Strona głównaPoradyJak długo gotować?

Jak długo gotować?

Przez Redakcja

-

Jeśli zastanawiasz się, jak długo gotować żeberka, to nie jesteś sam. Istnieje wiele sposobów przyrządzania żeberek, a długość czasu zależy od wybranego kawałka mięsa. Niektóre z popularnych kawałków to żeberka, schab cielęcy i łopatka wieprzowa. Oto kilka wskazówek dotyczących gotowania tych kawałków mięsa.

Żebraki wieprzowe

Gdy gotujesz żeberka wieprzowe, możesz się zastanawiać, jak długo je gotować. Ich ugotowanie do perfekcji może zająć kilka godzin i jest na to kilka sposobów. Jeśli się spieszysz, możesz je ugotować zamiast piec. Możesz też upiec je w niskiej temperaturze.

Jednym z najlepszych sposobów przyrządzenia żeberek jest grill. Dzięki grillowaniu uzyskasz pyszną karmelizowaną warstwę zewnętrzną i sprawisz, że wnętrze mięsa będzie bardziej soczyste. Następnie możesz podać żeberka z ulubionym sosem barbecue.

Możesz również umieścić żeberka w piekarniku. Jest to bardzo efektywny czasowo sposób przygotowania żeberek, który zapewni im odpowiednią wilgotność. Uważaj, żeby ich nie przegotować.

Żebraki w stylu St. Louis

Jeśli nigdy wcześniej nie jadłeś żeberek w stylu St. Louis, możesz się zastanawiać, jak długo je gotować. Te pyszne, tłuste i dymne żeberka robi się z brzucha zwierzęcia. Są przycinane, nacierane przyprawami i gotowane w słodko-pikantnym sosie barbecue. Możesz je podawać z sałatką ziemniaczaną, kukurydzą, serem mac &amp lub nawet zieloną sałatą.

Najpierw musisz pozbawić żeberka nadmiaru tłuszczu i kości. Następnie pokrój je na trzy części. Następnie zawiń je w folię aluminiową.

Po wykonaniu tych czynności, zawiń je szczelnie. Pomoże to zapobiec wydostawaniu się aromatów. Upewnij się też, że folia jest wytrzymała.

Kiedy żeberka będą gotowe, możesz je ugotować od razu lub zawinąć i zostawić na noc w lodówce. Jeśli jednak to zrobisz, upewnij się, że sprawdzasz je co 30 minut, aby upewnić się, że są miękkie.

Cielęcina

Szybkim i łatwym sposobem przyrządzenia cielęciny jest jej upieczenie na patelni. Rezultaty są delikatne i niezwykle aromatyczne. Ten przepis jest idealny na święta. Jest prosty i szybki, co czyni go ulubionym zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Aby przygotować ten przepis, musisz umyć i osuszyć cielęcinę, a następnie pokroić ją w cienkie paski. Pamiętaj, żeby osuszyć ją i doprawić solą i pieprzem. Kiedy cielęcina będzie już pokrojona, musisz pozostawić ją na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Po kilku godzinach powinieneś wyjąć cielęcinę z lodówki. Opłucz ją dokładnie w zlewie chłodną wodą. Następnie możesz zawinąć ją w plastikowy lub papierowy ręcznik i umieścić w lodówce na kolejną godzinę.

Jajka na twardo

Przygotowując jajka na twardo, musisz wykonać kilka prostych czynności. Wielkość jajek i ilość wody, której używasz, wpłyną na czas gotowania. Ogólnie rzecz biorąc, powinieneś gotować jajka nie dłużej niż 12 minut.

Jajka na twardo są idealne jako przekąska w podróży. Można je jeść na kanapkach lub w sałatkach. Dodając je do swojej diety, otrzymujesz doskonałe źródło białka, tłuszczu i wapnia. Możesz je również przechowywać w lodówce do pięciu dni.

Używanie odpowiedniej wody pomoże Ci uchronić jajka przed rozgotowaniem. Jeśli używasz wody filtrowanej, pomoże ona również zapobiec tworzeniu się zielonych pierścieni.

Ważne jest, aby przed obraniem jajka ostygły. Dzięki temu łatwiej będzie je obrać i unikniesz ich zgniecenia.

Łopatka wieprzowa na szarpaną wieprzowinę

Przeciętna łopatka wieprzowa potrzebuje od czterech do pięciu godzin, żeby osiągnąć temperaturę 203 stopni Fahrenheita. Istnieje jednak kilka różnych metod przyrządzania tego mięsa, w tym wędzenie i gotowanie w garnku.

Wędzenie łopatki polega na umieszczeniu mięsa w wędzarce i powolnym gotowaniu. Ta metoda jest najlepsza dla uzyskania aromatycznego i delikatnego wykończenia.

Przed wędzeniem łopatki musisz ją doprawić. Dobrym sposobem jest natarcie jej mieszanką soli, pieprzu i cukru. Możesz też użyć wędzonej papryki i mielonego kminku.

W zależności od wielkości łopatki, jej wędzenie może trwać od pięciu do siedmiu godzin. Podczas procesu wędzenia powstaną kieszonki z tłuszczu. Kiedy mięso ostygnie, tłuszcz zastygnie.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Oceń artykuł: Jak długo gotować?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy