Jeśli lubisz naleśniki, pokochasz te naleśniki z farszem rosyjskim. Nadziewane kombinacją mięsa i sera, są idealne na śniadanie, lunch lub kolację. Możesz je nawet podać z kawiorem.
Mięsne bliny
Rosyjskie bliny to jedno z najpopularniejszych dań w Rosji i Europie Wschodniej. Robi się je z mąki i gryki i można je podawać z różnymi nadzieniami. Tradycyjne słodkie bliny zawierają słodzony twaróg i kwaśną śmietanę, natomiast pikantne bliny są nadziewane wieloma różnymi mięsami i warzywami.
Blini można jeść przez cały rok. Najbardziej tradycyjnym sposobem delektowania się nimi jest podawanie ich z kwaśną śmietaną i dżemem. Są też świetne na śniadanie, brunch lub lunch.
Naleśniki z nadzieniem są popularne w Europie Wschodniej. Zazwyczaj je się je razem z dużym posiłkiem. Niektóre przepisy można usmażyć na patelni i często podaje się je z kwaśną śmietaną, kawiorem lub dżemem.
W Europie Wschodniej blini to rodzaj naleśnika. Można je ugotować w czasie o połowę krótszym niż zwykły naleśnik. Większość jest mniejsza i robi się je z mąki gryczanej.
Blini to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Pierwotnie były przygotowywane z drożdżami. Obecnie zazwyczaj przygotowuje się je bez drożdży.
Blini serowe
Blini to cienkie naleśniki wypełnione zazwyczaj słodkimi lub pikantnymi składnikami. Bliny można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak dżem, miód, kwaśna śmietana czy kawior. Są idealne na szybkie śniadanie lub brunch.
Istnieje wiele różnych przepisów na bliny. Niektóre z tradycyjnych zawierają pikantne nadzienie z mięsa mielonego i sera. Inne są słodkie i wypełnione jagodami lub dżemem. Inne tradycyjne nadzienia to kwaśna śmietana, twaróg i krem czekoladowy. Wszystkie są pyszne i łatwo je zrobić w domu.
Rosyjskie bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zazwyczaj podaje się je z tvorogiem, słodkim twarogiem, który można kupić w większości sklepów. Możesz też zrobić tvorog w domu. Musisz jednak wysuszyć twaróg przed użyciem.
Aby zrobić bliny, powinieneś zacząć od patelni. Lekko naoliw spód patelni, a następnie kolistym ruchem wlej połowę ciasta. Pamiętaj, żeby równomiernie rozprowadzić ciasto na patelni. Kiedy brzegi będą gotowe, odwróć blini i usmaż z drugiej strony. Gdy bliny będą gotowe, zdejmij je z patelni.
Bliny z dżemem
Tradycyjne rosyjskie bliny przygotowuje się z drożdżowego ciasta. Blini można przyrządzać na wiele sposobów. Wypełnia się je różnymi nadzieniami, od słodkich po pikantne. Na przykład bliny można podawać z miodem, kwaśną śmietaną, dżemem lub smetaną.
Inną popularną metodą robienia blinów jest przygotowywanie ich za pomocą miksera elektrycznego. Ciasto można łatwo uformować podczas oglądania telewizji. Aby ułatwić sobie pracę, możesz użyć elastycznej gumowej szprycy.
Oprócz tradycyjnych nadzień, bliny mogą być pokryte konfiturami owocowymi, kawiorem lub kwaśną śmietaną. Istnieje wiele różnych rodzajów blinów i można je podawać jako deser, śniadanie lub lekki lunch.
Aby zrobić bliny, zacznij od wymieszania składników w dużej misce. Następnie dodaj je na patelnię. Jeśli używasz patelni z powłoką nieprzywierającą, być może będziesz musiał dodać odrobinę oleju przed smażeniem. Dzięki temu bliny będą się szybciej gotować.
Po zdjęciu blinów z patelni przewróć je na minutę lub dwie. Powinny stać się chrupiące na zewnątrz i lekko złote. Po ugotowaniu zdejmij je z patelni i ułóż na talerzu.
Układanie naleśników z kawiorem
Jeśli uwielbiasz kawior, ale nie jesteś pewien, jak go podać, powinieneś spróbować układać naleśniki z kawiorem. To świetny sposób na pomieszanie kubków smakowych i naciągnięcie jesiotra. Najlepszy kawior pochodzi z Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego. Podawaj go z mżawką syropu klonowego z Vermont i posypką Caviar Gems.
Na wiele sposobów można zrobić naleśniki. Niektóre są proste, jak francuskie naleśniki, inne bardziej skomplikowane, jak rosyjski blinis. Niezależnie od tego, czy robisz je na śniadanie, czy na deser, ich przygotowanie to świetna zabawa.
Te bliny możesz podawać same lub z kwaśną śmietaną, creme fraiche lub wędzonym łososiem. Możesz też dodać kilka listków mięty na wierzch, aby nadać im orzeźwiający charakter. Jest to przystawka, którą można ułożyć w stosy i przechowywać w lodówce do tygodnia. Aby nadać jej szczególny charakter, podaj ją z szampanem lub zimną wódką.
Naleśniki są popularne na sześciu kontynentach i znane od tysięcy lat. Zostały wypróbowane i przetestowane w wielu miejscach. W zależności od tego, gdzie mieszkasz, znajdziesz różne rodzaje naleśników, które są pysznym dodatkiem do posiłku.