Jeśli uwielbiasz piec chleby, na pewno wypróbujesz ten przepis na chleb na zakwasie pszennym i żytnim. Jest on łatwy do wykonania, a rezultat końcowy na pewno Ci się spodoba.
Wykonanie ciasta
Jeśli rozważasz wykonanie chleba na zakwasie pszennym i żytnim, musisz wiedzieć kilka rzeczy. Ten przepis nauczy Cię, jak zrobić ciasto, które da wspaniałe rezultaty.
Po pierwsze, będziesz potrzebować zakwasu. Jest to mieszanka wody i mąki, którą regularnie się karmi. Może być przechowywany w lodówce do 24 godzin. Po tym czasie możesz wyjąć go z lodówki i co 12 godzin dokarmiać go równymi częściami mąki i wody.
Gdy już masz swój zakwas, możesz go użyć do upieczenia chleba na zakwasie. Możesz to zrobić, stosując mieszankę 50/50 mąki uniwersalnej i pełnoziarnistej. Możesz też dodać do mieszanki trochę soli. Sól pomaga kontrolować aktywność drożdży, co zwiększa smak końcowego bochenka.
Używając miksera, połącz płynne i suche składniki. Upewnij się, że dobrze wymieszałeś wszystkie składniki.
Zmieszaj dojrzały zaczyn z mąką chlebową, odrobiną soli i wodą. Mieszanka powinna być bąbelkowa i nieco lepka.
Uprawianie ciasta
Uprawianie chleba na zakwasie pszennym i żytnim z ziarnami może odbywać się na wiele różnych sposobów. Można go upiec w tradycyjny sposób lub w lodówce, aby uzyskać zimny garnek. Jeśli wolisz, możesz nawet użyć do pieczenia holenderskiego piekarnika.
Zacznij od wymieszania soli i dojrzałego zakwasu z wodą. Następnie dodaj suche składniki. Dobrze wymieszaj. Kiedy już wymieszasz wszystkie suche składniki, możesz dodać zakwas. Zapewni on wspaniałą teksturę i strukturę Twojego chleba na zakwasie.
Po wymieszaniu ciasta i pozostawieniu go na pół godziny, powinieneś być w stanie uformować je w okrągłą kulę. Następnie powinieneś móc ją trzykrotnie rozciągnąć. Rozciąganie pomoże utrzymać rozwój glutenu.
Po pierwszym zagnieceniu ciasto będzie bardzo lepkie. Uważaj, żeby nie manipulować zbytnio ciastem. Lepkie ciasto jest trudne do pracy.
Uformuj ciasto
Możesz zrobić w domu fantastyczny chleb żytni na zakwasie. Ma on wspaniałą konsystencję i wspaniały smak. Jeśli szukasz idealnego chleba na kanapki, spróbuj dodać do przepisu odrobinę miodu, dżemu lub salami.
Aby uzyskać naprawdę pyszny chleb na zakwasie, dodaj do następnego przepisu odrobinę mąki żytniej. Żyto ma wyjątkowy owocowy posmak i pomaga nadać zakwasowi strukturę. Dodanie mąki żytniej do zakwasu jest proste i łatwe.
Aby rozpocząć, połącz wszystkie suche składniki w misce do mieszania. Dodaj wodę i sól i mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie odstaw mieszaninę na 30 minut.
Gdy woda i sól zostaną wchłonięte przez mąkę, wmieszaj dojrzały zaczyn. Może to być zarówno zaczyn, jak i zwykłe drożdże. Niezależnie od tego, co wybierzesz, dodaj odrobinę mąki żytniej po wymieszaniu zaczynu.
Po tym kroku ciasto powinno być gotowe do następnego. Wyjmij ciasto z miski i przenieś je na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Delikatnie złóż je w okrągły kształt.
Pieczenie chleba
Piekąc chleb na zakwasie pszennym i żytnim z ziarnami, otrzymasz zwarty bochenek chleba, który jest miły i wilgotny. Można go posmarować masłem lub oliwą i zjeść z miską zupy. Ta metoda jest łatwa i pozwala uzyskać piękne bochenki.
Pierwszym krokiem do upieczenia chleba na zakwasie jest zrobienie zakwasu. Możesz zrobić swój własny z mąki pszennej i żytniej lub kupić paczkę. Kiedy masz już aktywny zakwas, możesz go przechowywać w lodówce. Co 12 godzin dokarmiaj go równymi częściami mąki i wody.
W dużej misce miksera wymieszaj dojrzały zakwas z mąką żytnią i solą. Dobrze wymieszaj.
Do mieszanki dodaj płyny i zakwas. Wymieszaj razem używając drewnianej łyżki. Po chwili mieszanina zacznie bulgotać. Wyłóż ciasto na lekko naoliwioną powierzchnię roboczą. Złóż i rozciągnij ciasto co najmniej pięć razy.