Strona głównaPrzepisySiekane kotlety z kurczaka z papryką i serem - Przepis

Siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem – Przepis

Przez Redakcja

-

Ten smaczny przepis na kotlety z kurczaka z papryką i serem to świetny sposób na przygotowanie obiadu z kurczaka, który pokocha cała rodzina. Można go przygotować w zaledwie kilku prostych krokach, a rezultaty będą zachwycające. Z pewnością będziesz chciał powtórzyć ten przepis jeszcze nie raz.

Przygotowanie

Przygotowanie kotletów z kurczaka z papryką i serem wymaga wykonania kilku prostych czynności. Są one łatwe do zrobienia i smakują wyśmienicie. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj nieprzywierającej patelni.

Zacznij od pokrojenia piersi kurczaka na cienkie kotlety. Jeśli masz więcej niż jedną pierś, użyj ostrego noża, aby pokroić ją na dwa cieńsze kawałki. Odłóż cienki kawałek na bok.

Następnie dodaj trochę oleju na patelnię. Możesz użyć oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodaj cebulę i paprykę. Pozwól warzywom smażyć się przez 3 do 4 minut, aż staną się miękkie i lekko półprzezroczyste.

W czasie, gdy warzywa się gotują, wymieszaj mąkę z dwiema łyżkami białek. Do tej mieszanki należy dodać niewielką ilość czosnku i soli kuchennej. Soli powinno być dobre pół łyżeczki. Dodaj mieszankę mąki do kurczaka i upewnij się, że dobrze go pokrywa.

Odżywianie

Kotlety z kurczaka są podstawą w sklepie spożywczym. Mają niską zawartość tłuszczu, sodu i kalorii. Te smaczne kąski to także łatwy sposób na zapewnienie rodzinie posiłku. Jeśli szukasz szybkiego lunchu, grillowane kotlety z kurczaka z serem i papryką to świetny wybór. Możesz nawet wykorzystać resztki do przygotowania zdrowej sałatki.

Choć kotlety z kurczaka są dobrym wyborem, mogą nie być najlepszym rozwiązaniem dla diety Twojej rodziny. Po pierwsze, nie są najzdrowszą opcją. Zamiast tego rozważ wykorzystanie tańszych kawałków, takich jak udka, aby dostarczyć sobie białka. Możesz też użyć piersi bez skóry, aby osiągnąć dzienne zapotrzebowanie na kalorie.

Najbardziej efektywnym sposobem przyrządzania tych pysznych zwierząt jest po prostu pokrojenie ich na cienkie kawałki. Dzięki temu mięso będzie wyjątkowo soczyste i delikatne. Kiedy już skończysz gotować kurczaka, nałóż na niego zdrową porcję awokado, pomidora i sera. Wykałaczka jest również miłym akcentem.

Przechowuj w zamrażarce

Można przechowywać w zamrażarce pokrojone kotlety z kurczaka z papryką i serem na wiele sposobów. Może to być świetny sposób na przygotowanie szybkich posiłków dla rodziny w ciągu tygodnia. Musisz jednak pamiętać, że po pewnym czasie jakość mięsa się pogorszy. Dlatego przed przyrządzeniem kurczaka należy go rozmrozić.

Innym sposobem przechowywania kurczaka jest jego błyskawiczne zamrożenie. Możesz to zrobić, zamrażając kurczaka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Zamrożenie zajmie około godziny. Następnie zamrożonego kurczaka umieść w szczelnym pojemniku. Upewnij się, że pojemnik jest oznaczony etykietą z zawartością. Kiedy zamrożony kurczak zostanie rozmrożony, możesz go przyrządzić w piekarniku lub w mikrofalówce, zależnie od potrzeb.

Aby uzyskać łatwy przepis, możesz przed pieczeniem obtoczyć kurczaka w panierce. Możesz też użyć kupionego w sklepie sosu marinara, zamiast robić własny. Jeśli chcesz dodać trochę pikanterii, spróbuj przyprawy do fajity.

Przygotuj faszerowaną pierś z kurczaka

Niezależnie od tego, czy organizujesz przyjęcie, czy po prostu szukasz szybkiego posiłku, zrobienie faszerowanej piersi z kurczaka to prosty przepis, który będzie strzałem w dziesiątkę. Pikantne, aromatyczne nadzienie serowe dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, w tym z pieczonymi warzywami.

Upewnij się, że masz nieprzywierającą patelnię nadającą się do piekarnika, na której usmażysz kurczaka. Dodaj olej do patelni i rozgrzej ją na średnio-wysokim ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodaj piersi i smaż na złoty kolor.

Po zrumienieniu się kurczaka, dodaj paprykę i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 10-12 minut z każdej strony lub do momentu, gdy mięso osiągnie 165 stopni.

Użyj termometru do natychmiastowego odczytu, aby sprawdzić temperaturę. Włóż termometr w najgrubszą część kurczaka.

Gdy kurczak będzie gotowy, usuń drewniane szpikulce i podawaj. Podawaj nadziewanego kurczaka z ulubionymi dodatkami lub z makaronem.

Z tego przepisu powstają trzy duże nadziewane piersi kurczaka. Dla większych rodzin możesz podwoić przepis.

Oceń artykuł: Siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy