Pomysł na kurczaka w sosie to wspaniały sposób na okazanie miłości swojemu małżonkowi. Jest to romantyczna i wyjątkowa propozycja, a najlepsze jest to, że jest łatwa do wykonania!
Zaręczynowy kurczak
Zaręczynowy kurczak, jak sama nazwa wskazuje, to przepis na pieczonego kurczaka z dodatkiem cytryny i ziół, który podobno wywołuje oświadczyny małżeńskie. Powiedzenie, że kobieta powinna ugotować swojemu mężczyźnie smaczny obiad, nie jest nowe. Ostatnie badania wykazały, że 40% oświadczyn małżeńskich ma miejsce między Świętem Dziękczynienia a Walentynkami.
To właśnie ta kolacja może być powodem, dla którego książę Harry oświadczył się Meghan Markle. Pytanie padło podczas przygotowywania przez nią posiłku. Nie jest jednak jasne, czy kurczak rzeczywiście spowodował oświadczyny.
Niektóre kobiety wierzą, że zaręczynowy kurczak jest prawdziwy, podczas gdy inne traktują go jak starożytny taniec deszczu. Inne kobiety mogą siedzieć na stosie książek samopomocowych, kąpiąc się w świetle trzech ceremonialnych świec. Chociaż przygotowanie posiłku dla ukochanej osoby jest pięknym sposobem na okazanie jej miłości, to nie jest to pewny sposób na to, żeby się jej oświadczyć.
Zgodnie z pochodzeniem przepisu, po raz pierwszy pojawił się on w magazynie Glamour. Był to przepis stworzony przez redaktorkę mody Kim Bonnell, która podzieliła się nim z asystentką. Asystentka wzięła przepis i dostosowała go do własnych potrzeb kulinarnych. Następnie przekazała go swoim koleżankom, które stwierdziły, że dzięki niemu ich chłopcy zaczęli zadawać sobie wielkie pytanie.
Oprócz tradycyjnych składników, takich jak cebula, czosnek, cytryna, sól i zioła, przepis zawiera kilka dodatkowych składników. Na przykład zawiera domowy wywar, który możesz dodać do kurczaka podczas jego podawania. Możesz nawet dodać odrobinę miodu, aby uzyskać złotożółty kolor.
Przepis jest tak popularny, że pojawił się w programie telewizyjnym Marthy Stewart. Jedno ze źródeł twierdzi, że przepis ten spowodował zaangażowanie czterech pracowników. Inne źródło twierdzi, że jest to najlepszy i najtańszy przepis, na jaki kiedykolwiek natrafisz.
Przepis istnieje od wczesnych lat 80-tych, ale prawdziwa nazwa wspomnianego kurczaka została ujawniona dopiero niedawno. To znaczy, na początku tej dekady.
Jedną z najważniejszych rzeczy dotyczących wspomnianego kurczaka jest to, że jest to danie proste. To sprawia, że jest to idealny wybór dla kogoś, kto nie jest jeszcze kucharzem, ale chce się zająć kuchnią. Ponadto przepis jest łatwy do przygotowania i daje wspaniałe resztki.
Jeśli szukasz świetnego posiłku o niskim poziomie tłuszczu i kalorii, powinieneś spróbować Kurczaka Zaręczynowego. Nie tylko zrobi on wrażenie na Twoim chłopaku, ale jest też dobrym sposobem na zdobycie pewności siebie w kuchni. Jeśli tylko uda Ci się wygospodarować czas, będziesz miała posiłek, który zapamiętasz na długie lata.
Jednakże nie jest to pewny sposób na to, żeby Twój chłopak zadał Ci pytanie. W końcu najważniejszym czynnikiem są Twoje własne uczucia.
Odgrzewanie
Gdy masz resztki kurczaka z sosem, możesz się zastanawiać, jak go odgrzać. Masz dwie możliwości: ugotować go ponownie na kuchence lub w mikrofalówce. Jest jednak kilka wskazówek, o których należy pamiętać.
Po pierwsze, musisz pokroić kurczaka na małe kawałki. Dzięki temu mięso nie wyschnie podczas odgrzewania. Upewnij się też, że używasz nieprzywierającej patelni do odgrzewania. Dobrym pomysłem jest również przykrycie kawałków folią. Folia pomoże zatrzymać płyn w naczyniu, dzięki czemu kurczak będzie bardziej wilgotny. Jeżeli odgrzewasz kurczaka w mikrofalówce, uważaj, żeby nie przypalić mięsa.
Do odgrzewania kurczaka z sosem świetnie nadaje się również piekarnik. Jeśli masz kurczaka z rożna, umieść go w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią. Ustaw czas na 20 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka i pozwól mu odpocząć przez około 5 minut, zanim go podasz.
Jeśli wolisz odgrzewać kurczaka w mikrofalówce, najpierw go rozmroź. Jeśli używasz mikrofalówki, podgrzewaj go przez około 2,5 do 3 minut. Aby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący, użyj termometru. Aby uniknąć sytuacji, w której mięso stanie się kredowe lub gumowe, podgrzewaj je tylko do temperatury około 165 stopni.
Odgrzewanie kurczaka z sosem w piekarniku jest prostym i szybkim procesem. Wystarczy umieścić ugotowanego kurczaka w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią. Dla większej wygody możesz użyć drucianego stojaka, aby utrzymać kawałki w miejscu. Idealna jest też patelnia z pokrywką.
Po umieszczeniu kurczaka w piekarniku wyjmij go i pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut. Nie dotykaj gorącego mięsa palcami lub gołymi rękami. Użyj uchwytów do naczyń lub rękawic kuchennych, aby ochronić ręce przed gorącem.
Kurczaka z sosem można odgrzać w piekarniku, mikrofalówce lub frytkownicy. Aby uzyskać optymalne rezultaty, postępuj zgodnie z instrukcjami dostarczonymi przez producenta. W zależności od ilości odgrzewanego kurczaka, jego podgrzanie może zająć kilka minut. Pamiętaj, że większe kawałki będą potrzebowały więcej czasu. Dlatego przed rozpoczęciem odgrzewania pokrój kurczaka na mniejsze kawałki.
Innym rozwiązaniem jest podgrzanie sosu w rondlu na kuchence. Dodaj do niego odrobinę oleju. Dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca podczas odgrzewania. Nie uzyskasz jednak tej samej chrupiącej tekstury, którą uzyskasz, odgrzewając kurczaka na kuchence.
Dodatkowo pamiętaj, aby trzymać ręce, paznokcie i twarz z dala od pary. Nie chcesz przecież skończyć z zatruciem pokarmowym.
Na koniec sprawdź, czy kurczak jest podgrzany do temperatury 165 stopni. Jeśli nie, włóż go z powrotem do piekarnika na kolejne kilka minut.