Strona głównaPrzepisyGołąbki przepis tradycyjny - Przepis

Gołąbki przepis tradycyjny – Przepis

Przez Redakcja

-

Jeśli masz tradycyjny przepis na faszerowaną kapustę, który uwielbiasz, ale nie chcesz jeść jej codziennie, możesz rozważyć wersję dietetyczną. Jest to łatwy sposób na zrobienie pikantnego dania, które wszyscy uwielbiają, bez wszystkich kalorii.

Dolma

Przepis na kapustę faszerowaną to tradycyjne danie z Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Jest to pikantne danie warzywne zawinięte w duże liście kapusty. Nadzienie składa się zwykle z ryżu i mięsa.

Przepis na kapustę faszerowaną Dolma może być podawana jako przystawka lub pełny posiłek. Możesz też przygotować resztki dolmów do odgrzania następnego dnia. Przepis ten jest zdrowym wyborem, ponieważ nie zawiera węglowodanów i ma niską zawartość tłuszczu.

Aby zrobić dolmas, powinieneś zacząć od przygotowania nadzienia. Można dodać zmieloną cebulę i czosnek, aby dodać smaku. Koperek, sól, pietruszka i koncentrat pomidorowy to również popularne przyprawy.

Następnie należy pokroić liście kapusty na małe kawałki. Zalecana jest średniej wielkości główka. Upewnij się, że mają jasny kolor.

Sarma

Sarma to danie popularne na Bałkanach, w Rosji, na Ukrainie, na Bliskim Wschodzie i w części Afryki Północnej. Jest to mięsne nadzienie zawinięte w liście kapusty lub winorośli i gotowane w sosie. Często podaje się go z sałatką ziemniaczaną lub pasticadą, która jest podobnym daniem.

Do przygotowania sarmy możesz użyć świeżej kapusty lub kupionej kapusty kiszonej. Możesz też użyć zasmażki, czyli mieszanki tłuszczu i mąki, aby sos był gęstszy.

Gdy masz już gotowe składniki, możesz zacząć przygotowywać roladki. Jeśli używasz zasmażki, rozprowadź ją na sarmie.

Aby uzyskać zasmażkę, połącz składniki w małym rondlu i gotuj na małym ogniu. Zasmażka nabierze jasnozłotego koloru.

Leniwe gołąbki

Jeśli szukasz prostego, bezproblemowego, niskowęglowodanowego i niezwykle smacznego przepisu na tradycyjne gołąbki, to nie szukaj dalej. Jest to klasyczne europejskie danie o bogatym smaku. Jest bogate w składniki odżywcze i doskonale nadaje się na rodzinny posiłek.

Roladki z kapusty robi się z przyprawionego mięsa, sosu warzywnego lub pomidorowego i ryżu. Tradycyjnie podaje się je z kwaśną śmietaną, ale równie dobrze można je zastąpić creme fraiche. Możesz je podawać ze świeżą pietruszką i pieprzem.

Składniki są łatwe do znalezienia. Możesz nawet kupić poszatkowaną kapustę w torebkach. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.

Jednym z najlepszych elementów leniwych gołąbków jest to, że można je zamrozić. Jeśli przygotowujesz je na przyjęcie, jest to świetny sposób, aby przygotować je z wyprzedzeniem.

Carchew i cebula decydują o zawartości kalorii

Faszerowana kapusta to przepis, który jest niezwykle smaczny i łatwy do wykonania. Właściwie prawie każda gospodyni wie, jak zrobić to danie.

Najpierw musisz wyciąć rdzeń z główki kapusty. Możesz to zrobić za pomocą noża lub odcinając grube łodygi środkowe.

Podczas krojenia kapusty musisz uważać, aby nie uszkodzić liści. Użyj czystej powierzchni roboczej i ostrego noża do krojenia.

Po wycięciu rdzenia z kapusty, połóż ją na desce do ostygnięcia. Następnie musisz oderwać zewnętrzne liście. Jeśli nie masz noża do krojenia, możesz użyć noża do parowania, aby spłaszczyć liście.

Przepisy dietetyczne na faszerowaną kapustę

Istnieją dwa główne rodzaje faszerowanych kapust. Pierwszy to danie tradycyjne, a drugi to przepis mniej ryzykowny. Każdy przepis wymaga użycia kilku składników, ale jest łatwy do wykonania.

Faszerowaną kapustę robi się, nadziewając liście kapusty mielonym mięsem i warzywami. Faszerowaną kapustę można gotować w piekarniku lub w mikrofalówce.

Najpierw obierz zewnętrzne liście kapusty. Będziesz ich potrzebował około 12. Możesz przeciąć liście na pół, aby uzyskać mniejszą liczbę liści. Pomoże Ci w tym nóż do krojenia. Pamiętaj o usunięciu żebra z podstawy liścia, dzięki czemu stanie się on elastyczny.

Do przygotowania faszerowanej kapusty będziesz potrzebował mieszanki przypraw, ryżu i mięsa. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj 90% chudej mielonej wołowiny. Dobrze jest też dodać trochę cebuli i czosnku.

Oceń artykuł: Gołąbki przepis tradycyjny – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy