Kasza semolina na mleku to stary przepis, który jest bardzo smaczny. Jest bardzo prosta w wykonaniu i może być świetnym wyborem na śniadanie. Podawana na ciepło jest również bardzo sycąca i zdrowa.
Nerkowce
Semolina to rodzaj mąki, z której robi się kaszki. Używa się jej także w daniach pikantnych. W deserach z semoliny robi się halwę, sheerę i inne słodkie wypieki.
Sheera jest zwykle robiona z szafranem, rodzynkami i orzechami. Podaje się ją na ciepło lub na zimno. Możesz dodać do niej masło, dżem lub inne owoce. Aby przygotować bardziej wytrawną wersję tego dania, zrezygnuj z cukru i rodzynek.
Oprócz szery możesz przygotować słodką wersję tego samego dania, znaną jako suji halwa. Jest to tradycyjny indyjski pudding, który robi się z semoliny i ghee. Halwa może być zrobiona z dowolnego rodzaju ziarna, suszonych owoców lub nasion, w tym z nasion słonecznika, melona i rodzynek.
Jeśli chcesz spróbować innej wersji semoliny, możesz wypróbować ten przepis na owsiankę. Jest łatwa do zrobienia i może być podawana na ciepło lub na zimno. Stanowi pyszne śniadanie lub deser, jest też bardzo sycąca.
Na początek potrzebujesz mleka, kaszy manny, ghee i cukru. Po zagotowaniu mleka, małymi partiami dodawaj kaszę. Ciągle mieszaj, żeby nie powstały grudki.
Tahini
Jeśli chcesz zjeść zdrowe śniadanie, możesz zrobić kaszkę na mleku i tahini. Do mieszanki możesz dodać trochę owoców lub orzechów, aby stworzyć kolorowe śniadanie. Następnie możesz posypać ją odrobiną miodu lub szczyptą soli i garścią migdałów.
Ten posiłek można jeść na ciepło lub na zimno. Jej słodki smak uzupełnia pikantne tahini.
Kiedy jest podawana na zimno, można ją polać dżemem z czerwonych owoców. Słodycz i karmelowy smak syropu klonowego również dobrze komponuje się z orzechowym tahini. Dodatkowy smak nada mu mieszanka curry w proszku.
Deser ten jest powszechnie spożywany na Bliskim Wschodzie. W Turcji znany jest jako halva. Halva jest zwykle robiona z mąki. W zależności od regionu używa się wielu różnych orzechów i przypraw, aby stworzyć różne wersje tego klasyka.
Pudding semolinowy to deser z dzieciństwa. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Upewnij się, że ziarna semoliny ryżowej są drobne. Upewnij się też, że masło jest roztopione na małym ogniu. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji możesz podawać go z lodami lub cynamonem.
Płatki kokosowe
Płatki kokosowe w kaszy manny to pyszny i kremowy przepis na śniadanie. Kasza manna jest łatwa do przygotowania i jest gotowa w 15 minut.
Aby przygotować płatki kokosowe w kaszy mannej, będziesz potrzebować mąki mannej, wody, mleka i wybranego słodzika. Możesz użyć cukru lub agawy. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj świeżego kokosa.
Aby przygotować kaszkę, zacznij od wymieszania kaszy z ciepłą wodą. Mieszaj od czasu do czasu, żeby nie powstały grudki. Ważne jest, aby często mieszać, ponieważ zbyt długie mieszanie może spowodować przypalenie. Po zgęstnieniu dodaj płatki kokosowe, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Przed podaniem kaszę można posypać różnymi dodatkami, takimi jak jagody, orzechy i syrop klonowy. Dobrym rozwiązaniem jest też deser z galaretki. Ten deser jest szybki i łatwy do zrobienia i świetnie nadaje się dla dzieci.
Jeśli szukasz zdrowej opcji, możesz wypróbować przepis na galaretkę z ubitego mleka. Ten słodki i delikatny deser wykorzystuje proste połączenie mleka, żelatyny i kilku łyżeczek cukru.
Śmietana pszenna
Śmietana pszenna to łatwe do przygotowania śniadanie, a do tego pożywne. Możesz przygotować ten zdrowy posiłek w zaledwie kilka minut i dodać do niego wybrane przez siebie owoce, orzechy, a nawet miód.
Składniki potrzebne do przygotowania tego prostego i pysznego dania są o wiele tańsze niż w przypadku innych śniadań. Przygotowanie tego przepisu zajmie Ci tylko około 10 minut.
Aby przygotować te zdrowe i sycące płatki, najpierw umieść śmietankę pszenną w garnku. Dodaj wodę i wymieszaj. Pamiętaj o ciągłym ubijaniu, żeby nie powstały grudki.
Kiedy mieszanka będzie podgrzana, możesz dodać szczyptę soli i gałkę masła. Powinno się je podawać na ciepło, z odrobiną cukru. Jeśli lubisz bardziej słodkie, możesz dodać do mieszanki odrobinę melasy lub dżemu.
Po kilku minutach kasza zgęstnieje. Możesz również dodać trochę płynu, aby rozrzedzić mieszankę, jeśli wydaje się zbyt gęsta.