Miękki gulasz z szynką to pyszne danie, które będziesz chciał regularnie serwować swojej rodzinie i przyjaciołom. Możesz z łatwością przygotować to danie w wolnowarze. Wystarczy zebrać wszystkie składniki i pozwolić wolnowarowi wykonać całą pracę!
Zupa z szynki i fasoli w wolnowarze
Jeśli szukasz szybkiego, pożywnego posiłku po wakacjach, spróbuj zrobić zupę z szynki i fasoli w wolnowarze. Jest pyszna i stanowi świetny sposób na wykorzystanie resztek szynki.
Aby przygotować przepis, zacznij od przygotowania wszystkich składników. W tym celu posiekaj warzywa. Będziesz potrzebował selera, cebuli, czosnku i bulionu. Dodaj wszystkie te składniki do wolnowaru.
Możesz również dodać trochę dodatkowej wody, aby rozrzedzić zupę, jeśli to konieczne. Następnie umieść kość szynki na środku garnka.
Gdy warzywa będą już gotowe, gotuj je przez kilka minut. Następnie dodaj do mieszanki bulion z kurczaka. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez około 4 godziny.
Pod koniec gotowania usuń kość szynki. Zupę możesz udekorować zieloną cebulką i kwaśną śmietaną. Zupę możesz też podać z chlebem kukurydzianym lub bułeczkami.
Zupa z szynki i fasoli jest łatwa do przygotowania. Możesz ją również zamrozić. Po przygotowaniu można ją przechowywać w szczelnym pojemniku w zamrażarce przez okres do trzech miesięcy.
Zamoczenie fasoli na noc pomoże zmniejszyć ilość wytwarzanego gazu. Dzięki temu fasola stanie się miękka. Zaleca się użycie dużego naczynia do namaczania.
Zupa z szynki i kapusty w wolnowarze
Użycie wolnowaru do przygotowania zupy z szynki i kapusty w wolnowarze to prosty i łatwy sposób na przygotowanie smacznego posiłku dla rodziny. Jest to również dobry sposób na wykorzystanie resztek.
Z tego przepisu wychodzi około 6-8 porcji. Zupę można również zamrozić.
Najpierw przygotuj składniki. Następnie dodaj je do dużego garnka. Pamiętaj, aby posmarować garnek odrobiną masła, aby uzyskać bogaty sos.
Następnie dodaj cebulę i marchew. Smaż warzywa przez 3 do 4 minut, a następnie dodaj szynkę i przyprawy. Na koniec dodaj liście laurowe.
Możesz również dodać do garnka świeżą zieloną fasolkę, ale możesz zaoszczędzić czas, używając fasolki z puszki. Jeśli robisz dużą porcję, możesz przechowywać resztę w zamrażarce.
Po dodaniu składników możesz gotować na wolnym ogniu przez 4-6 godzin. Po zakończeniu gotowania usuń liście laurowe i podawaj. Podawaj z babeczkami z chleba kukurydzianego, smażonym chlebem kukurydzianym lub świeżymi warzywami ogrodowymi.
Inną możliwością jest odgrzanie zupy w rondlu na kuchence. Możesz też po prostu rozmrozić zupę w lodówce przez noc i ponownie ją podgrzać.
Zupa crockpot ham hock
Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie resztek szynki z wakacji, spróbuj przygotować przepis na zupę crockpot ham hock. Ten przepis jest łatwy i pełen smaku. Możesz dodać do przepisu inne warzywa, aby uzyskać dodatkowy efekt.
Aby przygotować zupę z szynki, zacznij od podgrzania oliwy z oliwek w 3-częściowym rondlu do momentu, aż zacznie się ona mienić. Dodaj cebulę i ziemniaki. Pozwól im zmięknąć przez kilka minut i mieszaj od czasu do czasu.
Po tym, jak warzywa się podsmażą, dodaj do garnka bulion. Następnie dodaj golonkę. Ustaw crockpot na niską temperaturę. Powinien być gotowany przez co najmniej 6 godzin.
Po ugotowaniu szynki, wyjmij ją z crockpota i odstaw na bok. Kiedy ostygnie na tyle, żeby można było się nim zająć, wyrzuć kość i mięso.
Alternatywnie możesz ugotować zupę z szynki i fasoli. Używając resztek szynki lub indyczej golonki, zupa ta jest doskonałym wykorzystaniem resztek świątecznej szynki.
Zaleca się namoczenie suszonej fasoli na noc, aby zapobiec tworzeniu się gazu. Możesz przygotować prostą zupę z szynki i fasoli lub dodać do niej inne mocne fasole, takie jak kidney lub navy. Wędzona szynka dodaje tej zupie dodatkowego kopa.
Użyj pakietu przypraw Hurst’s 15 Bean Soup, aby nadać zupie przyjemny smak. Pakiet zawiera również przyprawy na bazie warzyw.