Kotlety warzywne są łatwe do zrobienia i mogą być wspaniałym przysmakiem dla każdego. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i trochę czasu na ich przygotowanie. Można je usmażyć w głębokim tłuszczu i podać z sosem schezwan, chutney miętowym lub sosem chili.
Wykonywanie mieszanki do kotletów
Przy wykonywaniu kotletów warzywnych musisz mieć pewność, że składniki są świeże. Jeśli nie są, kotlet może nie smakować tak dobrze. Zależy to również od rodzaju warzyw, których używasz.
Możesz przygotować te małe warzywne przysmaki jako przystawki na przyjęcie lub jako przekąskę. Są bardzo pożywne i pyszne. Można je jeść z chutneyem lub z ketchupem. Możesz nawet zrobić je w wersji wegańskiej, zastępując tofu.
Kotlety warzywne są łatwe do zrobienia. Można z nich zrobić placki, opanierować i usmażyć. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, powinieneś użyć oleju o średnio wysokiej temperaturze.
Na początek musisz ugotować kilka ziemniaków. Pamiętaj, żeby je dokładnie umyć. Po kilku minutach pozwól im ostygnąć. Po ostudzeniu rozgnieć je tłuczkiem. Następnie dodaj kilka przypraw.
Po kilku minutach odcedź wodę z mieszanki. Teraz wymieszaj ziemniaki z resztą składników. Dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku. Uważaj, żeby nie rozgnieść zbytnio warzyw, bo będą miały konsystencję pasty.
Jeśli chcesz zrobić je jako przystawkę, możesz je zanurzyć w jajku. Możesz też użyć bułki tartej panko do ich obtoczenia. Jeśli jednak szukasz zdrowszej alternatywy, możesz użyć pokruszonych płatków kukurydzianych. Dzięki temu będą bardziej chrupiące.
Smażenie w głębokim tłuszczu
Kotlety warzywne są popularną indyjską przekąską. Można je przyrządzać w różnych kształtach. Dzięki temu doskonale nadają się na przyjęcia lub na podwieczorki. Możesz dodać przyprawy, aby kotlety smakowały jeszcze lepiej.
Kotlety z warzyw są łatwe do przygotowania i możesz nawet wykorzystać do nich resztki warzyw. Najlepsze jest to, że są zdrowe.
Zanim zaczniesz robić kotlety warzywne, będziesz musiał przygotować składniki. Niektóre z warzyw, które można wykorzystać w tym przepisie, to marchew, burak, słodki ziemniak i zielona fasola. Aby uzyskać dodatkowy smak, możesz dodać do mieszanki warzywnej pastę imbirową, sproszkowany kminek lub sproszkowane suszone mango.
Po przygotowaniu składników musisz uformować kotlety. Możesz to zrobić za pomocą foremki do wycinania ciastek lub spróbować zrobić z nich placki. Jeżeli chcesz nadać kotletom chrupiącą teksturę, możesz je usmażyć w głębokim tłuszczu.
Aby zapobiec pękaniu kotletów podczas smażenia, musisz rozgrzać olej do odpowiedniej temperatury. Kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajesz kotlety i pozwalasz im się smażyć. Ważne jest, aby przewracać je w miarę potrzeby, aby zapewnić równomierne smażenie.
Podawanie z chutneyem, sosem schezwan, chutneyem miętowym lub sosem chili
Sos schezwan to ostry sos pochodzący z Chin. Używa się go do wielu chińskich potraw. Można go podawać jako przyprawę lub sos do maczania.
Składa się z czerwonych chili i jest pikantną, odrętwiającą przyprawą. Typowe chińskie dania, takie jak smażony ryż i makaron, wykorzystują go jako składnik. W rzeczywistości można ją jeść prawie ze wszystkim. Jeżeli jednak chcesz uniknąć ostrości, możesz zastąpić chilli świeżymi, niedojrzałymi.
Aby przygotować sos schezwan, powinieneś najpierw namoczyć suszone czerwone chilli w wodzie przez 15 minut. Następnie zmiksuj je na gładką pastę. Możesz też dodać do tej przyprawy tamaryndowca i rodzynki. Po przygotowaniu można ją przechowywać w lodówce do czterech tygodni.
Schezwan jest częstym składnikiem kuchni indyjsko-chińskiej. Większość mieszkańców Indii zna jego składniki i potrawy, z którymi się łączy. Niemniej jednak istnieją przepisy na tę przyprawę, które są nieco inne.
Aby przygotować ten chutney, będziesz potrzebował kilku prostych składników. Świeży imbir jest niezbędny. Ten chutney jest powszechnie podawany jako sos do maczania w indyjskich przekąskach. Jeżeli masz alergię pokarmową, uważaj na olej sezamowy.
Oprócz tych składników, dla smaku dodaje się niewielką ilość soku z limonki. Można też dodać do tego chutney niewielką ilość cukru.