Strona głównaPrzepisySos do pizzy z koncentratu i ketchupu - Przepis

Sos do pizzy z koncentratu i ketchupu – Przepis

Przez Redakcja

-

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić sos do pizzy, ale nie chciałeś używać sosu pomidorowego, to masz szczęście. Możesz użyć ketchupu i koncentratu, żeby zrobić całkowicie naturalny sos, który będzie miał wszystkie walory smakowe tradycyjnego sosu, ale bez cukru.

Pasta pomidorowa jest podstawą sosu do pizzy

Pasta pomidorowa jest ważnym składnikiem sosu do pizzy. Niezależnie od tego, czy robisz ją sam, czy kupujesz, kluczem jest stworzenie pysznej pizzy z gęstym, dającym się rozsmarować sosem.

W przeciwieństwie do przecieru pomidorowego, który jest podstawą sosu do makaronu, pasta pomidorowa jest skoncentrowanym sokiem z gotowanych pomidorów. Jest doskonałym dodatkiem do gulaszu i innych potraw. Użycie jej jako podstawy sosu do pizzy nada jej intensywny smak.

Jeśli chcesz zrobić własną pastę pomidorową, zacznij od użycia robota kuchennego lub blendera do przetworzenia nasion pomidorów. Możesz dodać do niej suszone zioła, aby uzyskać wyrazisty smak.

Najlepsze sosy pomidorowe mają wysoki poziom kwasowości i słodyczy. Są one niezbędne dla ogólnego smaku pizzy. Ponadto niezbędna jest odpowiednia ilość soli.

Ketchup jest wodnisty, więc sprawi, że skórka będzie wilgotna

Ketchup jest ulubioną przyprawą do wielu potraw, w tym hamburgerów, hot dogów i frytek. Ten sos na bazie pomidorów jest też używany jako marynata do steków i ryb. Pomimo swojej popularności, butelki z ketchupem nadal znajdują się w kuchniach restauracyjnych, aby edukować klientów o niebezpieczeństwie związanym z zanieczyszczonymi przyprawami.

Ketchup jest wytwarzany z drobno zmielonych pomidorów, octu i cukru, a czasem także przypraw. Można go ugotować na gęstą pastę lub zmieszać z wodą, żeby uzyskać lżejszą wersję. Jest jednak zwykle wodnisty, więc pozostawia po sobie rozmokłą skórkę. Jeśli szukasz alternatywy dla keczupu, która nie zawiera keczupu, spróbuj dodać odrobinę koncentratu tamaryndowca, aromatycznego likieru o smaku pomidorów.

Możesz podwoić lub potroić przepis

Jeśli szukasz smacznego, łatwego i taniego sposobu na zrobienie własnej pizzy, możesz spróbować zrobić własny sos do pizzy. Dzięki temu zyskasz nieco więcej swobody i będziesz mógł użyć najlepszych dostępnych składników, co zapewni ci smak, którego szukasz.

Pierwszym i najbardziej oczywistym krokiem jest wybranie najlepszych pomidorów, na jakie cię stać. Istnieje kilka opcji, w tym świeże lub puszkowane pomidory w całości. Świeże pomidory są dobrym wyborem, ponieważ mają dużą zawartość wilgoci i mało płynu. Możesz także gotować pomidory we wrzącej wodzie przez kilka sekund, aby dodać im smaku.

W trakcie gotowania pomidorów możesz dodać do nich ocet winny i przyprawy, aby zrównoważyć kwasowość pomidorów z puszki. Te składniki pomogą też dodać subtelne niuanse do sosu do pizzy.

Pasta anchois dodaje smaku umami

Pasta anchois to słona pasta na bazie ryb, używana jako dodatek do lodów i baza do sosów. Ma ostry smak, ale także bogaty smak umami.

Anchovies to małe tłuste ryby, które są podstawą wielu włoskich i hiszpańskich potraw. Są dostępne w różnych formach, w tym jako pasta, marynowane i w puszkach.

Najpopularniejsze zastosowania pasty z anchois to sosy do makaronu, pesto, zupy, sosy sałatkowe i duszone. Najlepiej przechowywać pastę sardeli w szczelnym pojemniku i nigdy nie wystawiać jej na działanie promieni słonecznych.

Doskonałym zamiennikiem pasty sardeli jest sos sojowy. Sos sojowy ma zupełnie inny smak i konsystencję niż pasta z sardeli. Jest to jednak jeden z najprostszych sposobów na uzyskanie smaku pasty anchois.

Sos do pizzy o niskiej zawartości węglowodanów (bez cukru)

Jeśli szukasz nowej i zdrowszej alternatywy dla tradycyjnego sosu do pizzy, rozważ zrobienie własnego. Ta pyszna przyprawa może być używana do wielu różnych potraw, w tym do pizzy, makaronu, klopsików i gołąbków. Jest też łatwy do zrobienia – zawiera tylko 8 składników!

Kluczem do zrobienia najlepszego keto sosu do pizzy jest zachowanie prostoty składników. Nie będziesz potrzebował wielu, jeśli w ogóle, specjalistycznych produktów. Na przykład możesz użyć zwykłej puszki rozgniecionych pomidorów bez cukru. Możesz też dodać trochę octu balsamicznego, aby uzyskać subtelną słodycz.

Możesz też wykorzystać resztki sosu do pizzy do przygotowania wielu różnych włoskich potraw, takich jak kurczak parm, lasagna czy małże. W zależności od tego, jak bardzo lubisz swoją pizzę, możesz zamiast niej użyć sosu z pieczonych pomidorów.

Oceń artykuł: Sos do pizzy z koncentratu i ketchupu – Przepis
Ilość ocen: 2 Średnia ocen: 4.5 na 5
Podobne Wpisy