Jeśli została ci pierś z indyka, możesz ją upiec w piekarniku. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze, a dodatkowo możesz zrobić z niej sos. Kluczem jest uzyskanie odpowiedniej temperatury w piekarniku i czasu pieczenia indyka.
Przygotowanie piersi indyka
Jak długo piec pierś indyka zależy od wielkości, kształtu i rodzaju użytej patelni. Istnieje jednak kilka podstawowych wskazówek dotyczących pieczenia indyka.
Po pierwsze, indyk powinien być przygotowany w temperaturze pokojowej przez co najmniej 30 minut przed pieczeniem. Pozwoli to białkom odpocząć. Pomoże to także mięsu równomiernie rozprowadzić ciepło.
Aby upewnić się, że indyk jest w pełni upieczony, należy sprawdzić jego gotowość za pomocą termometru do natychmiastowego odczytu. Umieść termometr w najgrubszej części piersi. Powinno się uzyskać odczyt 165 stopni F.
Gdy indyk osiągnie ten punkt, należy go przenieść do naczynia do pieczenia. Najlepsza jest lekko naoliwiona patelnia.
Włóż pierś indyka do piekarnika
Niezależnie od tego, czy obsługujesz rodzinę, czy grupę przyjaciół, pieczenie piersi indyka jest prostym i pysznym sposobem na przygotowanie świątecznego posiłku. Uzyskane w ten sposób wilgotne, delikatne białe mięso jest również świetnym rozwiązaniem dla mniejszych grup.
Przed rozpoczęciem pieczenia upewnij się, że dokładnie rozmroziłeś pierś indyka. W razie potrzeby można to zrobić przez noc. Po zdjęciu skóry połóż indyka na płaskiej powierzchni i osusz ręcznikiem papierowym.
Następnie umieść pierś na środku naczynia do pieczenia. Możesz użyć dużej patelni nadającej się do piekarnika lub tradycyjnego stojaka do pieczenia. Idealnie byłoby umieścić indyka w dolnej środkowej części piekarnika.
Upiecz pierś indyka w rozgrzanym piekarniku
Pierś indyka to chude białko, które jest doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą mieć delikatne białe mięso. Skóra piersi indyka jest chrupiąca i aromatyczna.
Upieczenie indyka to łatwy proces, ale jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać. Na przykład, mięso powinno być obficie przyprawione i gotowane w temperaturze, która pomoże mu osiągnąć odpowiednią temperaturę wewnętrzną. Ważne jest też, aby mięso odpoczęło przed rzeźbieniem. Pomoże to w rozprowadzeniu soków i utrzymaniu wilgotności mięsa.
Aby mieć pewność, że indyk jest odpowiednio upieczony, użyj termometru do mięsa z odczytem. Zaleca się umieszczenie termometru w najgrubszej części piersi.
Upiecz pierś z indyka w piekarniku o niskiej temperaturze
Pyszna i wilgotna pierś z indyka jest łatwa do przygotowania. Jeśli organizujesz małe spotkanie, możesz upiec to mięso w piekarniku. Jest też bardzo tani w zakupie. Można je znaleźć w sklepach WalMart i dyskontach.
Podczas gotowania użyj folii aluminiowej, aby przykryć mięso i zapobiec przypalaniu. Po ugotowaniu zdejmij mięso z patelni. Zapobiegnie to wydostawaniu się nadmiaru soków.
Indyka należy odwrócić, aby soki mogły krążyć po mięsie. Przydatny w tym procesie może być baster do indyków.
Przypraw indyka solą i pieprzem. Możesz użyć suszonych ziół lub klasycznej przyprawy do drobiu.
Zdejmowanie skóry z piersi indyka
Jeśli przygotowujesz indyka na obiad, warto wiedzieć, jak zdjąć skórę z piersi indyka. Dzięki temu mięso pozostanie wilgotne podczas pieczenia, a także zatrzyma soki. Najłatwiejszym sposobem jest posmarowanie skóry masłem.
Możesz użyć pędzla, aby rozprowadzić masło po całym indyku. Aby uzyskać efekt dymu, spróbuj połączyć roztopione masło z wędzoną papryką i rozmarynem. Innym dobrym pomysłem jest posypanie go brązowym cukrem.
Możesz też posmarować dno patelni odrobiną przyprawionego masła. Pomoże to stworzyć bardziej chrupiącą skórkę.
Przygotuj sos z resztek indyka
Możesz zrobić sos z resztek piersi indyka na kilka sposobów. Możesz użyć sosu z patelni, bulionu lub innych płynów.
Tłuszcz z indyka jest używany do zrobienia zasmażki, czyli mieszanki mąki i tłuszczu, która zagęszcza sos. Zwykła pierś indyka da tylko około dwóch filiżanek sosu. Ale większy indyk da cztery filiżanki.
Aby uzyskać tradycyjny smak, spróbuj dodać zioła do piersi indyka i sosu. Rozmaryn i tymianek dobrze komponują się z indykiem i sosem. Inne zioła to oregano, pietruszka i kolendra.
Aby uzyskać bogatszy smak, dodaj masło do sosu. Możesz też dodać bulionu z kurczaka lub wołowiny.