Strona głównaPomysłyPomysł na polędwiczki z kurczaka - Nasze Propozycje

Pomysł na polędwiczki z kurczaka – Nasze Propozycje

Przez Redakcja

-

Jeśli szukasz nowych pomysłów na obiad, możesz rozważyć przygotowanie polędwicy z kurczaka. Istnieje wiele różnych przepisów, ale w tym artykule skupimy się na tym, który można przyrządzić w crockpot. Pomysł jest prosty – wkładasz polędwicę z kurczaka do crockpota i dodajesz różne składniki, aby nadać jej smak, który jest zarówno pyszny, jak i wyjątkowy.

Pieczone maślankowe kurczaki

Pieczone maślankowe kurczaki są pyszną alternatywą dla smażonego kurczaka. Poza tym, że są łatwe do zrobienia, są też zdrowszą opcją. W przeciwieństwie do kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu, pieczone wersje są lekkie, mają chrupiącą bułkę tartą i wymagają mniejszej ilości oleju.

Sekretem w przyrządzaniu pieczonych maślanych czulek z kurczaka jest zmieszanie mąki, maślanki i przypraw w ciasto. Ta mieszanka sprawia, że kurczaki są wyjątkowo wilgotne i aromatyczne. Możesz marynować kurczaki w maślance do ośmiu godzin. Jeśli planujesz piec, możesz przygotować ciasto co najmniej godzinę wcześniej.

Gdy będziesz gotowy do pieczenia, wyjmij czipsy z marynaty. Umieść je na blasze i posmaruj cienką warstwą sprayu do pieczenia. Piecz przez 5-6 minut w temperaturze 350 stopniF.

Po upieczeniu wyjmij kurczaka z piekarnika. Umieść je na drucianym stojaku na blasze z obręczą. Powinny być zrumienione na zewnątrz, a w środku nie powinny być już różowe.

Aby uzyskać wyjątkowo chrupiące kurczaki, możesz podwoić przepis na panierkę. Oznacza to, że musisz podwoić ilość mieszanki do pieczenia i użyć dwóch blach do pieczenia. Będziesz musiał jednak dostosować czas pieczenia do grubości kurczaków.

Przed rozpoczęciem pieczenia należy rozgrzać piekarnik. Powinien być ustawiony na 400 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę do pieczenia z obręczą, wykładając ją papierem pergaminowym. Posmaruj ją odrobiną masła.

Następnie zanurz kurczaka w mieszance maślanki, mąki i jajka. Dobrze wymieszaj składniki, aby pokryć kurczaka. Możesz też zamarynować kurczaka na noc.

Możesz usmażyć go na powietrzu lub upiec. Obie metody są szybkie i łatwe. Upewnij się, że używasz natłuszczonej patelni.

Zapewnij się, że podasz te potrawy z sosem winegret. Dodanie soli i pieprzu do sosu sprawi, że będzie on idealnym dodatkiem do tych smacznych kurczaków.

Jeśli chcesz przygotować te potrawy dzień wcześniej, możesz je schować do lodówki. Po rozmrożeniu możesz je odgrzać w piekarniku nagrzanym do temperatury 350 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Kurczak i farsz

Kurczak i farsz to klasyczne danie pocieszenia, które jest szybkie i łatwe do przygotowania. Jest również bardzo przyjazne dla budżetu.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, upewnij się, że twój crockpot jest lekko spryskany przed dodaniem składników. Po zakończeniu gotowania kurczak powinien zostać wyjęty z naczynia i rozdrobniony. Możesz go podać jako zapiekankę lub osobno. Ten przepis najlepiej sprawdza się w crockpotach o pojemności 6 cm. Jeśli masz starszy model, być może będziesz musiał dostosować czas gotowania.

Do tego przepisu możesz użyć kupionej w sklepie lub domowej mieszanki do nadziewania. Do wyboru jest wiele różnych smaków. Dobrym wyborem jest mieszanka do gotowania na kuchence.

Aby przygotować farsz, możesz go przyrządzić w szybkowarze lub w piekarniku. Gotowanie w szybkowarze pomoże zachować wilgoć. Jeśli jednak chcesz, żeby był bardziej jędrny, zdejmij pokrywkę na ostatnie 30-40 minut pieczenia.

Gdy farsz jest już gotowy, można go podawać. Możesz go również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Możesz też odgrzać go w mikrofalówce.

Jeśli chcesz zrobić własny farsz, będziesz potrzebował kilku podstawowych składników. Oprócz farszu będziesz potrzebował masła, śmietany i bulionu z kurczaka. Dodamy je do farszu, aby stworzyć aromatyczną mieszankę.

Jeśli używasz crockpota, warto przyprawić piersi kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem w proszku lub inną przyprawą według własnego uznania. Dodaj również warzywa na dno crockpota.

Przed ugotowaniem farszu, wymieszaj go z połową bulionu z kurczaka. Wymieszaj mieszankę delikatnie widelcem. Rozłóż mieszankę na kurczaku, warzywach i zupie. W razie potrzeby dodaj dodatkowy rosół.

Podawaj kurczaka z wolnowaru i farsz z prostym daniem dodatkowym, np. sosem żurawinowym. Możesz też podać go z pieczonymi warzywami.

Dresing grecki

Jeśli chcesz przygotować szybki obiad z greckim akcentem, ten przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem jest dla Ciebie. Jest to połączenie świeżych warzyw, wyrazistych smaków oraz dressingu z cytryny i oliwy. A do tego jest to pyszny przepis!

Aby uzyskać wyjątkowo smaczną sałatkę, dodaj trochę sera feta. Możesz też dodać kilka posiekanych oliwek Kalamata przed pieczeniem.

Podstawowy grecki dressing ma prostą formułę: połowa oliwy, połowa soku z cytryny. Istnieją jednak bardziej złożone przepisy, które możesz wypróbować.

Jeden z nich nazywa się horiatiki. Tradycyjnie przygotowuje się go z ogórka, czerwonej cebuli i fety. Składniki te dobrze komponują się z grillowanym lub pieczonym kurczakiem.

Dodatkowo, przed podaniem składniki należy przecedzić. Inną zabawną i sprytną sztuczką jest umieszczenie sosu greckiego w zamykanym szklanym słoiku. W ten sposób można polać nim kurczaka na patelni.

Warto zauważyć, że sos grecki może być przechowywany w lodówce przez dwa tygodnie. Dzięki temu można go łatwo przygotować z wyprzedzeniem. Pamiętaj tylko, aby doprowadzić go do temperatury pokojowej przed dodaniem do niego innych składników.

Podstawowa grecka marynata może być używana do innych mięs, ale szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku kurczaka. Szczególnie udka kurczaka nabierają smaku marynaty.

Chociaż nie jest to przepis niezawodny, to sałatka z kurczakiem z grilla jest szybka i prosta w wykonaniu. Z łatwością możesz dodać do niej więcej warzyw i ziół. Przygotuj ten przepis z wyprzedzeniem i ciesz się lunchem lub kolacją w najlepszym wydaniu.

Wspaniałym dodatkiem do tego dania jest zielona sałatka. Dobrze sprawdzi się tu posiekana sałata rzymska. Możesz też spróbować rukoli.

Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować patelni o wymiarach 11×7 cali i sprayu do gotowania. Możesz też użyć ciężkiej patelni ze stali nierdzewnej. Pamiętaj, żeby dokładnie natłuścić patelnię przed smażeniem. W przeciwnym razie może być konieczne dodanie większej ilości oleju na patelnię.

Obiad z polędwiczek z kurczaka z sosem greckim możesz przygotować co najmniej sześć godzin wcześniej. Możesz go również przygotować dzień lub dwa wcześniej.

Domowe chimichurri

Jeśli szukasz łatwego, pysznego przepisu na obiad z kurczaka, możesz spróbować zrobić własne chimichurri. Sos chimichurri to świetny sposób na doprawienie grillowanego kurczaka. Może być używany jako marynata lub dodatek. Istnieje wiele różnych wariantów, więc możesz być tak kreatywny, jak tylko zechcesz!

Na początek musisz znaleźć świeże składniki. Te składniki nadają sosowi ziemisty smak. Mogą to być czosnek, pietruszka, zioła, cebula i przyprawy. Możesz użyć kombinacji świeżych i suszonych ziół i przypraw lub połączenia tych dwóch.

Następnie musisz przygotować marynatę. Marynowanie kurczaków w occie i mieszance przypraw to świetny sposób na dodanie smaku mięsu. Marynuj je przez około 15 minut.

Po zamarynowaniu, musisz je zgrillować. Grilluj na średnim ogniu i piecz przez około 6-8 minut z każdej strony. Kurczak powinien być upieczony do końca.

Po zakończeniu pieczenia przenieś go na talerz i polej sosem chimichurri. W ten sposób kurczak zostanie pokryty sosem, który pomoże rozprowadzić soki. Następnie pozwól mięsu odpocząć przez 5-10 minut.

Przed podaniem możesz dodać trochę dodatkowego sosu chimichurri. Dodatkowy sos możesz podać w kubeczku na boku, aby Twoi goście mogli zanurzyć w nim kurczaka.

Używając robota kuchennego, możesz przygotować szybki i pyszny sos chimichurri. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz zrobić sos ręcznie.

Chimichurri to sos pochodzący z Argentyny. Robi się go z ziół, przypraw i oliwy. Można go używać do steków, kurczaka, jajecznicy i warzyw gotowanych na parze.

Chimichurri jest zaskakująco łatwy do zrobienia. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować sos na dzień, czy zostawić go do zamarynowania na noc, jest to uniwersalny sos, który można przygotować na bieżąco.

Możesz nawet zostawić sos w lodówce na kilka dni, zanim go użyjesz. Następnym razem, gdy będziesz potrzebował wspaniałego dania z kurczaka, będziesz miał mnóstwo chimichurri do dyspozycji.

Oceń artykuł: Pomysł na polędwiczki z kurczaka – Nasze Propozycje
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy