Strona głównaPrzepisyZupa cebulowa z serkiem topionym - Przepis

Zupa cebulowa z serkiem topionym – Przepis

Przez Redakcja

-

Zupa cebulowa z serkiem topionym to pyszny i łatwy posiłek, którym możesz się cieszyć o każdej porze dnia. Możesz dodać kromkę chleba, aby uzyskać pyszną zupę, lub nie dodawać chleba, aby uzyskać zdrową alternatywę. To także świetny posiłek dla wegetarian!

Historia

Od wieków zupa cebulowa jest podstawą kuchni europejskiej. Jej historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Jednak jej pochodzenie nie było dobrze znane aż do pewnej nocy we Francji w XVIII wieku.

Jeden z pierwszych znanych przepisów na zupę cebulową został zapisany w XIV-wiecznej książce kucharskiej Viandier. Zawierał on cienkie plasterki cebuli, masło i wodę. Do tych składników dodano później bulion wołowy i ser.

W XVIII wieku zupa cebulowa była powszechnie podawana jako lekarstwo na kaca. To skłoniło restauracje w regionie les Halles do dodawania do zupy startego sera. Na początku była to tylko skromna, prosta zupa, ale stała się ważnym lekarstwem na kaca dla mieszkańców les Halles.

Składniki

Karmelizowana cebula jest kluczowym składnikiem zupy cebulowej. Te słodkie i karmelizowane cebule można dodać do zupy przed lub po dodaniu sera. Dodają one potrawie wspaniałej głębi smaku i koloru.

Aby przygotować cebulę, obierz ją i pokrój w około 1/4-calowe plastry. Upewnij się, że usunąłeś końcówki cebuli. Użyj drewnianej łyżki, aby często mieszać je podczas gotowania.

Kiedy cebula będzie już prawie ugotowana, dodaj świeży tymianek i dobrze wymieszaj. Kontynuuj gotowanie i mieszanie cebuli przez kolejne 5 minut. W razie potrzeby zmniejsz ogień, aby cebula szybciej się zarumieniła.

Aby odgazować patelnię, wlej do niej pół szklanki bulionu wołowego. Drewnianą łyżką zgarnij przyrumienione kawałki z dna patelni. Następnie dodaj pozostały wywar wołowy.

Czas gotowania

Czas gotowania zupy cebulowej z serem topionym to świetny sposób na zachowanie świeżego smaku zupy. Możesz również zamrozić zupę do wykorzystania w przyszłości.

Ten francuski klasyk jest często podawany z kawałkiem chrupiącej francuskiej bagietki. Chleb tostowy nasiąka pysznym bulionem. Doskonale komponuje się ze stekiem lub prostą zieloną sałatką.

Klasyczny przepis mówi o dwóch serach roztopionych na wierzchu. Można jednak dodać ich więcej. Jednym z najprostszych sposobów dodania smaku jest podsmażenie cebuli na maśle. Kiedy się zrumieni, uwolni swoje soki i zacznie się karmelizować.

Częste mieszanie cebuli zapobiegnie jej przypaleniu. Dodanie odrobiny cukru i pieprzu pomoże im bardziej się skarmelizować.

Zastąp grzanki we francuskiej zupie cebulowej

Klasyczna francuska zupa cebulowa jest jednym z najpopularniejszych comfort food. To obfite danie z dużą ilością sera. Aby dopełnić posiłek, często podaje się ją z chrupiącymi grzankami. Jeśli jednak jesteś osobą bezglutenową, możesz pominąć grzankę i dodać do rosołu wegańską polewę. Możesz też użyć oliwy z oliwek i bezglutenowego chleba.

Mimo że zupa jest klasyczna, możesz ją zrobić po swojemu, używając ulubionego sera i dodając grzanki. Możesz też spróbować dodać garść świeżego tymianku i posypać wierzch roztopionym serem. Jest to pyszne i sycące danie.

Przyrządzając francuską zupę cebulową, ważne jest, aby mieć dobrej jakości bulion. Możesz zrobić swój własny z kurczaka, wołowiny lub cebuli. Użycie dobrej jakości bulionu nada zupie więcej głębi i smaku.

Przechowuj francuską zupę cebulową przed dodaniem francuskiego chleba i sera

Przyrządzając francuską zupę cebulową, ważne jest, aby przechowywać ją przed dodaniem francuskiego chleba i sera. Dzięki temu łatwiej będzie ją odgrzać i użyć, gdy będzie gotowa. Możesz ją przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, zamrażarce lub torbie do zamrażania.

Przed przechowywaniem zupy musisz pokroić cebulę. Najlepiej sprawdzają się cienko pokrojone żółte cebule. Jest ona delikatnie słodka i ostra. Możesz również dodać do cebuli cukier, aby wzmocnić jej smak.

Aby skarmelizować cebulę, musisz ją powoli gotować na maśle. Możesz użyć do tego celu holenderskiego piekarnika. Upewnij się, że patelnia nie jest zbyt gorąca, bo cebula się przypali.

Dodaj do cebuli sól i pieprz. Kiedy cebula się skarmelizuje, możesz dodać niewielką ilość wina. Wino doda bulionowi głębi.

Oceń artykuł: Zupa cebulowa z serkiem topionym – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy