziną o każdej porze roku. Możesz ją przygotować ze świeżych marchewek i cebuli lub użyć resztek. Ten przepis ma pyszny smak pieczonej marchewki, który sprawi, że będziesz chciał więcej. Dodatek porów, jogurtu greckiego i tymianku dodaje jej dodatkowego smaku.

Pieczona marchew

Jeśli uwielbiasz smak marchewki, pokochasz ten przepis na zupę z pieczonej marchewki. Ma ona ciepłe śródziemnomorskie smaki i świeży imbir, który zapewnia dodatkowe korzyści zdrowotne.

Pieczenie warzyw nadaje im szczególny smak i wydobywa ich słodycz. Ta metoda skraca czas gotowania, dzięki czemu jest szybkim i łatwym sposobem na przygotowanie pysznego posiłku.

Na początek upiecz marchewki. Będziesz potrzebował dwukilogramowego worka. Umieść marchewki na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą z oliwek i posyp odrobiną soli i pieprzu. Nastaw piekarnik na 425 stopni i piecz przez 30-40 minut. Marchewki się upieką i będą ładnie skarmelizowane.

Po upieczeniu marchew jest gotowa do zmiksowania. Wrzuć je do dużego garnka, dodaj wodę i bulion. Gdy zupa będzie się gotować przez około 15 minut, możesz użyć widelca, aby odcisnąć płyn.

Tymianek

Zupa z marchwi i tymianku to klasyczne i pełne smaku danie. To prosty przepis, który jest bezglutenowy i niskokaloryczny. Jest to również świetny posiłek, który można przygotować wcześniej. Podawaj ją z chrupiącym chlebem i serem pleśniowym, aby uzyskać satysfakcjonujący lunch lub kolację.

Możesz użyć blendera ręcznego lub stojącego. Tak czy inaczej, ważne jest, aby ostrożnie obchodzić się ze składnikami. Używaj odpowiednich pojemników, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, i pamiętaj, że zupa nie powinna się zagotować.

Zacznij od podsmażenia cebuli na maśle na średnim ogniu. Gdy cebula zmięknie, dodaj czosnek i tymianek. Gotowanie tych ziół przez 30 sekund przed dodaniem marchewki doda przyjemnego aromatu ziołowego.

Po ugotowaniu warzyw dodaj do garnka bulion. Gotuj przez 5-10 minut, żeby marchewki zmiękły. Dodaj sól i pieprz.

Pory

Zupa z porów marchewkowych to pyszny przepis, który jest prosty w wykonaniu i smakuje niesamowicie. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie wszystkich chłodnych warzyw, które kupiłeś na lokalnym targu rolnym.

Ten prosty i satysfakcjonujący posiłek jest pełen wartości odżywczych. Resztki możesz odgrzać na kuchence lub w mikrofalówce. Podana z chrupiącym chlebem, ta pyszna zupa będzie na stole w mgnieniu oka.

Użycie odpowiednich składników może zrobić wielką różnicę w smaku twojej zupy. Przyprawy inspirowane kuchnią marokańską dodadzą jej smaku. Szczypta czarnego pieprzu jest dobra, ale najlepszy jest świeży tymianek.

Zupa jest połączeniem ziemistych warzyw korzeniowych i łagodnych porów. Aby uzyskać bardziej kremową wersję, zaleca się dodanie odrobiny kwaśnej śmietany. Dodatkowym akcentem jest parmezan.

Jogurt grecki

Jeśli szukasz zdrowego przepisu na zupę marchewkową, to właśnie ten przepis powinieneś wypróbować. Jest pełna smaku i ma kremową konsystencję. Doskonale nadaje się na kolację lub lunch.

Prażenie marchewek wydobywa ich naturalną słodycz. Są też bogate w witaminy i minerały. Smak tej zupy dopełnia curry i harisa.

Możesz dodać do zupy jogurt grecki, aby nadać jej pikantny smak. Najlepiej jednak użyć wersji niskotłuszczowej. Jogurt zawiera białko i sprawia, że zupa jest bardziej sycąca.

Zupa marchewkowo-imbirowa jest łatwa do zrobienia. Ma aksamitnie gładką konsystencję i smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Łatwo ją przygotować i jest idealna jako przekąska lub posiłek. Jest zrobione z mleka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu i beztłuszczowego jogurtu. Nie ma więc poczucia winy.

Zachowaj resztki

Zupa marchewkowa to pyszny i zdrowy sposób na delektowanie się warzywami. Możesz ją podawać na ciepło lub na zimno. Jeżeli robisz partię zupy, najlepiej jest zrobić mniej niż potrzebujesz. Resztki mogą przetrwać do dwóch tygodni w lodówce.

Aby przechować zupę, zawiń resztki w szczelny pojemnik lub opakowanie. Pomoże to utrzymać bakterie na zewnątrz i zapobiegnie przenikaniu zapachów z innych potraw w lodówce.

Jeśli musisz przechowywać zupę przez dłuższy czas, użyj szczelnego pojemnika i przechowuj ją w zamrażarce. Jednak zamrożone resztki stracą wilgoć i smak, gdy będą siedzieć w zamrażarce.

Podczas odgrzewania zupy marchewkowej uważaj, żeby nie rozgotować warzyw. Chcesz jak najbardziej nawodnić marchewki.

Oceń artykuł: Marchwianka zupa – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy