Strona głównaPrzepisyCukinia faszerowana kurczakiem - Przepis

Cukinia faszerowana kurczakiem – Przepis

Przez Redakcja

-

Kiedy masz w domu cukinię, warto przygotować kilka pysznych przepisów na faszerowaną cukinię. Niezależnie od tego, czy zrobisz to danie od podstaw, czy kupisz przepis na faszerowaną cukinię w sklepie, na pewno spodoba się całej rodzinie. Zwłaszcza jeśli dodasz do niej trochę rozdrobnionej mozzarelli i pomidora. Jest to łatwy i przyjemny obiad. To także świetny sposób na wykorzystanie resztek.

Szatkuj własny ser

Jeśli chcesz dodać cukinii trochę więcej smaku, możesz zrobić własny rozdrobniony ser. Nie tylko uzyskasz smaczniejszy rezultat, ale także zaoszczędzisz pieniądze!

Możesz łatwo zrobić własny rozdrobniony ser za pomocą robota kuchennego. Możesz nawet przechowywać świeżo rozdrobniony ser w zamrażarce przez tydzień.

Rozdrabniając własny ser, uzyskasz bardziej gładkie i rozpływające się w ustach wykończenie niż kupując ser wstępnie rozdrobniony. Świeżość sera na pewno się spodoba!

Aby zacząć, musisz przekroić cukinię na pół wzdłuż. Połówki powinny być grube i mocne. Pamiętaj też, aby odciąć część środka. To właśnie one staną się kremowym nadzieniem.

Następnie musisz wydłubać miąższ za pomocą piłki do melona. Jeśli masz małą łyżeczkę, to też się nada. Najlepiej jednak nie rozrywać boków cukinii.

Dodaj pomidory

Jeśli szukasz lekkiego lunchu, spróbuj cukinii nadziewanej kurczakiem i pomidorami. To danie ma mało kalorii i tłuszczu, a można je podawać z różnymi dodatkami.

Cukinia jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika i minerałów. Zawiera też substancje przeciwzapalne. Skórka tego warzywa jest bogata w witaminy A i C.

Faszerowana cukinia jest łatwa do zrobienia. Po prostu wydrąż wierzch cukinii i wypełnij go mieszanką z kurczaka. Podawaj ją na ciepło z zieleniną lub ziarnami.

Jeśli używasz robota kuchennego, ten przepis wymaga tylko kilku kroków. Możesz przechowywać farsz w lodówce przez co najmniej 3 dni.

Alternatywnie możesz upiec farsz w piekarniku, gdy warzywa się pieką. Dzięki temu składniki będą się gotować na parze, co sprawi, że cukinia będzie bardziej miękka.

Innym rozwiązaniem jest zrobienie sosu z przetartych składników. Możesz dodać trochę bazylii, czosnku lub włoskich przypraw. Możesz też użyć rozgniecionych pomidorów lub koncentratu pomidorowego.

Dodaj ricottę

Jeśli masz ochotę na przepis na kurczaka, który jest łatwy w przygotowaniu i może być podany z dowolnym daniem dodatkowym, to ten Ricotta Stuffed Chicken Breast jest idealnym rozwiązaniem. Świetnie komponuje się z prostą sałatką ogrodową lub pieczonymi warzywami. To danie ma mało kalorii i węglowodanów i jest świetnym sposobem na zaspokojenie apetytu.

Zanim zaczniesz, upewnij się, że masz wszystkie potrzebne składniki. Ten przepis można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Możesz też wstawić go do piekarnika, gdy będziesz gotowy do podania.

Na początek przygotuj dużą patelnię. Rozgrzej olej na średnio-wysokim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj czosnek i tymianek. Gotuj przez około 30 sekund.

W międzyczasie połącz ricottę z mozzarellą i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.

Po około 10 minutach kurczak powinien być gotowy do podania. Umieść go w naczyniu do zapiekania i polej mieszanką ricotty.

Sposób przygotowania do smaku

Jeśli masz ochotę na kurczaka i warzywa, możesz wypróbować ten prosty przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem. To łatwy sposób na szybką i zdrową kolację lub lunch. Możesz nawet przygotować ją z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do trzech dni.

Do tego prostego przepisu będziesz potrzebować piersi z kurczaka, zielonej cebuli i sera. Wymieszaj składniki razem, a następnie nałóż łyżką do wydrążonych cukinii. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 400 stopni.

Po upieczeniu te cukiniowe łódeczki możesz posmarować mozzarellą i parmezanem. Są zdrową opcją na lunch lub kolację i mają bardzo niską zawartość węglowodanów.

Zależnie od osobistych preferencji, możesz również dodać pokrojone papryczki jalapenos do mieszanki przed dodaniem sera. Możesz też uczynić ten przepis bezglutenowym, używając bezglutenowej bułki tartej.

Chcesz przygotować ten przepis w jeden z weekendów. Czas przygotowania to tylko 15 minut. Następnie piecze się około 25 minut.

Oceń artykuł: Cukinia faszerowana kurczakiem – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy