Strona głównaPrzepisyMielone z cielęciny - Przepis

Mielone z cielęciny – Przepis

Przez Redakcja

-

Kulki z cielęciny to tradycyjne włoskie danie, które robi się z mielonej wołowiny, kiełbasy wieprzowej i cielęciny. Są bardzo łatwe do zrobienia i mają pyszny smak. Jeśli szukasz nowego przepisu do wypróbowania, sprawdź ten łatwy przepis.

Tradycyjne przepisy mogą wymagać użycia jajka

Jeśli jesteś miłośnikiem cielęciny, możesz się zastanawiać, czy można zrobić klopsiki bez jajek. Tak, można i jest to całkiem łatwe. Pamiętaj tylko, żeby użyć spoiwa, które utrzyma klopsiki w całości.

Cielęcina jest najczęstszą podstawą klopsików, ale możesz zastąpić ją mielonym kurczakiem lub wołowiną. Im bardziej tłuste mięso, tym bardziej miękkie będą klopsiki. Możesz również dodać warzywa jako krem do środka klopsa lub nawet dodać do przepisu kiełbasę.

Wspaniałym sposobem na zwiększenie smaku klopsików jest dodanie ziół i przypraw. Zmielony czosnek, bazylia lub pietruszka mogą nadać masie dodatkowy smak.

Kolejnym kluczowym składnikiem jest bułka tarta. Utrzymują klopsiki w całości i nadają mięsu chrupiącą teksturę. Dobrym wyborem jest bułka tarta Panko, podarty chleb lub pokruszone krakersy solne.

Możesz dodać jajko do klopsików, aby uzyskać dodatkową moc wiążącą. Jednak dodanie jajka do klopsa nie gwarantuje, że klopsy będą się trzymać razem. Dodanie jajka może też zwiększyć ryzyko przepracowania masy.

Aby klopsiki były wilgotne, do masy mięsnej możesz dodać pół na pół. Mleko jest również doskonałym wyborem. W przeciwieństwie do zwykłej wody, mleko wchłania wilgoć z bułki tartej, co daje bardziej aromatyczny i delikatny rezultat.

Klasyczne włoskie klopsiki są robione z mielonej wołowiny, kiełbasy wieprzowej i cielęciny

Włoskie klopsiki są delikatne, aromatyczne i pełne pyszności. Można je smażyć lub piec. Świetnie nadają się też do podawania z makaronem. Możesz je nawet przyrządzić bezglutenowo.

Kluczem do przyrządzenia idealnych klopsików jest wysokiej jakości mięso. Upewnij się, że mięso jest w co najmniej 80% chude. Jeśli wolisz, możesz zastąpić mieloną cielęcinę wołowiną, wieprzowiną lub kombinacją tych trzech rodzajów mięsa. Doda to daniu kremową konsystencję.

Dodatkowo dodaj dużo czosnku i cebuli. Możesz nawet połączyć świeże zioła i bazylię z innymi składnikami.

Zależnie od preferowanej metody gotowania, możesz wybrać smażenie, pieczenie lub duszenie klopsików. Po ugotowaniu możesz je przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Gdy będziesz gotowy do przyrządzenia, podgrzej je na kuchence lub w mikrofalówce. Pamiętaj, żeby używać słoików z pokrywką, ponieważ szklane naczynia mogą pękać pod wpływem gorąca.

W czasie, gdy czekasz na ugotowanie klopsików, przygotuj sos. Sos można przecisnąć przez młynek lub rozdrobnić w blenderze. Dzięki temu klopsiki będą bardziej wilgotne i lekkie.

Aby złożyć kulki, uformuj z masy mięsnej małe, dwucalowe kulki. Obtocz je w mące, a następnie ułóż na blasze do pieczenia. Zaleca się zachowanie 1-calowego odstępu pomiędzy każdym klopsem.

Przechowywanie domowych klopsików w lodówce

Jeśli planujesz zrobić dużo klopsików, powinieneś wiedzieć, jak przechowywać domowe klopsiki w lodówce. Możesz zamrozić surowe klopsiki i rozmrozić je później lub odgrzać, kiedy będziesz miał na to ochotę.

Niezależnie od tego, czy gotujesz dla siebie, czy podajesz gościom, musisz mieć pewność, że klopsiki będą świeże. Bakterie mogą rozwijać się w żywności, a nie chcesz ryzykować zachorowania z powodu zepsutych klopsików. USDA określiła zakres temperatur od 40 do 140 stopni F jako „strefę zagrożenia” dla przechowywania żywności. Wynika to z faktu, że sprzyja ona rozwojowi bakterii.

Przechowując domowe klopsiki w lodówce, musisz się upewnić, że są one przechowywane w chłodnym miejscu. Najlepiej umieścić je w płytkim pojemniku lub w szczelnej torbie.

Przechowując klopsiki w lodówce, sprawdź ich zapach i konsystencję. Sprawdź też, czy są przykryte. Jeśli są przykryte, możesz je bezpiecznie przechowywać przez dwie godziny.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, powinieneś również rozważyć zamrożenie klopsików. Dzięki temu nie tylko łatwiej będzie je odgrzać, ale też nie zniszczą się w zamrażarce. Zamrożone klopsiki możesz wrzucić do garnka z czerwonym sosem i dusić do miękkości.

Oceń artykuł: Mielone z cielęciny – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy