Strona głównaPrzepisySałatka gyros z ogórkiem konserwowym - Przepis

Sałatka gyros z ogórkiem konserwowym – Przepis

Przez Redakcja

-

Sałatka Gyros z ogórkiem kiszonym to fantastyczny przepis, który doskonale nadaje się na lunch, przekąskę lub posiłek. Wypełniona jest pikantnymi marynowanymi ogórkami, plasterkami papryczek Mt. Olive i świeżym koperkiem. Możesz też dodać do tego dania przyprawę Gochujang, żeby dodać mu dodatkowego kopa!

Zachowanie ogórków

Jeśli uwielbiasz sałatkę gyros, wiesz, że ogórki są smacznym dodatkiem do niej. Ten warzywniak jest niskokaloryczny, ma orzeźwiający smak i jest dobry dla Twojego układu pokarmowego. Ważne jest jednak, żeby dobrze przechowywać ogórki, żeby zachować ich świeżość.

Najlepszym sposobem przechowywania ogórków jest trzymanie ich w szczelnym pojemniku. Tego typu pojemniki znajdziesz w lodówce w dziale z warzywami. Można je również zamrozić, ale ta metoda nie gwarantuje ich chrupkości.

Najlepiej przechowywać ogórki w lodówce lub w chłodnym miejscu na blacie. Dzięki temu nie zgniją i nie zmiękną. Co więcej, przechowywane w chłodnym miejscu mogą pozostać chrupiące nawet przez tydzień.

Dodanie przyprawy Gochujang

Jeśli chcesz dodać kopa swojej sałatce Gyros z ogórkiem kiszonym, musisz spróbować tej pikantnej koreańskiej wersji. To danie jest szybkie do zrobienia i pełne smaku! Niezależnie od tego, czy przyrządzasz ją na kolację, czy jako dodatek do dania, z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Zanim zaczniesz, przygotuj dużą miskę. Dodaj ogórki i wymieszaj, aby je obtoczyć. Podłóż pod spód ręcznik papierowy, aby zebrać wodę.

Następnie będziesz potrzebował ciężkiego noża. Pokrój ogórki w cienkie plasterki. Możesz użyć do tego noża szefa kuchni lub mandoliny.

Podczas odsączania ogórków musisz przygotować dressing. Tradycyjnie do przygotowania dressingu łączy się cukier, ocet i sól. Możesz jednak użyć octu jabłkowego lub słodszego octu.

Dodanie świeżego koperku zamiast suszonego

Koperek to doskonałe zioło do wykorzystania w kuchni. Jest świetnym wzmacniaczem smaku, który dodaje świeżości i koloru Twoim potrawom. Możesz używać suszonego lub świeżego koperku, w zależności od upodobań.

Jeśli szukasz świeżego smaku, spróbuj dodać trochę świeżego koperku do sałatki z ogórków. Ma on nie tylko orzeźwiający i pikantny smak, ale jest też łatwy do przygotowania. Jest to świetne danie dodatkowe, które można podawać do grillowanych mięs lub samodzielnie.

Koperek jest świetnym dodatkiem do sosu tzatziki, ale można go też wykorzystać w innych potrawach. Na przykład koper można wykorzystać do zrobienia pesto z jarmużu i sosu koperkowo-musztardowego.

Jeszcze jedno zastosowanie koperku to marynata. Marynata do ogórków to świetny sposób na wykorzystanie dodatkowych ogórków. Ocet pomoże zachować chrupkość ogórków. Do przygotowania marynaty potrzebujesz 8 małych ogórków Kirby, białego octu, szczypty cukru, soli i pieprzu.

Dodanie pikantnych ogórków marynowanych z czosnkiem

Pikantne ogórki marynowane z czosnkiem stanowią doskonałą przystawkę. Można je wykorzystać do gyrosa, sałatek i kanapek. Możesz je zrobić ze świeżych ogórków lub kupionych w sklepie. A ponieważ są łatwe do przygotowania, mogą być świetnym sposobem na wykorzystanie resztek ogórków.

Na początek pokrój ogórki na około dwie lub trzy włócznie. Użyj mandoliny, aby pokroić je na pożądaną grubość. Jeśli nie masz mandoliny, możesz użyć ostrego noża lub obrać skórkę obieraczką do warzyw.

Następnie posól ogórki, aby pomóc im uwolnić wilgoć. Dzięki temu sałatka nie będzie zbyt wodnista. Pozostaw ogórki w soli na około 15 minut.

Aby przygotować sałatkę z ogórków inspirowaną kuchnią śródziemnomorską, pokrój warzywa w cienkie plasterki. Łatwiej je zjeść jednym kęsem.

Dodanie pokrojonych papryczek Mt. Olive

Jest pewne, że Twojemu daniu towarzyszyła wybrana przez Ciebie przyprawa. Wspomniane wcześniej przyprawy mogą być nieco kłopotliwe. Na szczęście dobrzy ludzie z Mt. Olive Catering przygotowali dla Ciebie ręcznie przygotowane menu, w którym znajdziesz smakowite potrawy podzielone na kategorie. Oprócz wielu seksownych kawałków mięsa, możesz skosztować imponującego zestawu sałatek i dodatków. Restauracja oferuje również markowe napoje, w tym koktajle, piwo i bar z pełną obsługą. Jeśli jesteś osobą, która lubi, gdy w restauracji tli się dobry nastrój, będziesz zazdrościł swojemu sekstetowi.

Oceń artykuł: Sałatka gyros z ogórkiem konserwowym – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy