Strona głównaPrzepisyMarynowane śledzie po polsku - Przepis

Marynowane śledzie po polsku – Przepis

Przez Redakcja

-

Marynowany śledź w polskim stylu jest ulubionym daniem wielu osób. Jest łatwy do wykonania i można go wykorzystać w wielu przepisach. Możesz użyć śledzia świeżego lub peklowanego.

Śledzie peklowane

Piklowane śledzie to tradycyjne polskie danie. Jest również popularne w innych krajach. Oprócz tego, że jest smaczną przekąską, jest również uważany za zdrowy, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. I jest lepszy niż większość ryb w puszkach, które znajdziesz na rynku.

W Polsce śledź kiszony jest jednym z najważniejszych elementów kolacji wigilijnej. Jest to również tradycyjny przysmak wielkanocny. Tradycyjnie filety śledziowe przed ugotowaniem moczy się w słonej zalewie.

Ten przepis jest łatwy do przygotowania. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Ponadto danie jest pyszne, pikantne i kremowe.

Najpierw musisz namoczyć śledzie w wodzie lub mleku. Nie zapomnij szczelnie przykryć słoika, żeby śledzie nie wyschły. Jeśli masz szczelną pokrywkę, możesz przechowywać śledzie przez dwa tygodnie.

Po namoczeniu śledzi możesz przygotować mieszankę do marynowania. Przygotuj średni garnek z pokrywką. Dodaj sól, ziarna pieprzu i liście laurowe. Następnie dodaj filety śledziowe i wymieszaj.

Potem dodaj do mieszanki cebulę i ocet. Najlepiej będzie, jeśli pozostawisz mieszaninę do ostygnięcia. Aby to zrobić, musisz ją kilkakrotnie przepłukać.

Na koniec musisz pokroić śledzia na 3 lub 4 kawałki. Jeżeli chcesz podać to danie jako sałatkę, możesz dodać pokrojoną cebulę, świeżo posiekany koperek i odrobinę oliwy.

Buraki w śmietanie

Śledzie w śmietanie to tradycyjne polskie danie. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie o silnym smaku. Połączenie śledzia, śmietany i cebuli nadaje mu niepowtarzalny smak.

Danie to podaje się jako przystawkę lub danie główne. Podczas podawania śledzia kroi się na kawałki wielkości kęsa. Robi się to po to, by pasowały do kwaśnej śmietany. Niektórzy lubią układać buraki na końcu.

Ta potrawa jest często spożywana podczas kolacji bożonarodzeniowych. Danie można wzbogacić o wędzone mięso i gotowane jajka. Dodaje się też inne warzywa.

Buraki są w Polsce dostępne przez cały rok. Szczególnie smaczne są jesienią i zimą. Można je znaleźć na bazarach i w sklepach spożywczych. Jeśli nie możesz dostać świeżych buraków, możesz kupić buraki w puszce i dodać je do przepisu.

Śledź to słona ryba, która dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Niektóre składniki w przepisach na śledzia to szalotka, czerwona cebula i miód.

Do przygotowania sałatki potrzebna będzie duża miska. Duża miska jest najlepsza do łączenia sosu i innych składników. Potrzebny będzie też nóż.

Aby zetrzeć buraki, możesz użyć tarki lub robota kuchennego. Po starciu możesz doprawić je solą i mielonym czarnym pieprzem.

Sledzie

Marynowany śledź w polskim stylu to bardzo popularne danie wśród Polaków. Może być spożywany jako przystawka lub główny posiłek. Danie to można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do czasu, gdy będziesz gotowy do spożycia.

Jeśli szukasz szybkiego sposobu na przyrządzenie śledzia, spróbuj przygotować go przy użyciu palnika kuchennego na butan. Zmiękczy to skórę ryby i zmniejszy jej słoność.

Możesz podawać je na surowo lub marynowane. Danie to jest bogate w witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3. Uważa się również, że marynowany śledź pomaga zapobiegać kacowi.

Innym popularnym sposobem podawania śledzia jest jego udział w smorgobordach. Jest to obiad, na który składają się klopsiki, wędzone ryby i inne potrawy. Niektórzy Skandynawowie włączają nawet marynowanego śledzia jako składnik swojego smorga o północy.

Śledź jest również dostępny w postaci zupy krem. Zupę śledziową przygotowuje się, krojąc śledzie na małe kawałki i mieszając je z bułką i sosem śmietanowym.

Śledzie w śmietanie można podawać jako sałatkę, dip warzywny lub dressing. Do dania można dodać koperek, pietruszkę i cebulę. Jeśli wolisz używać soku z cytryny zamiast śmietany, możesz dodać go do przepisu.

Gdy szukasz łatwego, tradycyjnego polskiego dania, nie szukaj dalej niż śledź w smietanie. Śledzie to danie, którego początki sięgają czasów średniowiecza. Podaje się je z kwaśną śmietaną i opcjonalnie z mięsem.

Oceń artykuł: Marynowane śledzie po polsku – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy