Jeśli jesteś fanem kurczaka i grzybów, pokochasz ten przepis na smaczną tartę. Jest łatwa do wykonania, wykorzystuje ciasto francuskie i jest wypełniona pyszną mieszanką kurczaka, grzybów i sera. Dzięki odpowiednim składnikom uda Ci się stworzyć danie, które zrobi wrażenie na przyjaciołach i rodzinie.
Przygotuj ciasto francuskie
Jeśli szukasz łatwej przekąski lub przystawki, pokochasz ten przepis na tartę z kurczakiem i pieczarkami z ciasta francuskiego. Jest bogata i aromatyczna, idealna na przyjęcie.
Aby przygotować ciasto, rozwałkuj arkusz ciasta francuskiego na około 10 cali na 13 cali. Użyj wałka do przycinania brzegów. Po przycięciu połóż arkusz ciasta na lekko posypanym mąką kawałku papieru pergaminowego. Następnie wyłóż ciastem 10-calową formę do tarty. Używając ostrego noża, wytnij brzegi ciasta. Pomoże to stworzyć wgłębienie na nadzienie.
Wykonanie nadzienia rozpocznij od podsmażenia grzybów z cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około pięć minut. Nie przestawaj mieszać. Gdy cebula zacznie się brązowić, dodaj tymianek i balsamik. Na koniec dodaj śmietanę. Możesz też pominąć ser i użyć mieszanki mozzarelli i cheddara.
W czasie, gdy mieszanka grzybów się gotuje, przygotuj serek śmietankowy. Serek można przygotować z pełnotłustego lub niskotłuszczowego sera Neufchatel. Wymieszaj masło, a jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz ją rozrzedzić odrobiną mleka.
Wypełnij formę do tarty
Tarta z grzybami to pyszny przepis, który można jeść na ciepło lub na zimno. Tarta jest łatwa do zrobienia i ma niesamowity smak. Jeśli szukasz przepisu na przystawkę lub lunch, który będzie hitem wśród rodziny lub przyjaciół, ten przepis jest dla Ciebie.
Najpierw musisz przygotować nadzienie. Można je złożyć i upiec z wyprzedzeniem. Kiedy będziesz miał już gotowe nadzienie, możesz zacząć wałkować ciasto na tartę.
Rozwałkuj ciasto na tartę w okrąg i przenieś je do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Przytnij krawędzie za pomocą wałka. Chcesz mieć około 1-calową obwódkę.
Następnie musisz ugotować grzyby. Polega to na karmelizacji, czyli usunięciu nadmiaru wilgoci z warzywa.
Po ugotowaniu grzybów musisz dodać kurczaka i ocet. Gotuj je przez kilka minut, a następnie zdejmij z ognia. Upewnij się, że masz patelnię lub tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby złapać soki.
Upiecz tartę
Tarta z pieczarkami i kurczakiem to szybki i pyszny przepis. Jest zrobiona z ciasta francuskiego i stanowi solidną przystawkę, która idealnie nadaje się na przyjęcie. Możesz ją przygotować wcześniej i odgrzać w mikrofalówce.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zacznij od przygotowania nadzienia co najmniej kilka godzin przed planowanym złożeniem tarty. Dzięki temu będziesz mieć idealnie schłodzone nadzienie gotowe do nałożenia na upieczone ciasto.
Zanim zaczniesz, musisz wyłożyć dno 10-calowej formy do tarty z wyjmowanym dnem papierem pergaminowym. Upewnij się, że masz go tyle, by zakryć boki. Jeśli nie masz, możesz użyć fasoli do pieczenia lub suchego, nieugotowanego ryżu.
Po spłaszczeniu ciasta musisz je schłodzić przez 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na 12-calowy okrąg. Rozwałkowane ciasto powinno zmieścić się w formie do tarty z wyjmowanym dnem.
Podawaj w temperaturze pokojowej
Gdy masz ochotę na pyszną przystawkę, nie ma lepszego wyboru niż tarta z grzybami. To pyszne danie składa się z płatków ciasta francuskiego i zestawu dzikich grzybów. Doskonale nadaje się na specjalną okazję lub jako prosty lunch.
Możesz zrobić własne ciasto francuskie lub użyć kupionego w sklepie. Tak czy inaczej, proces jest prosty. Wystarczy wyłożyć przygotowanym ciastem 10-calową formę do tarty z wyjmowanym dnem.
Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 13×9 cali. Możesz też pokroić blachę na kółka. W przypadku wersji okrągłej, zrób 2-calowe obramowanie. Następnie ponacinaj brzegi, aby ciasto mogło się napuszyć.
Na środku każdego krążka połóż niewielką ilość koziego sera. Rozłóż mieszankę na cieście francuskim. Posyp odrobiną soli i pieprzu.
Na koniec przykryj ciasto francuskie mieszanką grzybów. Umieść ciasto francuskie szwem do dołu na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz przez 20 do 25 minut.