Nie ma to jak świeże i soczyste kotlety wieprzowe, zwłaszcza gdy są zapiekane w pysznej skórce z płatków kukurydzianych. A najlepsze jest to, że nie musisz po nie wychodzić do sklepu spożywczego. Wystarczy, że weźmiesz mieszankę płatków kukurydzianych Crushed i musztardę Dijon, a będziesz mógł przygotować to smaczne danie.
Pieczone kotlety wieprzowe
Pieczone kotlety wieprzowe to zdrowa alternatywa dla kotletów smażonych. Doskonale smakują podane z tłuczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem z wczesnych zbiorów.
Przed panierowaniem kotlety wieprzowe powinny być obficie przyprawione solą i pieprzem. Aby uzyskać dodatkowy smak, można dodać czosnek w proszku i cebulę w proszku. Dobrym pomysłem jest również sprawdzenie temperatury wewnętrznej schabu za pomocą termometru do mięsa. Kiedy temperatura wewnętrzna osiągnie 145°F, wieprzowina jest ugotowana.
Następnie posmaruj kotlety oliwą z oliwek. Okruchy z płatków kukurydzianych są świetnym sposobem na chrupiące kotlety wieprzowe. W tym przepisie użyto płatków kukurydzianych, które zostały pokruszone na grube okruchy. Możesz je rozgnieść za pomocą wałka lub rozdrobnić w robocie kuchennym.
Alternatywnie możesz użyć okruchów panko i płatków kukurydzianych. Połącz okruchy z papryką, parmezanem i 3/4 łyżeczki soli koszernej. Użyj widelca, aby dokładnie wymieszać masę.
Po zanurzeniu kotletów w jajku i obtoczeniu ich w płatkach kukurydzianych, ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia. Spryskaj je sprayem do gotowania, żeby panierka była chrupiąca.
Musztarda Dijon
Wspaniałym sposobem na zrobienie chrupiących kotletów bez kości jest użycie okruchów z płatków kukurydzianych. Te chrupiące płatki podnoszą mięso i dodają mu smaku.
Przed rozpoczęciem musisz przygotować kotlety wieprzowe. Można je przyciąć i naciąć małym nożykiem. Należy również posypać je solą i pieprzem.
Po pokrojeniu kotletów, ułóż je na blasze z drucianym stojakiem. Pozostaw kotlety na około pięć minut. Dzięki temu panierka będzie lepiej przylegać.
Następnie musisz wyciąć w kotletach wzór w kształcie krzyża. Upewnij się, że nacinasz kotlety na głębokość szesnastu centymetrów. Dzięki temu panierka będzie lepiej przylegać do mięsa.
Kiedy kotlety schłodzą się, możesz je podawać. Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania.
Do przygotowania panierki potrzebujesz trzech płytkich naczyń. Możesz pominąć etap obróbki, jeśli użyjesz kupionych w sklepie płatków kukurydzianych.
Mieszanka pokruszonych płatków kukurydzianych
Jeśli szukasz szybkiego i łatwego przepisu na kotlety wieprzowe, to dobrze trafiłeś. Te kotlety wieprzowe są obtoczone w mieszance płatków kukurydzianych, co daje im pożądaną chrupkość bez konieczności smażenia. Połączenie kilku kluczowych składników tworzy szybki i smaczny posiłek, który z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Aby zrobić te kotlety, musisz zacząć od pokrojenia ich w poprzek. Możesz również użyć tłuczka do mięsa, który pomoże Ci szybko wykonać zadanie.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, będziesz potrzebował cyfrowego termometru do mięsa. Dzięki niemu będziesz mógł dobrze odczytać temperaturę wewnętrzną swojej wieprzowiny. Gdy temperatura osiągnie 145 stopni, kotlety są gotowe do gotowania.
Gdy kotlety są już zrumienione, czas je odwrócić. Nie zapomnij dodać trochę przypraw na drugą stronę. Dobre posypanie pieprzem cytrynowym i czosnkiem w proszku sprawi, że kotlety będą tak aromatyczne, jak to tylko możliwe.
Pieczenie
Pieczenie kotletów wieprzowych w płatkach kukurydzianych to świetny sposób na dodanie kontrastującej tekstury do dania. Możesz użyć robota kuchennego, aby przetworzyć płatki kukurydziane na grube okruchy, lub możesz kupić kupione w sklepie płatki kukurydziane. Okruchy z płatków kukurydzianych to doskonałe panierowanie mięsa, zwłaszcza kurczaka.
Możesz obtoczyć kotlety w mące, jajku i mieszance płatków kukurydzianych lub wcisnąć kotlety w okruchy. Niezależnie od sposobu panierowania, kluczem do uzyskania chrupkości jest odwracanie kotletów w trakcie gotowania. Dzięki temu okruchy będą się równomiernie przypiekać z obu stron.
Po zanurzeniu i obtoczeniu kotletów w panierce możesz umieścić je na blasze do pieczenia z obręczą. Lekko posmaruj jej wierzch olejem. Umieść 4 kotlety na blasze. Piecz je na złoty kolor, około 2 do 5 minut. Następnie przenieś kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Następnie posmaruj każdy kotlet roztopionym masłem. Posyp kotlety solą i pieprzem. Jeśli chcesz dodać kotletom pikantnego kopa, dodaj do mieszanki trochę pieprzu cayenne lub papryki.