Strona głównaPoradyWołowina ekologiczna – mięso, po które warto sięgnąć!

Wołowina ekologiczna – mięso, po które warto sięgnąć!

Przez Redakcja

-

Wołowina jest uważana za wykwintny rodzaj mięsa. Jej walory smakowe pozostają nie do przecenienia, a możliwości kulinarnego wykorzystania są właściwie nieograniczone. Jednocześnie jest to produkt wymagający pewnej wprawy w obróbce, by zachować odpowiednią strukturę mięsa i wyciągnąć z niego maksimum walorów smakowych i aromatycznych. Jakie potrawy można przygotować z mięsa wołowego i po jakie sięgać, by dania były zdrowe?

Mięso wołowe – przysmak w wielu postaciach

Mięso wołowe jest produktem o bardzo wszechstronnych możliwościach wykorzystania w kuchni. Praktycznie każdy element tuszy wołowej nadaje się do dalszej obróbki gastronomicznej. Czysta wołowina, w tym przede wszystkim polędwica (najbardziej luksusowy element), żeberka, antrykot czy karkówka doskonale sprawdzają się jako mięso na grilla. Do duszenia polecane są z kolei: udziec, łopatka, ogon czy szyja wołowa. Dobrej jakości mięso, najlepiej wołowina ekologiczna, którą znajdziesz na stronie internetowej: https://organic24.pl/category/mieso-ekologiczne-wolowina, nadaje się doskonale do przygotowania wszelkiego rodzaju zup, w tym rosołu wołowego – to wyjątkowo aromatyczny bulion, o charakterystycznym smaku. Również podroby, w tym flaczki, ozory czy wątroba można wykorzystać tak do gotowania zup, jak i gulaszy i podobnych potrawek. Wołowina jest mięsem o specyficznej strukturze, stąd też do jej obróbki należy się dobrze przygotować. Grillowanie czy duszenie powinno poprzedzić przynajmniej kilkunastogodzinne marynowanie. Dzięki temu unikniesz nadmiernego wyschnięcia mięsa i jego twardnienia w trakcie obróbki termicznej.

Jakie mięso wołowe wybierać?

Wpływ na to, na jakie elementy mięsa wołowego się zdecydujesz ma przede wszystkim wybrany przepis. Masz jednak pełny wpływ na jakość produktu. Jedną z najbezpieczniejszych opcji jest kupowanie wołowiny ekologicznej. Taką ma w swojej ofercie na przykład Organic Market: https://organic24.pl/, dostarczający klientom mięso doskonałej klasy, w tym steki wołowe BIO, rostbef BIO czy też ekologiczne burgery wołowe. Dlaczego warto sięgnąć właśnie po wołowinę BIO? Ponieważ jest to mięso produkowane w sposób ekologiczny, bez naruszania środowiska, z dbałością o zdrowy i bezpieczny chów bydła. Krowy z takich hodowli żyją swobodnie, praktycznie w warunkach najbardziej odpowiadających naturalnemu modelowi bytowania. Są karmione paszami pozbawionymi składników modyfikowanych genetycznie, do tego mogą dowolnie dożywiać się na ekologicznych pastwiskach. Zwierzęta mogą podjadać ulubione przysmaki, takie jak zioła i chwasty, trawy różnych odmian – to bardzo ważne, ponieważ takie dodatki w naturalny sposób dostarczają wielu składników odżywczych i sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia oraz odporności na szereg chorób bydła. Tak prowadzone hodowle zwierząt sprawiają, że do sprzedaży trafia w przyszłości wołowina bez antybiotyków – takie środki nie są zazwyczaj potrzebne, ponieważ dodawane do paszy probiotyki doskonale wzmacniają układ immunologiczny bydła. Ponadto zwierzęta w hodowlach ekologicznych dorastają wolniej, zgodnie z naturalnym rytmem. To oznacza, że nie są im podawane środki przyspieszające wzrost, a tym samym będzie to wołowina bez hormonów.

Oceń artykuł: Wołowina ekologiczna – mięso, po które warto sięgnąć!
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy