Jeśli zastanawiasz się, jak długo gotować owsiankę, nie jesteś sam. Czas, jaki będziesz potrzebował na ugotowanie owsianki, zależy od rodzaju owsa, jakiego używasz, metody, jaką wybierzesz do gotowania, oraz od tego, jak lubisz swoją owsiankę. W tym artykule omówimy kilka sposobów, dzięki którym Twoja owsianka będzie smakować wyśmienicie.
Obrany z mąki a płatki owsiane
Jeśli próbowałeś zdecydować, czy kupić płatki owsiane obrane z mąki, czy też płatki owsiane obrane, ważne jest, żebyś zrozumiał ich różnice i wartość odżywczą. Każdy z nich to pełne ziarno, które oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Nie można ich jednak wzajemnie zastępować.
Płatki owsiane są podobne do płatków owsianych pod względem profilu żywieniowego. Oba mają podobną ilość białka i błonnika. Zawierają też żelazo, magnez i cynk. Jeśli chodzi o indeks glikemiczny, owies walcowany jest nieco wyższy. Ma jednak niższą zawartość cukru niż owies cięty na twardo.
Owoc walcowany jest spłaszczany i gotowany na parze. Ten proces pozwala zachować otręby, które mogą przynieść pewne korzyści zdrowotne. Z drugiej strony owies cięty na kawałki nie jest gotowany na parze, tylko siekany na grube kawałki za pomocą ostrych stalowych noży.
Obrany na kawałki owies ma miękką, puszystą konsystencję i jest powszechnie stosowany w owsiance. Świetnie nadają się też do pieczenia. Jedna połowa filiżanki zawiera cztery gramy błonnika, który może być pomocny dla Twojego układu trawiennego.
Zbrylony owies jest również łatwiejszy do strawienia niż stalowy. Wolne tempo trawienia powoduje obniżenie indeksu glikemicznego. Niższy indeks glikemiczny może pomóc osobom z cukrzycą i innymi problemami z poziomem cukru we krwi. Może też pomóc w powstrzymaniu głodu.
Mikrofalówka kontra kuchenka
Zaletami gotowania owsianki w mikrofalówce są szybkość i łatwość. Możesz przygotować dużą porcję w mikrofalówce w ciągu kilku minut. Dodanie mleka do płatków owsianych to prosty sposób, by uczynić je wyjątkowo kremowymi.
Osady zawierają dużo białka. Nie trzeba go najpierw namaczać. Są też dobrym źródłem błonnika. Miska ugotowanych płatków owsianych napełni Cię na cały poranek.
Ilość wody, której używasz, może się różnić w zależności od tego, jak bardzo lubisz swoją owsiankę. W razie potrzeby możesz dodać więcej płynu. Jednak użycie zbyt dużej ilości wody może spowodować jej zagotowanie.
Jest kilka sztuczek, które możesz zastosować, gotując owsiankę w mikrofalówce. Najbardziej oczywistym jest zamieszanie owsianki kilka razy podczas procesu podgrzewania. Pomoże to rozbić pęcherzyki powietrza i uwolnić więcej skrobi.
Inna wskazówka to użycie większej miski. Kiedy używasz małej miski, istnieje większe prawdopodobieństwo, że coś się rozleje. W większym naczyniu łatwiej jest kontrolować ilość spożywanej owsianki.
Prawdą jest, że mikrofalówka gotuje jedzenie szybciej, ale może nie być najlepszą metodą dla Twojego zdrowia. Gotowanie żywności w wysokiej temperaturze może spowodować zniszczenie niektórych składników odżywczych. Dlatego warto używać szklanej lub ceramicznej miski, która jest bezpieczna w mikrofalówce.
Dodatki sprawiają, że owsianka ma lepszy smak
Jeśli masz szczęście mieszkać w pobliżu kawiarni, możesz w pośpiechu zajmować miejsce przy wspólnym stole, zanim jeszcze zdążysz sięgnąć po szklankę kawy. Na szczęście mamy dla ciebie kilka wskazówek i porad, które pozwolą ci w mgnieniu oka przygotować się do pracy. Owsianka to świetny sposób, żeby to zrobić. Najlepsze jest to, że jest zdrowa. To także dobry powód, by rozpocząć dzień we właściwym kierunku. Najważniejszym krokiem w procesie robienia owsianki jest ustawienie minutnika. Jeśli chodzi o czas, to zalecamy nieco więcej niż dziesięć minut „oomph – oomph – oomph”. Poza tym będziesz miał większe szanse na dotarcie do dna miski w jednym kawałku. Dzięki odpowiedniemu przepisowi i odrobinie przezorności powinieneś być w stanie przygotować porcję owsianki w czasie krótszym niż spacer do łazienki. A co najlepsze, owsianka będzie smakować tak samo dobrze, jak wygląda. Jedynym minusem jest to, że nie będziesz miał żadnej wymówki, żeby wrócić do łóżka. Przecież właśnie zjadłeś tak smaczny napój.