Strona głównaPrzepisyKasza manna na wodzie - Przepis

Kasza manna na wodzie – Przepis

Przez Redakcja

-

Kaszka z semoliny na wodzie to łatwy do wykonania, smaczny i pożywny przepis. Kaszka jest przygotowywana z sabji (rodzaj semoliny) i wody i może być spożywana na ciepło lub na zimno. Nie zaleca się jej jednak osobom cierpiącym na choroby dziedziczne.

Łatwa do zrobienia

Kaszka z semoliną to szybkie i łatwe danie śniadaniowe, które można zrobić w kilka minut. Robi się ją, gotując wodę i kaszę, a następnie mieszając. Jest to popularne danie, zwłaszcza w Nigerii.

Stosunek kaszy manny i wody, aby uzyskać smaczną kaszę, to około pół filiżanki kaszy na filiżankę wody. Jeśli potrzebna jest pożądana grubość, można zwiększyć ilość płynu.

Aby uzyskać gładką i kremową kaszkę, musisz dobrze wymieszać składniki. Możesz użyć trzepaczki i stale mieszać składniki.

Po zakończeniu mieszania kaszka jest gotowa do podania. Możesz ją podać na ciepło lub schłodzić. Podawaj ją z ulubionymi dodatkami. Pamiętaj, żeby nie przypalić kaszki.

Ten rodzaj kaszki to dobry wybór na śniadanie dla dzieci. Zapewni im sytość przez długi czas. Istnieje kilka wariantów tego przepisu, a każdy z nich będzie miał inny smak.

Jest smaczna

Kaszka manna na wodzie jest smaczna i pożywna. Stanowi dobre źródło białka i witamin z grupy B. Jednak kasza manna może być ciężkostrawna, dlatego osoby chore na celiakię lub uczulone na gluten powinny unikać jej spożywania. Na szczęście istnieje wiele alternatywnych rozwiązań.

Po pierwsze, możesz użyć suchego mleka w proszku. Można je zmieszać z wodą, aby uzyskać gładką pastę, albo ugotować ze zwykłym mlekiem. Tak czy inaczej, musisz wymieszać płatki z płynem i pozostawić je na kilka minut do ostygnięcia przed podaniem.

Alternatywnie możesz użyć mieszanki semoliny. Można ją zwykle znaleźć w sklepach spożywczych w dziale z zamrażarkami. Możesz użyć wanilii lub cynamonu do aromatyzowania mieszanki, a następnie dodać trochę miodu, masła lub cukru, aby ją wykończyć.

Na koniec możesz dodać swoje ulubione owoce, aby kasza manna była jeszcze przyjemniejsza. Doskonałym wyborem są suszone morele i rodzynki. Dodanie owoców zwiększy wartość odżywczą Twojego posiłku i nada mu piękny kolor.

Jest pożywna

Semolina jest zbożem, które łatwo się trawi. Jest bogata w mikro- i makroelementy oraz zawiera wiele korzystnych witamin i składników odżywczych. Ponadto ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że jest świetna dla osób, które chcą schudnąć.

Jest również przydatna dla dzieci. Ze względu na dużą zawartość błonnika sprzyja regularnemu wypróżnianiu. Dzieci, które są uczulone na pszenicę, mogą jednak zachorować po jej spożyciu. Gluten może również powodować podrażnienia skóry, pokrzywkę i biegunkę. Dlatego przed spróbowaniem kaszy manny z dzieckiem należy skonsultować się z lekarzem.

Kaszy manny używa się jako kaszki śniadaniowej w wielu krajach. Jest szczególnie pomocna dla osób z nietolerancją laktozy.

Możesz również wykorzystać kaszę do przygotowania pysznych potraw. Jest dobrym zamiennikiem dla płatków owsianych. Upewnij się, że postępujesz dokładnie według przepisu, żeby uniknąć nieprzyjemnego posmaku.

Najczęściej spotykane korzyści ze spożywania kaszy manny to zwiększona ilość energii, szybkie uzupełnianie zapasów węglowodanów w organizmie i ochrona przed chorobami krwi. Ponadto ziarna tego zboża pozostają nienaruszone i są lekkostrawne.

Jest przeciwwskazana dla osób z chorobami dziedzicznymi

Kaszka manna na wodzie jest korzystnym pokarmem dla osób starszych. Zawiera wiele witamin i minerałów, które wzmacniają mięsień sercowy i układ pokarmowy. W umiarkowanych ilościach jest również korzystna dla aktywności mózgu i pracy wątroby.

Kaszka manna jest zbożem produkowanym z kaszy pszennej. Chociaż ma mało błonnika, zawiera duże ilości skrobi. Może to przyczyniać się do przybierania na wadze u dzieci.

Zawarty w kaszy manny gluten jest znany jako czynnik wywołujący reakcje alergiczne. Osoby nietolerujące glutenu mają wysypki skórne i inne problemy żołądkowo-jelitowe. Gluten może być również szkodliwy dla osób cierpiących na celiakię.

Jeśli osoba z tą chorobą otrzymuje duże ilości kaszy manny, może u niej wystąpić krzywica. Krzywica, czyli brak wapnia w kościach, może osłabić zdolność organizmu do przyswajania innych składników odżywczych.

Gliodyna znajdująca się w zbożach może uniemożliwić wchłanianie witaminy D i wapnia. Dlatego osoby z tym schorzeniem powinny spożywać tylko niewielkie ilości tego typu żywności.

Oceń artykuł: Kasza manna na wodzie – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy