Jaki toster wybrać?

Przez Redakcja

-

Toster to urządzenie, którego możesz używać do przyrządzania posiłków, takich jak chleb, jajka i inne. Istnieje jednak kilka czynników, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze odpowiedniego urządzenia. Niektóre z nich to rozmiar, system grzewczy oraz funkcje rozmrażania i odgrzewania.

Funkcja „podnieś i zobacz”

Funkcja „podnieś i zobacz” w tosterze pozwala Ci sprawdzić postęp procesu opiekania bez przerywania cyklu. Jest to wygodna funkcja i jest dostępna w wielu modelach tosterów. Urządzenia te oferują wiele funkcji, w tym możliwość dokonywania zmian w trakcie cyklu. Dzięki temu możesz mieć pewność, że Twoje tosty są przyrządzone do pożądanego poziomu chrupkości.

Większość modeli tosterów jest wyposażona w pokrętło, które wskazuje stopień zarumienienia. W zależności od modelu, możesz regulować czas opiekania lub liczbę poziomów, które są robione w tym samym czasie. Niektóre tostery mają nawet funkcję „utrzymywania ciepła”, która automatycznie utrzymuje tosty w cieple podczas ich przyrządzania. Dodatkowo możesz regulować szerokość szczelin, aby zmieścić cienkie lub grube kromki chleba.

Toster Breville Lift and Look ma wykończenie ze stali nierdzewnej i wysokiej klasy funkcje, które sprawiają, że jest świetnym wyborem dla tych, którzy lubią różne opcje opiekania. Posiada bardzo długie szczeliny na cztery kromki jednocześnie, panel sterowania z przyciskami i wysuwaną tackę na okruchy.

Inną wspaniałą cechą tego tostera jest przycisk „Trochę więcej”, który pozwala dodać dodatkowy czas opiekania. Możesz także wybrać ustawienia dla mrożonek i bajgli. Istnieje również opcja zmiennego alarmu dla tostów, który można ustawić na niski lub wysoki poziom, w zależności od potrzeb.

Toster z funkcją „Podnieś i zobacz” to świetny sposób na upewnienie się, że tosty są gotowe do jedzenia, gdy tylko pojawisz się przy stole. Jeśli martwisz się o kolor swojego pieczywa, toster posiada przycisk „peek-a-boo”, dzięki któremu możesz zobaczyć, jak wyglądają Twoje tosty.

Ustawienie „rozmrażanie”

Ustawienie „rozmrażanie” w tosterze jest jednym z najlepszych sposobów na opiekanie zamrożonego pieczywa. Ta metoda może zająć trochę czasu, a do prawidłowego rozmrożenia chleba potrzeba kilku godzin. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, rozważ użycie mikrofalówki. Ten sam efekt uzyskasz, kładąc zamrożony chleb na talerzu bezpiecznym dla mikrofalówki i włączając mikrofalówkę na wysoką moc na 15-25 sekund.

Oprócz funkcji rozmrażania, niektóre tostery posiadają klatkę do podgrzewania. Te gniazda do podgrzewania pomogą utrzymać ciepło pieczywa podczas jego przyrządzania. Mogą być również przydatne, gdy musisz w pośpiechu obsłużyć dużą liczbę osób. W zależności od modelu, aby to osiągnąć, możesz nieco zmienić poziom mocy.

Jest lepszy sposób na rozmrożenie chleba, ale wymaga on wycieczki do mikrofalówki. Jeśli nie masz czasu, żeby zrobić to w ten sposób, możesz zawsze użyć tostera. Może to być trochę szybsze, ale stracisz szansę na tostowy bałagan, jakim jest świeży bochenek chleba.

Na przykład możesz użyć przycisku zamrażania w tosterze, żeby rozmrozić zamrożone gofry. Jest to najprostsza metoda. Wystarczy, że włożysz zamrożony produkt do tostera, a toster zrobi resztę. A jeśli obawiasz się, że się oparzysz, możesz położyć mrożonki na blasze i wstawić je do piekarnika, żeby się rozmroziły.

Ustawienie podgrzewania

Jeśli chcesz podgrzać kawałek tosta lub kromkę chleba, ustawienie podgrzewania w tosterze jest prostym sposobem, żeby to zrobić. Podgrzeje on tosty do wyższej temperatury niż standardowy toster, dzięki czemu będą one smaczniejsze. Należy jednak zachować ostrożność podczas korzystania z tej funkcji, ponieważ tosty mogą się przypalić na zewnątrz.

Funkcja odgrzewania może być również dostępna w piekarniku. Urządzenia te mają dwa elementy grzewcze w dolnej i górnej części tostera, więc możesz użyć tej funkcji do podgrzania resztek. Powinieneś również przetestować cykl odgrzewania, aby upewnić się, że działa prawidłowo. Niektóre tostery mają funkcję opiekania bajgli, która spieka tylko krawędzie bajgli. Funkcja opiekania bajgli wyłącza zewnętrzne elementy grzejne, podczas gdy wewnętrzne elementy grzejne są nadal włączone.

Możesz także ustawić niższą temperaturę odgrzewania, jeśli nie chcesz ryzykować przypalenia tostów. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z ustawienia ponownego podgrzewania w dowolnym momencie.

Jeśli masz toster z ustawieniem konwekcyjnym, będzie on równomiernie opiekał Twoje tosty. Toster będzie również w stanie wytworzyć intensywne ciepło, które pomoże opiekać wierzchnią warstwę chleba. Jednak ustawienia konwekcyjne mogą trwać dłużej niż ustawienia podgrzewania.

Pewnie przeczytaj instrukcję obsługi tostera, który bierzesz pod uwagę. Na przykład, jeśli szukasz tostera z wyjmowaną tacką na okruchy, musisz się upewnić, że urządzenie jest zaprojektowane tak, by pomieścić rozmiar tacki na okruchy. Ponadto, jeśli urządzenie ma szklany front, możesz zobaczyć postęp cyklu podgrzewania.

Poprawne przyrumienianie pieczywa

Toster może pomóc w poprawnym przyrumienieniu pieczywa. Musisz jednak upewnić się, że toster działa prawidłowo. Jeśli tego nie zrobisz, możesz mieć przypalone tosty.

Po pierwsze, musisz podłączyć toster do gniazdka i odłączyć go po użyciu. Uważaj, żeby nie wyrwać kabla ze ściany, bo może to być niebezpieczne.

Możesz też usunąć okruchy z tostera, potrząsając nim delikatnie. Większość tosterów jest wyposażona w tackę na okruchy. Możesz też zdjąć dolną płytę i wytrząsnąć okruchy.

Po opieczeniu chleba możesz go przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Zapobiegnie to jego wysychaniu. Następnie możesz go odwrócić, aby opiekać drugą stronę.

Przed opiekaniem upewnij się, że pokroiłeś bochenek chleba tak, aby kromki były równomiernie rozmieszczone. Nie jest dobrym pomysłem upychanie kromek w tosterze, ponieważ może to spowodować nierówne opiekanie.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, temperatura tostera powinna być ustawiona na 310 stopni Fahrenheita. Niektóre tostery mają wiele ustawień, więc możesz wybrać najlepsze dla siebie.

Reakcja Maillarda rozkłada węglowodany w pieczywie, co powoduje jego brązowy kolor. Podczas tego procesu powstaje wiele związków chemicznych. Po zakończeniu opiekania chleba powinieneś zobaczyć jednolicie brązową i chrupiącą powierzchnię.

Jeśli musisz dostosować ustawienia tostera, możesz to zrobić, postępując zgodnie z instrukcjami podanymi przez producenta. Zawsze jednak możesz poeksperymentować z różnymi produktami spożywczymi, aby znaleźć ustawienie, które będzie dla Ciebie najlepsze.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Oceń artykuł: Jaki toster wybrać?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy