Strona głównaPrzepisyBabka marmurkowa w keksówce - Przepis

Babka marmurkowa w keksówce – Przepis

Przez Redakcja

-

Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na podanie ciasta owocowego, czy po prostu chcesz nadać mu zabawny charakter, pokochasz ten przepis na babkę z marmurkami. To słodki deser, który jest łatwy do zrobienia i zaskakująco pyszny!

Tradycyjne przepisy na babkę nie zawierają masła ani mleka

Babka to rodzaj słodkiego chleba popularnego w społecznościach żydowskich w Europie Wschodniej. Powstała prawdopodobnie jako sposób na wykorzystanie ciasta na chałkę.

Babki są często wypełnione czekoladą i orzechami. Mogą być aromatyzowane cynamonem, przyprawami i owocami. Typowy przepis na babkę nie zawiera masła ani mleka. Możesz jednak dodać trochę mleka i masła do ciasta, żeby je wzbogacić.

Babka jest często nazywana wieńcem w niektórych społecznościach. Wynika to z falistych boków bochenka.

Babki robi się z mieszanki mąki, cukru, drożdży, oleju i soli. Na wierzchu często dodaje się bułkę tartą. Można ją przygotować w trakcie wyrastania ciasta.

Babki są popularne wśród społeczności polskiej i ukraińskiej. Ich unikalny, prążkowany kształt sprawia, że są idealnym daniem na specjalne okazje.

Babki są również sprzedawane w handlu. Babki można znaleźć w polskich piekarniach, sklepach z polską żywnością i polskich restauracjach. Niektóre piekarnie i sklepy w Izraelu również je sprzedają.

Babki można jeść jako deser lub jako kanapkę. Aby uzyskać słodszy smak, możesz zastąpić czekoladowy ganache wiórkami czekoladowymi. Inną opcją jest kremowy lukier serowy.

Babki są pyszne o każdej porze roku. W rzeczywistości stały się nieoficjalnym deserem roku.

Pieczenie babki dzień lub dwa dni wcześniej

Babka to stara wschodnioeuropejska hybryda ciasta i chleba, która ostatnio przeżywa swój powrót. Jest trochę jak czekoladowy okaz, a dużo jak chleb. Istnieje wiele różnych rodzajów babki, ale każdy z nich ma tę samą podstawową zasadę: bogate, maślane ciasto otoczone słodkim nadzieniem z posypką.

Jak każdy wspaniały deser, babka powinna być przygotowana z ostrożnością. Nie chcesz przecież zjeść kawałka nieświeżego, rozgotowanego ciasta. Dlatego warto przygotować ją dzień lub dwa przed planowaną uroczystością.

Sekretem doskonałej babki jest odrobina cierpliwości. Jeśli używasz mleka do babki, pamiętaj, żeby je dobrze rozmrozić i nie dopuścić do zbyt wysokiej temperatury. Podobnie, jeśli mieszasz mleko z drożdżami, nie możesz pozwolić, aby zbyt długo leżało.

Dobrym pomysłem jest zrobienie babki w dniu, w którym planujesz ją podać, aby mogła odpowiednio ostygnąć. Dzięki temu babka zachowa swój kształt.

Przy robieniu babki należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy, w tym właściwy sposób skręcania ciasta. Jeśli masz obawy przed zginaniem ciasta, możesz najpierw przeciąć je wzdłuż, a następnie skręcić w ósemkę.

Innym ważnym punktem jest użycie odpowiednio dużej patelni do babki. Musisz także zrobić otwór w środku, aby umożliwić ujście pary podczas pieczenia.

Marsz babki

Zapomnij o zwykłych podejrzanych: babka ma to do siebie, że jeśli się postarasz, możesz wyjść z tego zwycięsko. Jeśli chcesz zaimponować teściom, babka jest dobrym pomysłem i możesz ją przygotować dzień przed uroczystościami. Najlepsze jest to, że można ją zamrozić!

Widziałem babkę w formie kanapki z lodami. I chociaż jest to z pewnością smaczne, to nie jest to odpust wart zachodu. Poza tym babka może być najtrudniejsza do wyprodukowania na skalę przemysłową. Nie mówiąc już o pracy związanej z jej przygotowaniem. Dlatego, choć jest to realna opcja, będę musiał zadowolić się kilkoma na raz. Możesz je również znaleźć na lokalnym stoisku z bajglami.

Na koniec, chociaż babka nie ma zbyt wiele do pokazania, kilku miłośników doceni fakt, że trzeba się napracować, aby osiągnąć pożądane rezultaty. Jest to szczególnie ważne, jeśli planujesz zrobić jedną dużą partię, aby zadowolić masy. Dobrą zasadą jest przeznaczenie co najmniej pół godziny na każdą partię, chociaż możesz być zmuszony do kreatywnego podejścia do czasu, jeśli chcesz trafić w dziesiątkę na swoim bufecie.

Oceń artykuł: Babka marmurkowa w keksówce – Przepis
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy