Jeśli uwielbiasz meksykańskie jedzenie, powinieneś spróbować tej pysznej Tortilli z mięsem mielonym i grzybami. To danie świetnie nadaje się na szybki lunch lub kolację. Mielona wołowina jest doprawiona czosnkiem, chili i przyprawami, a grzyby dodają jej pikantnego smaku. Dodaj plasterek sera i trochę warzyw, aby stworzyć quesadillę i masz satysfakcjonujący posiłek.
Pasta pomidorowa dodaje głębi smaku i kwasowości
Pasta pomidorowa jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Jest to koncentrat pomidorowy o gładkiej konsystencji i bogatym smaku. Wiele obfitych gulaszy może poszczycić się bogatą bazą tego morelowego przysmaku.
Pomimo że pasta pomidorowa jest solidnym składnikiem, w dobrym sosie pomidorowym jest coś więcej niż tylko czerwony składnik. Na przykład kwaśny i gorzki smak można złagodzić za pomocą kilku płynów i ziół. Dodanie odrobiny bazylii, kolendry i innych świeżych ziół doda potrawie smaczku.
Jedną z pierwszych rzeczy, które będziesz chciał zrobić, przygotowując sos pomidorowy, jest zrumienienie słoika z płynem w odrobinie oleju. Następnie musisz go zamieszać, aby upewnić się, że płyn nie przypala się i nie przywiera. Pomoże to połączyć i wymieszać smaki.
Najlepszą częścią robienia domowego sosu pomidorowego jest to, że możesz bawić się składnikami, aż uzyskasz właściwy przepis. Możesz poeksperymentować z różnymi rodzajami pomidorów, ziół i przypraw.
Orzechy włoskie są doskonałym zamiennikiem wołowiny
Orzechy włoskie są smacznym, uniwersalnym składnikiem, który jest świetnym dodatkiem do wielu przepisów. Są bogatym źródłem błonnika, magnezu i polifenoli, które przyczyniają się do zdrowia mózgu i serca.
Orzechy włoskie są też dobrym źródłem zdrowych tłuszczów. Jednak kiedy są wystawione na działanie powietrza, jełczeją. Dlatego ważne jest, aby przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu.
Najlepszym sposobem na przechowywanie orzechów włoskich jest umieszczenie ich w szczelnym pojemniku. Pomoże to przedłużyć okres przydatności orzechów do spożycia.
Orzechy włoskie są pyszną alternatywą dla mielonej wołowiny w tacos. Możesz je też wykorzystać do zrobienia sałatki. Zauważyłem, że mięso na bazie orzechów włoskich jest nieco kruche. Aby uzyskać bardziej jednolitą teksturę, możesz spróbować przetworzyć orzechy w robocie kuchennym.
Innym rozwiązaniem jest użycie w przepisie czarnej fasoli. Można ją przetworzyć do konsystencji podobnej do mielonej wołowiny.
Wege i ser na quesadillę
Możesz przygotować wege-serową quesadillę z różnymi dodatkami. Do tego dania możesz użyć tortilli lub prasy do panini. Nadzienie można dostosować do własnych potrzeb, więc możesz stworzyć własny przepis z ulubionymi składnikami.
Te quesadillas to serowy, dymny i obfity posiłek. Spróbuj różnych dodatków, takich jak guacamole, kwaśna śmietana, pico de gallo i sos do hamburgerów.
Wegetariańskie i serowe quesadillas są przygotowywane z tortilli i mogą być pieczone lub grillowane. Aby uzyskać łatwą wegańską opcję, dodaj ćwierć kubka hummusu lub jogurtu. Innym dodatkiem do wegetariańskich i serowych quesadillas jest smażona fasola. Suszona fasola jest świetna, bo dodaje kremowej konsystencji i smaku.
Wypełnienie do quesadilli z warzywami i serem może być wykonane z dowolnych warzyw, które lubisz. Zacznij od tortilli, posmaruj jej połowę smażoną fasolą, a następnie drugą połowę posmaruj serem. W zależności od upodobań możesz dodać do quesadilli więcej sera lub fasoli.
Meksykańskie enchiladas
Meksykańskie enchiladas są pyszne i łatwe do zrobienia. To także świetny sposób na rozszerzenie swoich przepisów. Możesz dodać do nich mieloną wołowinę i grzyby, żeby były jeszcze bardziej obfite i pyszne.
Jeśli szukasz dania wegetariańskiego, możesz spróbować zastąpić je czarną fasolą. Możesz też dodać do enchiladas pokrojonego kurczaka z rożna.
Jeśli chcesz gotować z wyprzedzeniem, możesz przygotować enchiladas i zamrozić je. Po rozmrożeniu możesz je upiec. Będziesz jednak musiał wydłużyć czas pieczenia. Enchiladas z mrożonki można piec przez 30 minut.
Aby zacząć, będziesz potrzebować następujących składników. Możesz je kupić w lokalnym sklepie spożywczym. Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebował 1 filiżankę sera, rozdrobnionego lub pokruszonego. Ser można rozsypać po całej powierzchni enchiladas.
Możesz też dodać do nadzienia kilka zielonych cebulek. Doda ona posiłkowi pikantny smak.