Strona głównaPrzepisyProsta sałatka z tuńczykiem i jajkiem - Przepis

Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem – Przepis

Przez Redakcja

-

Jeśli chcesz zjeść zdrowy posiłek, który zaspokoi zarówno Twoje kubki smakowe, jak i ciało, możesz spróbować tej prostej sałatki z tuńczykiem i jajkiem. Zdziwisz się, jak łatwo ją zrobić i pokochasz jej smak!

Biały, biały tuńczyk lub tuńczyk w kawałkach ma zazwyczaj łagodniejszy smak

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to pyszny i pożywny posiłek. Możesz przygotować ją z tuńczykiem i jajkiem w miseczce, w opakowaniu lub na kanapce. Oprócz białka, jest pełna witamin i minerałów.

Przygotowując ten przepis, będziesz potrzebować: tuńczyka w puszce lub tuńczyka białego, majonezu lub jogurtu greckiego, czerwonej cebuli, zielonej cebuli, soku z cytryny, selera, kaparów, szczypiorku, musztardy, koperku, soli, pieprzu i jajek. Jeżeli chcesz, żeby była bardziej zdrowa, zastąp majonez zwykłym jogurtem lub awokado.

Dodanie ugotowanego jajka sprawia, że sałatka z tuńczyka jest wyjątkowo kremowa i sycąca. Dodanie pokrojonych w kostkę papryczek jalapenos może dodać trochę pikanterii.

Tę sałatkę z tuńczyka najlepiej podawać w chrupiących liściach sałaty lodowej. Można ją również podawać w mini kubeczkach z sałatą.

Niektórzy lubią, gdy ich sałatka z tuńczykiem jest gładka i delikatna, podczas gdy inni wolą ją nieco bardziej chrupiącą. Istnieje kilka wariantów, które możesz wypróbować, w tym dodanie relishu z ogórków koperkowych.

Płatki tuńczyka są bardziej wilgotne i mają bardziej rybny smak

Jeśli szukasz szybkiego i zdrowego lunchu, ta prosta sałatka z płatkami tuńczyka i jajkiem może być właśnie tym, czego szukasz. Jest łatwa do zrobienia, a do tego świetnie smakuje. Możesz ją przygotować wcześniej, przechować w lodówce i zjeść pyszny obiad jeszcze tego samego dnia.

Składniki są dość podstawowe: tuńczyk, jajko, majonez i odrobina musztardy. Jednak dodatek świeżych ziół, owoców i warzyw tworzy zrównoważoną i kremową mieszankę, która doskonale nadaje się na posiłek.

Możesz podać tę sałatkę jako nadzienie do kanapek lub jako dip do krakersów czy chipsów. Łatwo ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do czterech dni.

Możesz nawet zrobić z niej wrapa lub nadziać duże liście sałaty. Dla urozmaicenia dodaj kilka różnych dodatków. Spróbuj posiekanego selera naciowego, żeby dodać trochę chrupkości, albo pokrojonej w kostkę cebuli, żeby dodać trochę smaku.

Chłodzenie tuńczyka i jajek w garnku

Tuńczyk i jajka to zdrowe i pyszne połączenie. Te bogate w składniki odżywcze przekąski mogą być używane jako przystawka między posiłkami lub jako nadzienie do kanapek. Można je podawać na sałacie, krakersach lub chlebie.

Jednym z najbardziej zabawnych sposobów podawania tego zdrowego dania jest połączenie go z jajkami faszerowanymi. Faszerowane jajka są świetne na godzinę koktajlową lub przyjęcie. Ten przepis łączy pikantny smak tuńczyka z lekką i kremową konsystencją ugotowanych jajek.

Przygotowując własną sałatkę z faszerowanych jaj, ważne jest, aby mieć pod ręką odpowiednie składniki. Główne składniki dania to: jajka na twardo, ogórki koperkowe, seler, majonez, musztarda i czerwona cebula. Możesz jednak dodać także inne składniki. Możesz na przykład spróbować użyć miodowego sosu musztardowego lub dodać do swojego przepisu srirachę.

Aby uzyskać najlepszy efekt, staraj się używać najlepszych dostępnych składników. Jeśli przygotowujesz to danie dla swojej rodziny, rozważ użycie chleba pełnoziarnistego. Pamiętaj też o odsączeniu z tuńczyka dodatkowej wody.

Przechowywanie sałatki przed podaniem

Do przygotowania zdrowej sałatki z tuńczykiem możesz użyć majonezu i jogurtu greckiego. Jeśli szukasz bardziej pikantnego smaku, spróbuj użyć relishu z ogórków koperkowych. Jeśli szukasz bardziej łagodnego smaku, możesz dodać do mieszanki czerwoną cebulę.

Tuńczyk jest bogaty w białko, ale musi być odsączony przed dodaniem do przepisu. Następnie możesz dodać go do mieszanki majonezu, musztardy, ogórków koperkowych i selera. Kiedy tuńczyk zostanie wymieszany z innymi składnikami, jest gotowy do spożycia.

Tę zdrową sałatkę z tuńczykiem możesz podać na grzance lub krakersach. Jest też świetnym dodatkiem do kanapek. Dla urozmaicenia możesz zrobić z niej wrapy.

Jajka mają kremową konsystencję, która dobrze współgra z tuńczykiem. Dobrze komponują się też z musztardą Dijon. Odrobina ostrego sosu, takiego jak sriracha, to dodatkowa opcja smakowa.

Tuńczyk i jajka są również idealne na grilla w ogrodzie. Ten przepis jest łatwy do przygotowania. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w średniej lub dużej misce do mieszania. Mieszaj delikatnie, aż wszystkie składniki się połączą.

Oceń artykuł: Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy