Strona głównaPrzepisyZiemniaki smażone z boczkiem - Przepis

Ziemniaki smażone z boczkiem – Przepis

Przez Redakcja

-

Smażone ziemniaki to zawsze pyszny przysmak, ale dlaczego nie połączyć ich z boczkiem, aby uzyskać wyjątkowy smak? Zdziwisz się, jak łatwo to zrobić, a jeśli dodasz do tego trochę ostrego sosu lub ketchupu, to jesteś na dobrej drodze do niezapomnianego posiłku.

Przygotowywanie ziemniaków

Jeśli chodzi o ziemniaki, to można się nimi cieszyć na wiele sposobów. Możesz je piec, smażyć, siekać i kroić w różne kształty. Dodanie bekonu do pieczonego ziemniaka sprawi, że będzie on wyjątkowo smaczny. Prosty dip z kwaśnej śmietany i ostrego sosu to także ciekawy sposób na podanie tej smacznej potrawy.

Przygotowywanie ziemniaków skraca czas ich gotowania. Niezależnie od tego, czy gotujesz je dla tłumu, czy dla siebie, wstępne gotowanie jest świetnym rozwiązaniem. Skraca ono całkowity czas gotowania o dwie trzecie. Jest to szczególnie przydatne, gdy przygotowujesz dużą ilość ziemniaków na rodzinny posiłek.

Jedną z popularnych metod jest wstępne gotowanie ziemniaków w mleku i wodzie. Następnie możesz je po prostu wrzucić do piekarnika, aby je dokończyć. Inną opcją jest ich grillowanie.

Sprawdzanie, czy ziemniaki są gotowe

Jeśli próbujesz ugotować smażone ziemniaki, prawdopodobnie zastanawiasz się, jak sprawdzić, czy są gotowe. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów na określenie, czy są one gotowe.

Pierwszym krokiem jest użycie termometru kuchennego. Dzięki niemu upewnisz się, że temperatura wewnętrzna Twoich smażonych ziemniaków jest w odpowiednim zakresie. Możesz również użyć termometru z odczytem natychmiastowym, aby sprawdzić ziemniaki.

Po umieszczeniu plastrów ziemniaków na patelni, musisz dodać do niej trochę oleju. Upewnij się, że olej nie jest zbyt gorący. W przeciwnym razie możesz przypalić ziemniaki. Aby uniknąć przypalenia, zacznij smażyć ziemniaki na średnio-wysokim ogniu. Kiedy osiągną złoty kolor, wyjmij je i odwróć na drugą stronę.

Bratkartoffeln

Czy szukasz szybkiego i łatwego dania dodatkowego do podania podczas brunchu, czy też obfitego dania głównego na kolację, ten przepis na smażone ziemniaki z boczkiem będzie odpowiedni. Chrupiący bekon i jajko sadzone to pyszne i satysfakcjonujące wykończenie. Ten prosty, ale imponujący przepis zawiera instrukcje krok po kroku, jak zrobić idealne danie ze smażonych ziemniaków, wraz z ilustracją!

Zacznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Gotuj je przez około 20 minut. Po ugotowaniu odsącz je na papierowych ręcznikach. Powinny pozostać miękkie w środku.

Następnie nakłuj ziemniaki w kilku miejscach widelcem. Dodaj trochę soli i pieprzu oraz odrobinę oliwy z oliwek. Możesz też dodać szczypiorek lub posiekany bekon.

Smażone ziemniaki z południa

Jeśli szukasz zdrowego śniadaniowego dania, które jest łatwe do zrobienia, wypróbuj ten łatwy przepis na smażone ziemniaki z bekonem. Świetnie nadaje się na lunch lub brunch, a do jego przygotowania możesz użyć dowolnej odmiany ziemniaków.

Najpierw musisz obrać ziemniaki. Pokrój je na 1/2-calowe kawałki. Połóż je na papierowym ręczniku i osusz. Następnie posyp je szczypiorkiem.

Następnie usmaż je na patelni. Możesz użyć oleju lub tłuszczu z bekonu. W ten sposób nadasz im smak dymu. Kiedy będą gotowe, wyjmij je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Jeśli przygotowujesz pikantną przystawkę, możesz dodać ser i kawałki bekonu. W przeciwnym razie możesz je podać bez dodatków.

Oceń artykuł: Ziemniaki smażone z boczkiem – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy