Strona głównaPrzepisyGołąbki bez zawijania z młodej kapusty - Przepis

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – Przepis

Przez Redakcja

-

Sztuczna kapusta bez zawijania z młodą kapustą jest łatwa do przygotowania. Jest pyszna i pożywna. Aby ją przyrządzić, musisz wykonać następujące czynności:

Przygotowanie

Przygotowując kapustę faszerowaną, musisz się upewnić, że dobrze przygotowałeś kapustę. Liście muszą być miękkie i elastyczne, zanim zaczniesz je zwijać. Ważne jest też, abyś używał najlepszych kawałków wołowiny. Jeśli użyjesz tłustego kawałka wołowiny, sos będzie wyciekał i stanie się zbyt tłusty.

Faszerowane gołąbki robi się z mieszanki mięsnej zawiniętej wokół dużych liści kapusty. Może to być wegetariański zamiennik, jeśli nie jesz mięsa.

Pierwszym krokiem w przygotowaniu nadziewanej kapusty jest oddzielenie zewnętrznych liści kapusty. W tym celu należy wykonać nacięcie w kształcie litery V na końcu korzenia. Po wykonaniu tej czynności możesz rozdzielić liście.

Możesz zostawić część zewnętrznych liści na kapuście. Dzięki temu reszta liści pozostanie w jednym miejscu. Jeśli jednak wolisz, możesz je po prostu usunąć.

Tradycyjna metoda przygotowania faszerowanej kapusty polega na powolnym pieczeniu w sosie pomidorowym. Możesz też użyć pomidorów z puszki. W tym przypadku sos należy wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek.

Składniki

Przygotowując faszerowaną kapustę bez zawijania z młodej kapusty, musisz pamiętać o kilku podstawowych krokach. Pierwszym krokiem jest zrobienie zasmażki. Zasmażka to mieszanina mąki, którą gotuje się na małym ogniu. Zasmażkę łączy się następnie z innymi składnikami.

Zasmażkę do faszerowanej kapusty możesz też zrobić, roztapiając masło i ubijając je. Kiedy już to zrobisz, możesz dodać składniki do garnka.

Jednym z najprostszych sposobów przygotowania faszerowanej kapusty jest dodanie do zasmażki mięsa i warzyw. Możesz użyć mielonej wołowiny lub wieprzowiny, cebuli, ryżu i innych składników. Pamiętaj, aby doprawić ją solą i cukrem.

Po nadzianiu kapusty możesz ją ugotować w piekarniku lub w mikrofalówce. Możesz ją też zamrozić na okres do trzech miesięcy. Można ją podawać jako danie główne lub dodatek do potraw. Jeśli nie zamierzasz jeść jej od razu, możesz zamrozić ją na 30 minut.

Sposoby

Jeśli szukasz przepisu, który jest łatwy do wykonania i pyszny, możesz spróbować kapusty faszerowanej. Składa się ona z delikatnych liści kapusty, które są nadziewane mieszanką mięsa, ryżu i sosu pomidorowego. To idealne letnie danie na pocieszenie.

Aby przygotować tradycyjną kapustę, zacznij od całej główki czystej kapusty. Umieść ją w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą. Gotuj ją przez kilka minut.

Po ugotowaniu główki kapusty możesz usunąć żeberko z rdzeniem, a następnie obrać zewnętrzne liście. Będziesz potrzebował do tego noża do krojenia.

Następnie użyj noża do cięcia lub parowania, aby pokroić kapustę na 14 liści. Liście te powinny być przecięte na środku wzdłuż łodygi. Kiedy będziesz gotowy do napełniania kapusty, możesz usunąć pierwszych dwanaście liści lub zwinąć mniejsze liście w kulki.

Gdy kapusta jest już gotowa, możesz umieścić ją w naczyniu do zapiekania. Możesz też umieścić ją w wolnowarze.

Przechowywanie

Kapusta to łatwe w pielęgnacji warzywo, które jest doskonałym źródłem składników odżywczych. Jest też bardzo uniwersalna. Możesz jej używać do sałatek, mieszania potraw, a nawet do tłuczonych ziemniaków. Ale jak ją przechowywać?

Najlepszym miejscem do przechowywania kapusty jest szafka w lodówce. Jeśli nie potrzebujesz dużej ilości, możesz zamrozić ją w kawałkach. W ten sposób nie będziesz musiał się martwić o jej natychmiastowe wykorzystanie.

Inną opcją jest zamrożenie jej na gorąco. Oznacza to zamrażanie przez około 6-8 godzin przed przełożeniem do torby do zamrażania. Upewnij się, że torebka jest szczelna.

Do tej metody będziesz potrzebował blachy z obręczą, aby wyłapać ewentualne nadmiary. Pamiętaj, aby oznaczyć swoje gołąbki datą. Po zamrożeniu możesz je przechowywać do 2 miesięcy.

Gdy będziesz chciał odgrzać kapustę, rozmroź ją w lodówce przez noc. Podgrzej ją na średnim ogniu.

Aby przygotować kapustę faszerowaną, będziesz potrzebował całej główki czystej kapusty. Usuń zewnętrzne liście, ale pozostaw wewnętrzne. Następnie, za pomocą noża do krojenia, odetnij żebra od rdzenia.

Oceń artykuł: Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy