Strona głównaPoradyJaka mąka do gofrów?

Jaka mąka do gofrów?

Przez Redakcja

-

Jeśli chcesz zrobić gofry dla swojej rodziny, możesz się zastanawiać, jakiej mąki użyć. Na szczęście jest wiele różnych możliwości. Możesz użyć mąki owsianej, tortowej lub uniwersalnej. Ale która z nich jest najlepsza?

Mąka uniwersalna

Mąka uniwersalna jest najczęściej używana do robienia gofrów. Jest dobrym wyborem dla lekkich i puszystych gofrów. Jednak aby ciasto było wilgotne i lekkie, potrzebne są też inne składniki.

Najlepsza mąka do gofrów ma nieco drobniejszą konsystencję. Dzięki temu będzie nieco bardziej krucha niż zwykła mąka uniwersalna.

Mąka chlebowa, z drugiej strony, nada gofrom miękką, gęstą lub twardą teksturę. Jeśli jednak w przepisie jest mowa o mące chlebowej, możesz zniwelować ten efekt, dodając trochę masła lub mleka. Możesz także dostosować ilość płynu w swoim przepisie, aby gole wyrosły.

Jeśli chcesz dodać słodki lub pikantny smak, spróbuj dodać do gofrów pokrojone owoce, cukier puder lub miód. Pamiętaj jednak o użyciu odpowiedniego płynu.

Mąka tortowa

Jeśli szukasz lekkich, chrupiących gofrów, warto rozważyć mąkę tortową. Ten rodzaj mąki jest lżejszy, jaśniejszy i ma niższą zawartość białka niż mąka uniwersalna. Jest też drobniej zmielona, dzięki czemu gofry są chrupiące i lekkie.

Na rynku jest wiele gotowych mieszanek do gofrów. Dzięki nim możesz przygotować gofry w krótkim czasie. Jeśli jednak wolisz domową wersję, musisz wykonać kilka kroków, aby mieć pewność, że gofry wyjdą dobrze.

Pierwszym krokiem jest wymieszanie ze sobą wszystkich suchych składników. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki, głębokiego ruchu gałki lub gumowej łopatki. Użycie kombinacji tych technik zapewni, że ciasto wyrośnie równomiernie.

Ekologiczna pszenna mąka cukiernicza Francine’s

Francuskie mąki od dawna są podstawą dla wielu smakoszy. Firma ta jest zaufaną marką w przemyśle spożywczym i produkuje szeroki wachlarz mieszanek, które pasują do każdej kuchni.

Wśród ich produktów znajduje się drobno zmielona organiczna mąka pszenna. Doskonale nadaje się do smażenia ryb, mięsa i nie tylko. Oprócz organicznej mąki pszennej Francine produkuje również nagradzaną linię mieszanek do gofrów i naleśników. Te opatentowane receptury są pyszne i łatwe do przygotowania. Są bezglutenowe, nie zawierają tłuszczów trans i sztucznych barwników. Możesz z nich przygotować klasyczne francuskie gofry, naleśniki, ciasto francuskie i wiele innych produktów.

Nie da się ukryć, że Mąka Francuska Francine jest niezbędna w każdej kuchni. Jej opcje uniwersalna, biała i pełnoziarnista to tylko wierzchołek góry lodowej.

Mąka owsiana

Mąka owsiana do gofrów to klasyczne danie śniadaniowe. Możesz je podawać ze świeżymi owocami, syropem klonowym, a nawet bitą śmietaną. Jest również doskonałym źródłem białka i błonnika, co czyni ją pożywnym wyborem dla każdego, kto chce zachować zdrowie.

Aby zrobić mąkę owsianą do gofrów, musisz najpierw zmielić owies na drobną mąkę. Do tego zadania idealnie nadaje się blender. Owies powinien zostać zmielony na proszek w ciągu około 60-90 sekund.

Następnie połącz suche składniki z mokrymi. Upewnij się, że do mieszanki dodano odpowiednią ilość płynu. Pomoże to nawilżyć mąkę.

Jeśli Twoje ciasto jest zbyt rzadkie, możesz je rozrzedzić mlekiem owsianym. Następnie odstaw ciasto na kilka minut.

Odwrócenie gofrownicy

Czy robisz go dla siebie, czy karmisz głodną rodzinę, gofrownica może być ratunkiem. Dzięki gofrownicy możesz przygotować pyszne, idealnie ukształtowane gofry belgijskie w kilku prostych krokach.

Po pierwsze, musisz się upewnić, że gofrownica ma odpowiednie ustawienie temperatury. Większość modeli ma pokrętło do ustawiania pożądanej temperatury. Musisz także odwrócić maszynę na drugą stronę.

Odwrócenie gofrownicy to świetny sposób na zapewnienie równomiernego gotowania. Jest to szczególnie ważne w przypadku gofrów z ciasta, które trudniej jest ugotować równomiernie.

Odwrócenie gofrownicy to także najlepszy sposób na uzyskanie przyrumienionego wierzchu. Stworzy to chrupiącą skorupę na zewnątrz i lekkie, puszyste wnętrze.

Jedną z rzeczy, których należy szukać w gofrownicy z funkcją przewracania, jest idiotoodporna konstrukcja. Dobry model będzie miał oddzielne uchwyty od płyt wytwarzających ciepło. Same płyty powinny nadawać się do mycia w zmywarce i być łatwe do wyjęcia.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Oceń artykuł: Jaka mąka do gofrów?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy