Jest kilka podstawowych sposobów przyrządzania białej kiełbasy. Pierwszym z nich jest przygotowanie jej w piekarniku. Polega to na umieszczeniu kiełbasy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu, a następnie pieczeniu jej przez kilka minut. W ten sposób uzyskasz ładny, złocisty kolor kiełbasy. Inną możliwością jest użycie wędzarki. W tym przypadku kiełbasa będzie prawdopodobnie nieco sucha, więc będziesz musiał dodać trochę płynu na patelnię. Możesz też dodać do niej kilka przypraw, żeby ją doprawić.
Czy można jeść skórkę kiełbasy weisswurst?
Kiełbasa weisswurst to cielęca kiełbasa pochodząca z Bawarii w Niemczech. To lokalny przysmak, który podaje się na śniadanie i lunch, wraz ze słodką musztardą. Czy można bezpiecznie jeść skórkę?
Odpowiedź brzmi: tak, ale tylko w niektórych przypadkach. Jeśli kiełbasa ma cienką skórkę, możesz ją zjeść, ale jeśli ma grubszą, powinieneś zostawić ją w spokoju.
Niektórzy ludzie wolą usunąć skórkę przed zjedzeniem. Istnieją dwie główne metody: przecięcie jej na pół lub obranie ze skóry.
Jedna metoda polega na wzięciu noża i pokrojeniu kiełbasy w plasterki wzdłuż. Jest to powszechna praktyka w rejonie Monachium. Bardziej tradycyjna metoda polega na przecięciu jej od końca do końca. Musisz trzymać kiełbasę w jednej ręce, a drugą ręką naciąć skórę.
Wiele osób odsysa również mięso ze skóry, co nazywa się zuzeln. Jest to metoda, która sięga czasów bardziej miękkich kiełbasek.
Czy weisswurst jest kiełbasą śniadaniową?
Weisswurst to biała kiełbasa z wieprzowiny i cielęciny. Jest tradycyjnie podawana jako przekąska, choć wykorzystuje się ją także w wielu innych przepisach. Weisswurst można przyrządzić na patelni, w piekarniku lub na grillu. Kiełbasa jest przygotowywana bez konserwantów, azotanów i innych dodatków. Grillowaną kiełbasę weisswurst można jeść samą lub pokroić w plastry i przyprawić.
Kiełbasę tę zazwyczaj podaje się ze słodką musztardą i piwem. Możesz jednak dodać do niej jabłka lub kiszoną kapustę, aby stworzyć posiłek. Jeśli chcesz, możesz ją również podać z tłuczonymi ziemniakami.
Pod koniec XIX wieku Sepp Moser, rzeźnik i właściciel restauracji w Monachium, opracował przepis na weisswurst. Jego klienci lubili smak gotowanych kiełbasek. Później przestawił się na używanie osłonek wieprzowych.
Chociaż weisswurst jest tradycyjnie spożywana przez wyssanie mięsa ze skóry, możesz ją również podać z miękkim preclem. Aby uczynić tę kiełbasę jeszcze smaczniejszą, możesz posmarować ją warstwą słodkiej musztardy.
Pochodzenie weisswurst
Weisswurst lub biała kiełbasa to rodzaj kiełbasy popularny w Bawarii. Robi się ją z mięsa wieprzowego i cielęcego, przyprawiając cebulą i musztardą. Kiełbasę podaje się na gorąco i zwykle ze słodką musztardą.
W pierwotnej wersji kiełbasa była robiona z mieszanki chudego mięsa cielęcego i boczku. Obecnie jednak w przepisie wykorzystuje się cielęcinę i wieprzowinę. Jest to dalszy rozwój stockwurst, która po raz pierwszy została wyprodukowana w Norymberdze w 1313 roku.
Przed wprowadzeniem nowoczesnych technik chłodniczych świeża weisswurst szybko się psuła. Dlatego ważne jest, aby przygotować i podać weisswurst odpowiednio wcześnie. Zazwyczaj weisswurst podaje się między śniadaniem a obiadem. Tradycyjnie je się ją z miękkimi preclami i słodką musztardą.
W przeciwieństwie do większości niemieckich kiełbasek, weisswurst jest biały. Tradycyjnie weisswurst nie jest peklowany. Mimo że jest uważana za bezpieczną, nie zaleca się jej spożywania po południu. Dzieje się tak dlatego, że weisswurst należy odgrzać w ciepłej wodzie z solą.
Przechowywanie weisswurst
Przy przechowywaniu kiełbasy ważne jest, żeby była świeża i sucha. Jeśli tego nie zrobisz, może się zepsuć i stać się niesmaczna. Może też sprawić, że zachorujesz. Na szczęście istnieją sposoby przechowywania białej kiełbasy, które pozwolą zachować jej smak i świeżość.
Po pierwsze, sprawdź na etykiecie kiełbasy, kiedy można ją bezpiecznie jeść. Okres przydatności do spożycia wynosi około czterech do sześciu miesięcy. Może jednak przetrwać dłużej, jeśli ją zamrozisz.
Aby zachować świeżość i suchość kiełbasy, możesz zawinąć ją w folię. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj folii, którą można zamrozić w temperaturze 0 stopni Celsjusza. Dzięki temu unikniesz poparzenia zamrażarki.
Po zawinięciu kiełbasy możesz ją przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Pamiętaj tylko, żeby wyjąć ją z zamrażarki, gdy będziesz gotowy do jedzenia.
Innym sposobem na zachowanie świeżości kiełbasy jest jej ugotowanie. Dobra kiełbasa pozostanie świeża przez kilka dni w lodówce. Możesz też ugotować kiełbasę w piekarniku.