Strona głównaPoradyJak zamarynować boczek do wędzenia?

Jak zamarynować boczek do wędzenia?

Przez Redakcja

-

Jeśli chcesz uwędzić bekon, możesz wykonać kilka prostych kroków. Należy do nich proces marynowania mięsa przed wędzeniem. Będziesz chciał mieć pewność, że uda Ci się zachować kolor warstw mięsa. Ponadto musisz wiedzieć, jak prawidłowo przygotować boczek. Możesz na przykład użyć grilla na pellet do przyrządzenia bekonu.

Peklowanie bekonu

Peklowanie bekonu do wędzenia to świetny sposób na dodanie smaku twoim potrawom. Możesz użyć soli, cukru i innych składników, aby nadać mięsu odpowiedni smak i teksturę. Używając naturalnych środków do peklowania, możesz zakonserwować swoje mięso bez użycia azotanów.

Bekon to popularny produkt spożywczy, który jest lubiany na całym świecie. Jednak nie dla każdego może być odpowiedni. Na przykład, jeśli jesteś w ciąży, powinnaś unikać jedzenia mięsa bogatego w azotany. Azotany zawarte w tej żywności mogą powodować wady wrodzone i raka.

Są dwa główne rodzaje peklowanego bekonu. Są to peklowanie na sucho i na mokro. Każdy z nich ma swoje zalety. Aby zdecydować, który z nich jest dla Ciebie odpowiedni, musisz zrozumieć jego podstawowy proces. Peklowanie na sucho daje produkt bogatszy i bardziej aromatyczny. Z kolei peklowanie na mokro pozwala dłużej zachować świeżość bekonu.

Pierwszym etapem peklowania bekonu do wędzenia jest przygotowanie brzucha wieprzowego. Dobrze opłucz brzuch i osusz go. Następnie umieść brzuch wieprzowy w szczelnym plastikowym pojemniku. Umieść go w lodówce na co najmniej siedem dni.

Przygotowanie bekonu do wędzenia

Przygotowanie bekonu do wędzenia poprzez jego marynowanie to świetny sposób na zachowanie ulubionej przekąski. Bekon ma wysoką zawartość tłuszczu, więc jeśli będzie przechowywany zbyt długo, zjełczeje. Dlatego tak ważny jest odpowiedni proces suszenia.

Po pierwsze, upewnij się, że wybrałeś chudy kawałek mięsa. Jeśli chcesz przechowywać swoje jerky przez dłuższy czas, możesz spróbować przechowywać je w pojemniku zamkniętym próżniowo.

Po pokrojeniu mięsa możesz dodać marynatę. Możesz użyć do tego celu brązowego cukru i wody lub sosu sojowego i octu balsamicznego. Uważaj, aby wybrać składniki o niskiej zawartości sodu, aby uniknąć rozwoju bakterii.

Po zamarynowaniu mięsa przez co najmniej dwie godziny, możesz rozpocząć wędzenie. Kiedy mięso będzie ugotowane, wyjmij je z wędzarni. Pozwól mu ostygnąć przez co najmniej kilka minut, zanim potrząśniesz nim, żeby sprawdzić, czy nie ma śladów wilgoci.

Przygotowywanie bekonu na grillu na pellet

Jeśli chodzi o przyrządzanie bekonu na grillu na pellet, jest kilka wskazówek, które powinieneś wziąć pod uwagę. Na przykład, powinieneś używać dobrego termometru. Powinieneś też uważnie obserwować boczek podczas ostatnich 15 minut wędzenia. Jeśli boczek się karmelizuje, powinieneś go odwrócić. Dzięki temu mięso będzie się równomiernie przypiekać.

Do wędzenia boczku na grillu pelletowym możesz użyć stojaka do pieczenia. Pomoże to zapewnić równomierne gotowanie i zapobiegnie opadaniu boczku. Najlepiej jednak umieścić stojak na drucianym stojaku do chłodzenia.

Używanie grilla na pellet do przyrządzania domowego bekonu to świetny sposób na uzyskanie chrupiącego bekonu bez konieczności używania piekarnika. Bekon z grilla na pelety jest pyszny, dymny i niesamowicie aromatyczny.

Najpierw musisz przygotować bekon. Jest to proces, który powinien być wykonany co najmniej kilka godzin wcześniej. Po nałożeniu impregnatu umieść boczek w plastikowej torbie. Następnie zamknij go próżniowo.

Utrzymanie koloru warstw mięsa

Jeśli przygotowujesz domowy bekon, musisz upewnić się, że wiesz, jak zachować kolor warstw mięsa. W tym celu możesz użyć różnych składników. Możesz też rozważyć wędzenie boczku przed jego spożyciem. Wędzenie uszczelni zewnętrzną warstwę mięsa i nada mu bardziej atrakcyjny wygląd.

Proces peklowania jest ważny dla zapobiegania rozwojowi bakterii na mięsie. Bakterie są źródłem zatruć pokarmowych, a azotany są wykorzystywane do usuwania tych niepożądanych zanieczyszczeń. Azotany są także używane do zachowania jasnoróżowego koloru warstw mięsa.

Większość komercyjnych wędlin jest traktowana azotynem sodu. Ta substancja chemiczna jest silnym przeciwutleniaczem i wykazano, że ma długi okres przydatności do spożycia. Jednak w dużych ilościach jest toksyczny. Kiedy azotyn sodu wchodzi w kontakt z kwaśnym środowiskiem, może tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy.

Oceń artykuł: Jak zamarynować boczek do wędzenia?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy