Jeśli masz ochotę na domową sałatkę, to trafiłeś we właściwe miejsce. Znajdziesz tu wiele przepisów do wyboru, w tym sałatkę z pesto Caprese, sałatkę z quinoa z kabaczka i sałatkę z selera.
Sałatka z selera
Sałatka z selera jest łatwym i pysznym daniem dodatkowym. Można ją podawać jako dodatek lub przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Przepis ma prostą listę składników i jest gotowy w krótkim czasie.
Ta sałatka z selera ma prosty cytrynowy dressing. Sok z cytryny nadaje temu smacznemu daniu świeży i pikantny smak. Posmarowana parmezanem stanowi doskonałą dekorację.
Ta prosta sałatka to świetny sposób na wykorzystanie resztek selera. Jaskrawo zielone łodygi i liście zapewniają kolor i mnóstwo smaku.
Jeśli nie jesteś fanem selera, rozważ użycie innych rodzajów zieleni. Szpinak lub koperek dobrze sprawdzą się w tej sałatce. Możesz też dodać trochę orzechów i nasion. Dodadzą one sałatce chrupkości i tekstury.
Sałatka z pesto caprese
Sałatka z pesto caprese to włoska sałatka, którą tradycyjnie przygotowuje się ze świeżych pomidorów, bazylii i mozzarelli. Jest idealna na letnie pikniki i spotkania przy ognisku. Ten przepis to pyszne i zdrowe danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut.
Doskonałe połączenie delikatnego makaronu, soczystych pomidorów i pikantnego pesto tworzy sałatkę, która zaspokoi Twoje pragnienia. Podawaj ją samą lub z grillowanym kurczakiem, szparagami lub sałatką z rukoli, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.
Pesto to pyszna i łatwa do zrobienia w domu przyprawa. Można je podawać na ciepło lub na zimno i stosować jako sos do sałatek.
Do przygotowania pesto będziesz potrzebował świeżej bazylii, czosnku, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i parmezanu. Jeśli nie masz tych składników pod ręką, możesz je kupić w sklepie.
Sałatka z quinoa z kabaczka
Z łatwością przygotujesz pyszną sałatkę z quinoa z kabaczkiem. Jest to idealne danie dodatkowe, a przy tym bardzo sycące. Ten przepis jest idealny na Święto Dziękczynienia, Boże Narodzenie lub nawet na lunch w pracy. Zrób ją dzień wcześniej, a następnego dnia będziesz miał fantastyczną sałatkę do podania!
Na początek obierz i pokrój kabaczka w mniejszą kostkę. Kostki powinny mieć wielkość około 1/4-1/2 cala. Jeśli chcesz to ułatwić, użyj obieraczki do warzyw. Gdy już to zrobisz, możesz rozłożyć kostki równomiernie na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piecz, aż zmięknie jak widelec.
W czasie, gdy kabaczek się piecze, możesz ugotować quinoa. Zwykle robi się to zgodnie z instrukcjami podanymi w opakowaniu. Kiedy będzie gotowa, odłóż ją na bok.
Sałatka z winogron
Jeśli szukasz smacznego dania dodatkowego, powinieneś spróbować zrobić sałatkę z winogron. Ten łatwy i szybki przepis jest idealny na potlucks i spotkania rodzinne.
Aby zrobić sałatkę z winogron, zacznij od umycia i osuszenia winogron. Możesz je pokroić na ćwiartki lub połówki.
Ułóż winogrona w naczyniu do pieczenia o wymiarach 9 na 13 cali. Następnie opłucz je w zimnej wodzie. Możesz też dodać tabliczki czekolady i kawałki toffi.
Następnie przygotuj sos do sałatki. Podstawą dressingu jest serek śmietankowy i kwaśna śmietana. Możesz jednak użyć zamiast nich serka mascarpone. Mascarpone jest nieco słodszy niż serek śmietankowy i dobrze komponuje się z winogronami.
Po przygotowaniu dressingu możesz włożyć do niego winogrona. Możesz też posypać wierzch sałatki brązowym cukrem.
Sałatka z makaronem orzechowym
Jeśli szukasz szybkiego i zdrowego posiłku, nie możesz się pomylić z tajską sałatką z makaronem orzechowym. Jest prosta w wykonaniu i wiele osób ją uwielbia!
To danie jest świetne do przygotowania posiłku lub na przyjęcie. Możesz przygotować je z wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnym pojemniku. Resztki utrzymają się do trzech lub czterech dni.
Aby przygotować to danie, musisz połączyć ugotowany makaron, warzywa, orzeszki ziemne i sos. Składniki te mogą być posiekane lub zmielone. W zależności od tego, co lubisz, możesz je wymieszać w misce lub wrzucić osobno.
Zacznij od namoczenia makaronu w wodzie przez co najmniej 6 minut. Po ugotowaniu musisz go odcedzić i opłukać w zimnej wodzie. Kiedy ostygną, dodaj je do pozostałych składników.