Strona głównaPrzepisyNadzienie do roladek z szynki konserwowej - Przepis

Nadzienie do roladek z szynki konserwowej – Przepis

Przez Redakcja

-

Jeśli szukasz szybkiego i łatwego przepisu na roladki z szynki do świątecznych posiłków, to trafiłeś we właściwe miejsce. Znajdziesz tu wszystko, co musisz wiedzieć o przygotowaniu smacznych i sycących roladek z serowym farszem.

Sos żurawinowy

Jeśli masz resztki indyka lub szynki ze Święta Dziękczynienia lub Bożego Narodzenia, możesz użyć sosu żurawinowego jako dodatku do nich. Dobrze komponuje się z szynką i można go łatwo przyrządzić w kuchni. Możesz nawet dodać do niego jagody, aby dodać mu smaku.

Aby zrobić sos żurawinowy do farszu, będziesz potrzebował kilku składników. Zacznij od zmierzenia ilości żurawin, które masz. Żurawinę możesz kupić w sklepie spożywczym w torebkach. Zazwyczaj są to pojemniki o pojemności 12 uncji. Możesz też kupić je luzem w hurtowni.

Następnie będziesz potrzebował średniej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Rozłóż warstwę sosu żurawinowego na spodzie blachy. Gdy sos żurawinowy zostanie rozprowadzony, dodaj warstwę sera.

Zielona cebulka

Jeśli robisz roladki z szynki na przyjęcie, upewnij się, że dołączasz do nich zieloną cebulkę. Stanowią one doskonały dodatek do każdej sałatki z szynką. Bez względu na to, czy podajesz sałatkę na półmisku, czy na kanapce, te proste składniki dodadzą jej mnóstwo smaku.

Zielona cebulka, znana też jako scallion, jest ważnym składnikiem wielu przepisów. Dodaje delikatny i trawiasty smak cebuli. Aby uzyskać mocniejszy smak cebuli, możesz użyć słodkiej cebuli Vidalia.

Możesz posiekać kilka zielonych cebulek za pomocą małego robota kuchennego. Najpierw je umyj, a następnie umieść w papierowym ręczniku, aby wyschły.

Następnym krokiem jest użycie robota kuchennego lub blendera, aby wymieszać je z innymi składnikami. Możesz dodać do mieszanki ser cheddar lub gouda albo po prostu go pominąć.

Sałatka z marchewki i czosnku

Jeśli przygotowujesz obiad z szynki, być może zastanawiasz się, jakie danie dodatkowe najlepiej pasuje do szynki. Jest wiele dań, które doskonale pasują do szynki. Dania te są łatwe w przygotowaniu i nadają inny wymiar tradycyjnemu posiłkowi z szynką.

Broccolini jest świetnym dodatkiem do szynki. Jej słodszy smak kontrastuje ze słonością szynki. Warzywo to jest łatwe do przygotowania i nadaje potrawie przyjemną chrupkość.

Kiełki brukselki są również doskonałym dodatkiem do dania z szynką. Możesz je dodać do bekonu lub cebuli. Ser Pecorino Romano jest również dobrym wyborem do tego dania.

Sałatka z marchwi i czosnku jest prostym i klasycznym daniem dodatkowym. Marchew jest naturalnym partnerem dla szynki. Słodycz marchewki dobrze łączy się ze słonością szynki.

Ruloniki z szynki z serem

Jeśli potrzebujesz szybkiej przystawki, sprawdź ten łatwy przepis na roladki z szynki i sera. Są one bezglutenowe i gotowe w kilka minut. Te małe kanapki są również idealne do podawania podczas meczów. Możesz je jeść na zimno lub na ciepło.

Na początek przygotuj szynkę. Pokrój szynkę w plastry o grubości około 1 cala. Usuń skórę i umieść plastry na ręczniku papierowym, aby je osuszyć. Po wysuszeniu rozłóż je na płaskiej powierzchni. Zapobiegnie to przedostawaniu się wilgoci do tortilli.

Następnie zmiękcz serek śmietankowy. Rozprowadź połowę masy na każdej zwiniętej tortilli. Na wierzchu połóż cienko pokrojoną szynkę. Posyp każdą rolkę szczypiorkiem.

W zależności od grubości szynki, może być konieczne pokrojenie jej na pojedyncze kawałki. Staraj się uzyskać plaster o szerokości około centymetra.

Przechowywanie resztek

Jeśli masz resztki po posiłku, możesz rozważyć przechowywanie ich do wykorzystania w przyszłości. Pomoże ci to w pełni wykorzystać jedzenie, nie marnując go. Jest jednak kilka rzeczy, o których musisz wiedzieć, zanim zaczniesz przechowywać swoje rolki z szynki.

Pozostałą szynkę należy przechowywać w lodówce, ale nie w temperaturze pokojowej. Musisz też przechowywać ją w szczelnym pojemniku. Najlepiej kupić ekologiczny pojemnik wielokrotnego użytku. Mogą one być wykonane ze szkła lub tworzyw sztucznych niezawierających BPA.

Dla lepszej konserwacji możesz też zamrozić szynkę. Aby ją zamrozić, zawiń ją w warstwę folii aluminiowej. Po zamrożeniu możesz umieścić ją w torbie do zamrażania. Po rozmrożeniu możesz ją przechowywać w zamrażarce do 6 tygodni.

Oceń artykuł: Nadzienie do roladek z szynki konserwowej – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy