Strona głównaPrzepisyOgórki z curry i kurkumą - Przepis

Ogórki z curry i kurkumą – Przepis

Przez Redakcja

-

Ogórki z curry i kurkumą to prosty i łatwy przepis na zdrową przystawkę. To libańskie danie łączy ogórki z curry i kurkumą. Połączenie tych dwóch przypraw tworzy wyjątkowy profil smakowy, który z pewnością spodoba się Twoim gościom.

Libańskie ogórki z curry i kurkumą

Użycie libańskich ogórków z curry i kurkumą to pyszny sposób na podanie posiłku. Ten przepis jest szybki i łatwy do wykonania, a jego bogaty smak i kolor sprawi, że będziesz zadowolony.

Ogórki są dobrym źródłem witaminy B i magnezu, a także mają wysoką zawartość miedzi. Są również bogate w potas i biotynę. Dzięki temu są doskonałym dodatkiem do dań, sałatek i pikli.

Na początek pokrój ogórki na półcalowe plasterki. Następnie usuń nasiona i pokrój je wzdłuż. Następnie posyp je solą i ziarnami czarnego sezamu.

Jeśli chcesz dodać trochę pikanterii, możesz dodać chili, świeże lub suszone. Jeżeli nie jesteś fanem ostrych potraw, możesz użyć mielonego kminku lub całego cynamonu.

Alternatywnie, do zamarynowania warzyw możesz użyć pasty curry. Zrób pastę w blenderze lub robocie kuchennym, a następnie przełóż ją do małego rondelka. Dodaj odrobinę wody i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. Kiedy powstanie gęsta pasta, dodaj ją do mieszanki warzywnej.

Informacje żywieniowe podane w celach edukacyjnych

Ogórek jest owocem bogatym w składniki odżywcze, oferującym wiele korzyści zdrowotnych. Jest niskokaloryczną przekąską, bogatą w potas i błonnik. Ogórek zawiera również przeciwutleniacze.

Jedna filiżanka pokrojonego ogórka zawiera 4% dziennego zapotrzebowania na potas. Jeśli chcesz zwiększyć spożycie wapnia, dobra wiadomość jest taka, że jedna filiżanka cukinii zawiera około 19% zalecanej dziennej dawki witaminy K. Oprócz tego, że witamina K jest suplementem wapnia, może również pomóc w zmniejszeniu liczby złamań.

Ogórek jest dobrym źródłem składników odżywczych: beta-karotenu, który korzystnie wpływa na wzrok, oraz fitoskładnika – lignanów. Związki te, znajdujące się w skórce ogórka, mogą nawet poprawić Twój system odpornościowy. Mają też właściwości przeciwzapalne.

Innym ważnym składnikiem odżywczym jest witamina C, która jest znana ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Witamina ta jest szczególnie obfita w skórce ogórka, dlatego warto spożywać niektóre surowe owoce, aby uzyskać pełne korzyści odżywcze.

Tarka to ciężki sposób na doprawienie ogórków

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz prostą sałatkę z ogórków, czy pikantny dodatek do dania głównego, tarka jest świetnym sposobem na dodanie odrobiny pikanterii do posiłku. Oprócz doprawienia ulubionego warzywa, tarka jest dobrym sposobem na wykorzystanie przypraw, które możesz mieć pod ręką. Dobra tarka powinna być prosta, ale nadal dobrze smakować.

Tarkę można zrobić na wiele sposobów. Możesz użyć całych przypraw, rozbitych lub nawet kombinacji obu. Tarka często występuje w towarzystwie zupy dal.

Najbardziej podstawowa tarka to połączenie smażonych całych przypraw wrzuconych do gorącego oleju. Zawiera również zmiksowaną mieszankę przypraw, ziaren gorczycy i liści curry. Inne przyprawy to szczypta kminu rzymskiego i świeże lub suszone chili.

Należy pamiętać, że nie wszystkie tarki są takie same. Chociaż tarka nie jest wymagana, żeby przepis był udany, to z pewnością sprawia, że posiłek jest o wiele bardziej aromatyczny. Na przykład tarka zrobiona z połączenia kurkumy i curry będzie prawdopodobnie smaczniejsza niż ta, w której użyto tylko kurkumy.

Dodanie kurkumy i curry do quinoa nada potrawie żółty odcień

Kurkuma i curry dobrze ze sobą współgrają, nadając potrawie żółty odcień. Dodanie tych składników do przepisu na quinoa zapewni Ci zupełnie nowe doznania smakowe. Jest to również łatwy i pożywny posiłek.

Kurkuma może być lekko gorzka, ale możesz zniwelować jej smak, dodając substancje słodzące. Jagody, owoce cytrusowe i banany to świetny wybór, aby zrównoważyć ziemisty smak kurkumy. Dodanie cynamonu i papryki chili doda odrobinę ciepła, ale nie przytłoczy dania.

Jeśli nie chcesz używać zbyt dużo tej przyprawy, może pomóc dodanie liścia laurowego. Możesz też spróbować szafranu. Szafran ma smak podobny do siana i może być użyty do dodania głębi i tekstury daniom.

Używanie świeżej kurkumy jest zawsze lepszym wyborem niż sproszkowanej. Powinieneś użyć co najmniej 3-4 razy więcej niż w przypadku sproszkowanej wersji. Świeża kurkuma wytrzyma około dwóch miesięcy w lodówce.

Dodanie kurkumy i curry do quinoa to doskonały sposób na stworzenie smacznego i zdrowego posiłku. Danie może być spożywane jako danie główne lub jako dodatek.

Oceń artykuł: Ogórki z curry i kurkumą – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy