Karkówka to jeden z najlepszych kawałków mięsa do wykorzystania, ma mnóstwo smaku i jest pełna białka. Możesz uczynić ją niezwykle smaczną, dodając do niej kilka różnych sosów, ale moim ulubionym jest sos musztardowy. Jest łatwy do zrobienia i naprawdę wzbogaca smak mięsa.
Sos śmietankowo-miodowy
Jeśli uwielbiasz kotlety wieprzowe, pokochasz ten sos śmietankowo-miodowy. Możesz go podać z każdym rodzajem schabu, zarówno cienkim, jak i grubym. Jest to kremowy, bogaty sos, który dodaje wieprzowinie bogactwa, którego nie znajdziesz w kupnych produktach.
Najlepsze jest to, że możesz przygotować to danie w krótkim czasie. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka składników i odrobina czasu. Ten pyszny przepis jest łatwy w przygotowaniu, co czyni go doskonałym posiłkiem dla Twojej rodziny na weekend.
Najpierw musisz przygotować sos. Będziesz musiał użyć musztardy i śmietany. Wymieszanie tych dwóch składników razem stworzy pyszny sos, który sprawi, że każdy będzie zachwycał się jego smakiem.
Pikantny sos śmietankowy z chorizo
Pikantny sos śmietankowy z chorizo to świetny sposób na dodanie pikanterii do Twoich potraw. Stanowi on również wyśmienity dodatek do kotletów schabowych bez kości. Dotyczy to zwłaszcza chudych kawałków mięsa.
Do przygotowania pikantnego sosu śmietanowego chorizo możesz użyć wielu składników. Niektóre z nich to czosnek, sól i pieprz. Miłym akcentem jest meksykańskie suszone oregano.
Mimo że możesz podać chorizo bez pikantnego sosu śmietanowego chorizo, to naprawdę doda on wiele smaku twoim potrawom. Bogaty i pikantny smak będzie pasował do wielu potraw, w tym owoców morza i makaronów. Jeśli chcesz lżejszą wersję, możesz nawet spróbować chorizo z tofu.
Aby przyrządzić chorizo, możesz użyć żeliwnej patelni lub nieprzywierającej patelni. Przyrumienienie mięsa wydobędzie jego chrupkość.
Masło brązowe z szałwią
Jeśli jesteś fanem szałwii, może zainteresuje Cię przygotowanie sosu z brązowego masła szałwiowego. Ten pyszny sos doskonale nadaje się do podawania z wieloma różnymi potrawami. Możesz na przykład użyć go jako dodatek do hamburgera lub do makaronu.
Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest rozgrzanie dużej patelni na średnim ogniu. Kiedy będzie gorąca, wlej olej na patelnię, aby się nim pokryć. Powinieneś zobaczyć, że tłuszcz zaczyna skwierczeć.
Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, dodaj szałwię na patelnię. Pozwól jej się smażyć przez około 6 minut.
Po ugotowaniu szałwii zdejmij ją z ognia. Pozostawienie jej na patelni może spowodować przypalenie.
Sos barbecue Hoisin
Sos barbecue Hoisin to składnik inspirowany kuchnią azjatycką, który idealnie pasuje do każdego rodzaju wieprzowiny. Słodki i słony smak tego sosu tworzy satysfakcjonujący kontrast między sobą.
Możesz łatwo zrobić własny sos Hoisin ze składników, które już masz w swojej kuchni. Pamiętaj tylko, aby przechowywać swoją domową wersję w szczelnym pojemniku. Po schłodzeniu sos będzie przechowywany w lodówce przez kilka tygodni.
Choć większość ludzi kojarzy sos hoisin z kuchnią chińską, można go przygotować z wielu różnych produktów. Możesz na przykład stworzyć słodki sos hoisin z masłem orzechowym. Możesz też połączyć sos hoisin z miodem lub sosem sriracha.
Możesz też zrobić sos ze śliwek. Tak naprawdę do sosu możesz użyć niemal każdego owocu. Niektóre popularne owoce to jabłka, gruszki i mango. Jeśli zdecydujesz się użyć całych śliwek, będziesz musiał je obgotować w wodzie.
Chutney jabłkowy
Jedną z najsmaczniejszych rzeczy, jakie możesz podać na stół, jest karkówka w sosie musztardowym z chutneyem jabłkowym. Połączenie to jest doskonałym sposobem na wyeksponowanie wyjątkowego, mięsnego smaku tego mięsa.
To danie jest łatwe w przygotowaniu i może być podawane na wiele sposobów. Na przykład, można je podać jako część pysznej niedzielnej pieczeni. Można do niej dodać ryż lub szybką zieloną sałatkę.
Karkówka to delikatny kawałek mięsa o mięsnym smaku i marmurkowym tłuszczu, który zatrzymuje soki. Możesz ją przyrządzić na wiele sposobów, w tym marynować w musztardzie i jabłkowym chutneyu przed gotowaniem.
Sam chutney jest bardzo smaczny. Najlepsze jest to, że może być przechowywany przez długi czas. Aby to zapewnić, przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu.