Bubble tea nazywana bywa także bąbelkową herbatą. To orzeźwiający napój, który dzięki dodatkom w postaci owocowego syropu, jest smaczną i zdrową alternatywą dla słodzonych napoi.
Czym jest bubble tea?
Bubble tea to w polskim tłumaczeniu bąbelkowa herbata. W związku z tym w jej składzie znajduje się oczywiście herbata, ale ważnym jej dodatkiem są także owoce czy mleko. Swoją nazwę bubble tea zawdzięcza kulkom tapioki, które powodują powstawanie na wierzchu napoju musującej piany. Z tego względu bywa też nazywana herbatą mleczną, herbatą perłową, herbatą z tapioki, herbatą piankową, mleczną herbatą momi czy właśnie herbatą bąbelkową.
Początki tego napoju sięgają lat 80. XX wieku i związane są z Tajwanem. Początkowo fenomenem był w Azji, skąd wyruszył w podróż, by podbijać także Europę czy Stany Zjednoczone. Dziś znany jest niemal na całym świecie.
Syrop do bubble tea
Ważnym składnikiem bubble tea jest również smakowy syrop. Dodaje on napojom niepowtarzalnego słodkiego smaku i aromatu. Syrop do bubble tea może mieć różne smaki. Wśród nich znajdują się między innymi:
- ananas
- arbuz
- brzoskwinia
- cytryna
- jabłko
- jagoda
- kiwi
- liczi
- malina
- mango
- marakuja
- melon
- truskawka
- winogrono
- wiśnia.
Te naturalne syropy owocowe nadają się także do przygotowania mlecznych koktajli, deserów, smakowych damskich drinków czy też smakowych napoi bezalkoholowych. Wystarczy połączyć je z wodą mineralną lub wodą gazowaną, by uzyskać orzeźwiający napój.
Jak przygotować bubble tea?
Przygotowanie bąbelkowej herbaty nie jest skomplikowane. Do najprostszego napoju wystarczy przygotować:
- kulki tapioki
- herbatę – czarną, zieloną lub smakową
- syrop owocowy
- kruszony lód.
Przepis na bubble tea zaczyna się od przygotowania kulek tapioki, które sprzedawane są w formie suchej. Aby nadawały się do napoju, trzeba je gotować przez 30 minut, a następnie schłodzić. Ważne, by po obróbce cieplnej nie były one zbyt miękkie. Idealną konsystencją są kulki gumowate.
Do szklanki włóż gałkę / łyżkę tapioki. Następnie wlej wybraną przez siebie herbatę o dowolnym rodzaju i smaku. Chcąc go wzmocnić, możesz dodać owocowy syrop. Im więcej go dodasz, tym napój będzie słodszy. Miejsce w szklance uzupełnij kruszonym lodem. Na koniec jeszcze słomka i gotowe. Tak przygotowany napój jest sporą dawką orzeźwienia w letnie upalne dni.