Strona głównaPrzepisyChrupiące placki z cukinii z serem - Przepis

Chrupiące placki z cukinii z serem – Przepis

Przez Redakcja

-

Jeśli szukasz przepisu na pyszne, chrupiące placki z cukinii, to trafiłeś we właściwe miejsce! Te placki są świetne dla każdego, kto pilnuje swoich kalorii lub dla każdego, kto chce zjeść lekki posiłek. Doskonale nadają się również na przystawki lub przekąski. Ponadto są pyszne z każdym białkiem, które podasz.

Są pieczone, a nie smażone

Cukiniowe naleśniki to łatwy do przygotowania letni przysmak. Doskonale nadają się jako przekąska lub lekki lunch. To pyszne danie można przygotować z wielu różnych składników. Możesz wybierać spośród warzyw, fety i innych serów. W przepisie możesz też wykorzystać ulubione zioła.

Na placki z cukinii można nałożyć wiele różnych przypraw. Dobrze komponują się z sałatką, tahini, jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną. Możesz też podać je z grillowanym mięsem, azjatyckim sosem do pierogów, dipem z koziego sera i nie tylko.

Aby przygotować te pyszne smakołyki, zacznij od osuszenia cukinii. Możesz to zrobić rękami lub za pomocą durszlaka. Pomocna może być też duża łyżka. Po osuszeniu cukinii połącz ją z pozostałymi składnikami. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj.

Następnie dodaj odrobinę oleju na patelnię. Rozgrzej ją na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodaj cukinię i smaż do uzyskania złotego koloru.

Są pełne czosnku, parmezanu i włoskich ziół

Jeśli kochasz cukinię, pokochasz te chrupiące placki z cukinii z parmezanem i włoskimi ziołami. Są one wspaniałym, zdrowym dodatkiem do dania. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Możesz je przygotować na patelni, w piekarniku, a nawet w zamrażarce.

Sekretem przygotowania idealnych placuszków z cukinii jest pozbycie się jak największej ilości wilgoci. W tym celu możesz wycisnąć wodę z cukinii za pomocą prasy francuskiej lub papierowych ręczników.

Po odsączeniu całego płynu, umieść rozdrobnioną cukinię na sitku i posyp solą. Pozostaw ją na około 30 minut, aby odsączyć nadmiar wilgoci.

Następnie będziesz potrzebował kilku jajek, mąki, bułki tartej panko i parmezanu. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj świeżo startego parmezanu.

Dobrze komponują się z każdym białkiem

Typowo podawane jako przystawka, te chrupiące placki z cukinii można również jeść jako danie główne. Nie dziwi więc fakt, że dobrze komponują się z wieloma rodzajami białka i są doskonałym dodatkiem do każdej potrawy.

Na przykład możesz je podać z grillowaną piersią kurczaka. Możesz je też zjeść z kremową sałatką z ogórków. Jednak szczególnie dobrze komponują się z dobrym greckim kabobem z kurczaka.

Jedną z najlepszych rzeczy w tych frytkach jest to, że łatwo je przechowywać i zamrażać. Możesz przygotować jedną porcję i mieć je nawet przez trzy miesiące. Możesz je nawet odgrzać, jeśli chcesz. W zamykanej torbie można je przechowywać w zamrażarce przez kilka dni. Jeśli chcesz je odgrzać, po prostu usmaż je na oleju.

Ten konkretny przepis wygrał konkurs zorganizowany przez Diabetic Living Magazine. Zasadniczo jest to przepis na wysokobiałkowe, niskokaloryczne i bogate w błonnik naleśniki z cukinii.

Są one doskonałą przekąską, przystawką lub lekkim posiłkiem

Cukiniowe naleśniki z serem są pyszną i łatwą przekąską. Można je podawać na ciepło lub na zimno i dobrze komponują się z różnymi sosami i dipami. Ten przepis to świetna wegetariańska opcja na śniadanie, lunch lub kolację. Można je również upiec lub usmażyć na patelni.

Do przygotowania tych placuszków z cukinii będziesz potrzebować miski, dużej patelni i łyżki. Do przygotowania ciasta możesz użyć mąki uniwersalnej, ryżowej lub z ciecierzycy.

Na patelnię dodaj 2 łyżki oleju i ustaw ją na średnim ogniu. Olej powinien mieć głębokość około 1/4 cala. Kiedy olej będzie gorący, dodaj ciasto i smaż przez dwie do trzech minut z każdej strony. Gdy frytki będą gotowe, przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonęły nadmiar oleju.

Jeśli jesteś weganinem, zastąp jajko siemieniem lnianym. Aby uzyskać bardziej wytrawny smak, możesz dodać starty parmezan. Prosty sos z kwaśnej śmietany będzie idealnie pasował do tych pysznych placuszków z cukinii.

Oceń artykuł: Chrupiące placki z cukinii z serem – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy