Strona głównaPoradyJak gotować kalafior żeby nie śmierdział?

Jak gotować kalafior żeby nie śmierdział?

Przez Redakcja

-

Jeśli chcesz zrobić kalafiora, który nie będzie śmierdział, powinieneś wziąć pod uwagę kilka ważnych wskazówek. Jedną z nich jest to, że zawsze powinieneś używać czystego i wysterylizowanego noża. Kolejną wskazówką jest sprawdzenie poziomu pH wody z kranu. Te dwie rzeczy z pewnością pomogą Ci pozbyć się zapachu w krótkim czasie.

Przygotuj go odpowiednio

Jeśli lubisz kalafiora, ale stwierdzasz, że ma on nieprzyjemny zapach, jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, żeby go ulepszyć. Być może będziesz chciał ugotować go w inny sposób.

Dodanie octu lub soku z cytryny do wody, w której gotujesz kalafiora, może pomóc w ograniczeniu nieprzyjemnego zapachu. Dobrym pomysłem może być też użycie liścia laurowego. Kwasowość octu może zneutralizować zapach.

Dobrą radą jest używanie nieprzywierającej patelni podczas gotowania kalafiora. Zapobiegnie to zawilgoceniu płatków. Pamiętaj o użyciu silikonowej maty do pieczenia, jeśli zamierzasz piec kalafiora w piekarniku.

Innym sposobem na utrzymanie białego koloru kalafiora jest dodanie mleka do wody podczas gotowania. Pomoże to zachować kolor i słodycz warzywa.

Kalafior jest pełen witaminy C i potasu. Te składniki odżywcze są korzystne dla zdrowia i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy.

Właściwe przechowywanie

Jeśli lubisz smak kalafiora, ale nie lubisz jego zapachu, musisz dowiedzieć się, jak przechowywać kalafior, żeby nie śmierdział. Odpowiednie przechowywanie tego warzywa sprawi, że pozostanie ono świeże i będziesz mógł się nim dłużej cieszyć.

Przeciętna średnia główka waży około dwóch funtów i daje około trzech do czterech filiżanek płatków. Aby przygotować go do gotowania, musisz pokroić łodygę na mniejsze płatki.

Płatki kalafiora można przechowywać w zamrażarce lub w pojemniku umożliwiającym cyrkulację powietrza. Możesz je też przechowywać w lodówce, ale trzymaj je w papierowym ręczniku, żeby zapobiec pleśni.

Płatki mogą przetrwać nawet rok, jeśli nie zjesz ich wszystkich. Zawierają dużo witaminy C, witaminy K, magnezu i są dobrym źródłem błonnika.

Kalafior jest warzywem krzyżowym, należy do rodziny kapustowatych i może być gotowany z innymi warzywami. Ponadto jest pełen fitoskładników, które mogą pomóc w walce z rakiem. Jest też doskonałym źródłem potasu i kwasów tłuszczowych omega-3.

Sprawdź poziom pH swojej wody wodociągowej

Jeśli lubisz gotować i jeść kalafiora, możesz rozważyć sprawdzenie poziomu pH swojej wody wodociągowej przed gotowaniem. Jest to stosunkowo niedrogi sposób na sprawdzenie, jak bardzo kwaśna jest Twoja woda. Warto również zmierzyć poziom pH żywności, którą planujesz ugotować, aby upewnić się, że nie przesadzasz z jej gotowaniem.

Preparat pH roztworu często mierzy się za pomocą pH-metru. Są one przydatne do badania zarówno cieczy, jak i ciał stałych. Paski testowe są łatwe w użyciu i zazwyczaj niedrogie.

Choć nie jest zaskakujące, że w lokalnym supermarkecie znajdziesz pasek testowy z papierka lakmusowego, zaskakujące jest również to, że to zgrabne urządzenie nie jest zbyt dokładne. Nie jest to jednak jedyny sposób na zmierzenie pH wody.

Metr pH prawdopodobnie wykonuje lepszą pracę niż pasek papierowy. Miernik pH wykorzystuje elektrodę do wykrywania dodatnio naładowanych jonów wodoru w żywności. Kiedy miernik odczyta prawidłową wartość, otrzymasz dodatnie napięcie (mV), które odpowiada spadkowi wartości pH.

Usuń zapach

Jeśli martwi Cię zapach kalafiora po ugotowaniu, możesz zrobić kilka rzeczy, żeby się go pozbyć. Kalafior jest zdrowym warzywem pełnym składników odżywczych, które pomogą ci utrzymać zdrowy układ trawienny. Jest również bogaty w błonnik, który może regulować stan zapalny. Ponadto jest doskonałym źródłem witaminy K i kwasów tłuszczowych omega-3.

Nie możesz całkowicie wyeliminować zapachu, ale możesz go zmniejszyć, gotując kalafiora szybko. Dzięki temu składniki odżywcze pozostaną nienaruszone, a jednocześnie zmniejszysz ilość wody, która wyparowała. Ponadto gotowanie na parze pomaga zachować witaminy zawarte w tym warzywie.

Możesz też użyć octu do zneutralizowania zapachu kalafiora. Odrobina nierozcieńczonego białego octu może zdziałać wiele. Nie chcesz jednak użyć zbyt dużo.

Innym rozwiązaniem jest dodanie soku z cytryny. Pomocna jest też skórka z cytryny. Pamiętaj jednak, żeby nie nakładać jej zbyt dużo na różyczki.

Oceń artykuł: Jak gotować kalafior żeby nie śmierdział?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy