Cebularze na cieście francuskim

Cebularze na cieście francuskim

Cebularze na cieście francuskim to pomysł na szybką przekąskę, która sprawdzi się na każdą okazję. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek można podać sos czosnkowy lub pomidorowy.

Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi  15 sztuk cebularzy. Cebularze na cieście francuskim sprawdzą się w momencie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na wykonanie przystawek lub zapowiedzieli się niespodziewani goście.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu. Gdyby okazało się, że interesują Cię inne ciekawe pomysły na przekąski zachęcam do obejrzenia playlisty „przekąski” na kanale YouTube oraz przejrzenia wpisów w kategorii przekąski na blogu.

Zachęcam również do skorzystania z przepisu w wersji wideo (pamiętaj włączyć napisy😉). Jeżeli spodoba Ci się film rozważ subskrypcję kanału😁.


Przepis: Cebularze na cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 2-3 cebule
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ papryki słodkiej
  • ½ majeranku

Sposób przygotowania krok po kroku:

Cebularze na cieście francuskim

Cebule obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, podsmażamy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Cebularze na cieście francuskim krojenie na kawałki

Rozkładamy ciasto francuskie, rozsmarowujemy wystudzoną cebulę, kroimy na paseczki ok 1,5 cm szerokości.

Cebularze na cieście francuskim pieczenie

Następnie zwijamy każdy paseczek w ślimaka, kładziemy, posypujemy makiem lub czarnuszką, układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 12 minut.

Cebularze na cieście francuskim

Podajemy na ciepło lub zimne, można z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Z jednej porcji wychodzi ok. 15 sztuk.

Zachęcam również do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia najnowszych wpisów za pośrednictwem Twittera lub Instagrama.



2 thoughts on “Cebularze na cieście francuskim”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.