Zupa marchewkowa dla dzieci to pyszny i łatwy do przygotowania posiłek. Możesz uczynić zupę nieco zdrowszą, używając nerkowców zamiast masła oraz pomijając cebulę i przyprawy. Następnie możesz zachować resztki i przechowywać je w zamrażarce. Ten przepis z pewnością stanie się ulubionym daniem całej rodziny.
Zupa z suszonej marchewki
Zupa z suszonej marchewki to łatwy do wykonania przepis, który zawiera mnóstwo odżywczych składników. Smaki są złożone i jasne, ale przepis jest łatwy do wykonania. Możesz nawet przygotować ją wcześniej i zamrozić na później.
Ta prosta zupa marchewkowa może być podawana jako dodatek lub posiłek. Jest ona również doskonałym źródłem witamin i minerałów. Ponadto jest bogata w błonnik, który ułatwia trawienie.
Kluczem do przygotowania idealnej zupy marchewkowej są przyprawy. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz curry w proszku, które jest słodsze niż płatki czerwonej papryki.
W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodaj cebulę i imbir, mieszając, aż zmiękną. Po pięciu minutach dodaj pastę curry.
Cebula i przyprawy
Zupa marchewkowa dla dzieci to łatwy i zdrowy sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety dziecka. Marchew zawiera dużo błonnika, witaminy C i beta karotenu. Te składniki odżywcze pomagają poprawić wzrok dziecka, budować odporność i kontrolować poziom cholesterolu.
Zupa cebulowa marchewkowa dla dzieci jest przygotowywana z marchwi i cebuli. Gotuje się je razem i blenduje, aby uzyskać gładką, lekko słodką zupę. Słodycz cebuli jest uzupełniona smakiem marchewki.
Przyprawy mogą być dodane, aby wzmocnić smak zupy. Niektóre przyprawy, które możesz dodać do swojego przepisu, to curry w proszku, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, cynamon i papryka.
Zupę możesz zamrozić i odgrzać później na kuchence. Zupy są wspaniałym, zdrowym przysmakiem podawanym zimą.
Tajska czerwona pasta curry
Tajska czerwona pasta curry w zupie marchewkowej jest zdrowym, wegetariańskim i bezglutenowym przysmakiem. Jest też łatwa do wykonania.
Najpierw musisz posiekać warzywa. Zacznij od cebuli. Podsmaż ją na oliwie z oliwek przez około 4 minuty. Gdy stanie się półprzezroczysta, dodaj czosnek. Wymieszaj, aby połączyć smaki.
Następnie dodaj imbir. Mieszaj przez kilka minut. Na koniec dodasz marchewki. Gotuj je przez około 15 minut.
Zależnie od temperatury w Twojej kuchni, możesz dodać trochę mleka kokosowego dla dodania smaku. Poza dodaniem smaku, tłuszcz zawarty w mleku kokosowym pomaga uwolnić oleje zawarte w paście curry. Dzięki temu zupa marchewkowa będzie miała gęstszą konsystencję, a jej smak nie będzie zbyt ostry.
Nerkowce zamiast masła
Jeśli chcesz przygotować zupę marchewkową dla dzieci, ale nie chcesz używać masła, nerkowce są dobrym zamiennikiem. Nerkowce zapewniają kremową konsystencję i dodają odrobinę słodyczy.
Nerkowce można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, białka i tłuszczów roślinnych. Są niskokaloryczne i zawierają dużo beta-karotenu.
Moczenie nerkowców jest opcjonalne. Może jednak zwiększyć kremowość zupy. Ważne jest, aby do tego przepisu użyć surowych nerkowców dobrej jakości.
Zamoczenie nerkowców przed gotowaniem pomoże im lepiej się połączyć. Pamiętaj, żeby często mieszać je podczas gotowania. Po zmiksowaniu pozwól im całkowicie ostygnąć przed podaniem.
Zupę można ugotować w szybkowarze lub na kuchence. Zupę można też zamrozić w lodówce na tydzień.
Zachowaj resztki zupy
Jeśli szukasz przepisu na zupę, którą zjedzą Twoje dzieci, zupa marchewkowa może być właśnie dla Ciebie. Nie tylko jest to danie łatwe do zrobienia, ale jest też dobrym źródłem beta karotenu, naturalnego przeciwutleniacza.
Jeśli chodzi o przechowywanie resztek, musisz podjąć kilka środków ostrożności. Przechowywanie w szczelnym pojemniku i przełożenie do torby bezpiecznej dla zamrażarki to dwa klucze do zachowania świeżości zupy.
Chcesz również oznaczyć swoje pojemniki. Najlepszym sposobem na to jest przyklejenie małej naklejki z przodu pojemnika. Dzięki temu łatwiej będzie Ci zauważyć, że coś zostało i utrzymać zupę w jak najlepszym stanie.
Następnie upewnij się, że masz pod ręką wannę z lodem. Pozwoli Ci to schłodzić zupę bez utraty zbyt dużej ilości płynu, co może spowodować tworzenie się kryształków lodu.