Strona głównaPrzepisySałatka na krakersach z pieczarkami - Przepis

Sałatka na krakersach z pieczarkami – Przepis

Przez Redakcja

-

Jeśli jesteś fanem grzybów, pokochasz ten przepis. Jest pyszny, łatwy i pożywny!

Składniki

Składniki sałatki na krakersach z grzybami są kombinacją wielu składników. Ma dobry smak i jest łatwa do wykonania. To danie jest również bardzo pożywne.

Możesz wybrać różne rodzaje grzybów, które dodasz do swojej sałatki. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczne danie, możesz dłużej gotować grzyby.

Podczas gotowania grzybów musisz używać małego ciepła. Pozwól grzybom gotować się przez około 5 minut. Wyjmij je z garnka, gdy będą ugotowane i zaczną skwierczeć. Sok z grzybów wykorzystaj do dressingu.

Kraki z grzybami to świetna przekąska. Są chrupiące i sycące. Możesz jednak wybrać zdrowszą opcję, zamiast używać białego pieczywa.

Na lekki posiłek możesz przygotować sałatkę z surowych grzybów i rukoli. To dobry wybór podczas upałów.

Niektórzy ludzie lubią jeść sałatkę na grzankach. Możesz ją również podać na liściach sałaty. Możesz też zrobić domowe krakersy.

Metoda

Użycie surowych grzybów do sałatki to szybki, smaczny i zdrowy sposób na przygotowanie posiłku. Surowe grzyby są doskonałym źródłem białka i są bogate w przeciwutleniacze.

Ta prosta sałatka łączy ziemisty smak surowych grzybów z pieprznym smakiem rukoli. Dodaje również różnorodnych tekstur.

Aby przygotować sałatkę, opłucz grzyby dokładnie zimną wodą. Pokrój je w cienkie plasterki. Możesz użyć świeżej lub suszonej rukoli.

Smak rukoli jest zrównoważony przez cytrusowe dressingi. Aby uzyskać orzeźwiającą sałatkę, użyj winegretu lub soku z cytryny.

Rukola jest też świetna do dodania koloru do sałatki. Spróbuj ozdobić ją krążkami czerwonej cebuli lub plasterkami pomidora.

Rukola jest dobrym sposobem na zrównoważenie słoności parmezanu. Połączenie rukoli i parmezanu szczególnie dobrze sprawdza się w sałatkach z surowych grzybów.

Aby sałatka nie stała się zbyt mięsista, pozostaw ją do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie podawaj ją na krakersach.

Sałatka z marynowanych grzybów idealnie nadaje się na dodatek do świątecznego posiłku. Wymieszaj składniki razem i odstaw do lodówki na co najmniej dwa dni. Podawaj ją z posypką z pietruszki i mżawką oliwy z oliwek.

Wartość odżywcza

Sałatka na krakersach nie jest złym pomysłem, jeśli pilnujesz swoich pieniędzy. Poza tym nie jest trudno zrobić zdrową wersję w domu. Przygotowanie porządnej sałatki na walcu zajmuje około 10 minut. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i gotowe.

Odrobina poszukiwań powinna przynieść ponad pół tuzina dobrych wyborów. Wśród nich najlepiej sprawdzi się dobrze zbalansowana mieszanka pomidorów rzymskich. Możesz ją przechowywać w lodówce przez około trzy dni, pod warunkiem, że pomidory są świeże. Jeśli nie masz ochoty na gotowanie, zawsze możesz wybrać jedzenie na wynos. Najseksowniejszym sposobem na zjedzenie tego dania jest dodanie do niego odrobiny oliwy z oliwek i soku z cytryny. Osoby z alergią mogą zrezygnować z cytryny na rzecz białego wina lub nawet szampana. Pamiętaj, żeby na koniec dodać odrobinę koziego sera.

Przechowywanie

Grzyby są świetnym dodatkiem do sałatek. Można znaleźć wiele różnych odmian grzybów. W zależności od rodzaju grzybów, możesz potrzebować różnych sposobów ich przechowywania. Oto kilka wskazówek, jak zachować ich świeżość.

Pakowane grzyby można łatwo przechowywać w lodówce. Jeśli nie są świeże, możesz je również przechowywać w zamrażarce. Suszone grzyby najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. W spiżarni można je przechowywać przez sześć miesięcy.

Suszone grzyby są często bardziej podatne na wilgoć, więc musisz je trzymać w suchym miejscu. Wilgoć może powodować pleśń i odbarwienia. Aby kontrolować wilgoć, zaleca się przechowywanie ich w szczelnym, perforowanym opakowaniu.

Świeże grzyby można przechowywać w lodówce do tygodnia. Ugotowane grzyby wytrzymają w zamrażarce od 10 do 12 miesięcy.

Aby zapobiec wpływowi wilgoci na trwałość suszonych grzybów, możesz użyć brązowej papierowej torby. Dzięki temu grzyby zachowają swój smak. Możesz też użyć plastikowej folii do przechowywania grzybów. Upewnij się, że od czasu do czasu obracasz torbę, aby rozprowadzić aromat.

Oceń artykuł: Sałatka na krakersach z pieczarkami – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy