Ryż jaśminowy to jedna z najlepszych odmian ryżu na świecie. Ma wyjątkowy smak, który wszyscy uwielbiają. Istnieje wiele różnych sposobów przyrządzania tego rodzaju ryżu, ale jednym z najpopularniejszych jest jego smażenie. Następnym razem, gdy będziesz miał ochotę na azjatyckie jedzenie, wypróbuj ten prosty przepis.
Com Tam Saigon
Com Tam jest jednym z najpopularniejszych dań w Sajgonie. Jest to tradycyjne danie wietnamskie, które składa się z ryżu łamanego i grillowanego kotleta wieprzowego. Towarzyszą mu pikle i nuoc cham, sos do maczania.
Kiedy ryż łamany po raz pierwszy pojawił się w Wietnamie, był spożywany przez biednych rolników. Jednak popularność tego dania rozprzestrzeniła się na cały kraj. W końcu stało się popularne wśród klasy średniej w Sajgonie.
Ta popularna wietnamska potrawa jest doskonałym dodatkiem do każdego dania mięsnego. Istnieje wiele odmian com tam. Możesz wybrać tradycyjny przepis na com tam, com tam wegetariański, a nawet com tam wegański. Wszystkie wersje mają podobną konsystencję, ale zamiast wieprzowiny mogą zawierać jajka.
Nasi goreng
Nasi Goreng to indonezyjskie danie ze smażonego ryżu, które powszechnie podaje się z jajkiem sadzonym. Można ją przyrządzić z różnych warzyw i mięs, takich jak kurczak, tofu czy wołowina. Zazwyczaj podaje się je z ogórkiem, pomidorem i limonką.
Aby przygotować pyszne nasi goreng w domu, potrzebujesz trzech filiżanek ugotowanego ryżu jaśminowego. Potrzebujesz też kilku przypraw, takich jak chili sambal, ketjap manis (indonezyjski ostry sos) i pasta krewetkowa.
Najpierw musisz przygotować ryż. Zacznij od doprowadzenia do wrzenia 520 ml wody. Następnie rozłóż ryż na tacy, aby ostygł. Na koniec przykryj ryż szczelną pokrywką i gotuj go przez 10 minut.
Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj na patelnię warzywa. Po dwóch minutach zamieszaj mieszankę. Kiedy warzywa będą gotowe, możesz dodać do dania przyprawy.
Ryż kleisty Xoi Man
Ryż kleisty jest podstawowym pożywieniem w Wietnamie i wielu innych krajach Azji. Przygotowuje się go na wiele sposobów i można podawać z różnymi dodatkami. Możesz też zrobić bułeczki z ryżem kleistym, które możesz wykorzystać jako dodatek do posiłku.
W misce połącz dwie filiżanki suchego ryżu kleistego z połową filiżanki wody. Mocz przez około osiem godzin lub przez noc. Dzięki temu ryż spęcznieje i wchłonie wilgoć.
Do mieszanki dodaj odrobinę sosu sojowego. Podgrzej mieszankę na średnim ogniu. Po kilku minutach dodaj sos sojowy i zamieszaj.
Na tę samą patelnię dodaj kilka łyżek oleju roślinnego. Możesz dodać usmażoną cebulę i marchewkę. Gotuj, aż stanie się półprzezroczysty.
Ryż jaśminowy z czosnkiem
Ugotowanie ryżu jaśminowego z czosnkiem to pyszna alternatywa dla zwykłego ryżu. Jest też smacznym dodatkiem do każdego posiłku. Ten przepis świetnie nadaje się do przygotowania na patelni. Najlepsze jest to, że jest łatwy w przygotowaniu.
Najpierw musisz zagotować wodę. Możesz użyć bulionu z kurczaka, jeśli chcesz. Pamiętaj, żeby doprawić ryż solą i białym pieprzem. Jeżeli podajesz go na gorąco, możesz odstawić go na 5-7 minut przed podaniem.
Następnie musisz dodać oliwę i czosnek. Mieszaj je razem przez minutę. Powinieneś zobaczyć, jak olej się pieni, a czosnek staje się aromatyczny.
Po tym, jak olej i czosnek odczekają kilka chwil, możesz dodać nieugotowany ryż. Pozostaw go na palniku przez dwie lub trzy minuty.
Smażony ryż z krabami
Niezależnie od tego, czy szukasz łatwej opcji na obiad, czy zdrowego posiłku, pokochasz ten inspirowany tajską kuchnią przepis na smażony ryż z krabami. Wykorzystuje on 12 podstawowych składników ze spiżarni, aby stworzyć pyszne i satysfakcjonujące danie. Jest też bezglutenowe!
Najpierw rozgrzej wok na średnim ogniu. Następnie dodaj na patelnię około 1 łyżkę oleju roślinnego. Gdy olej się rozgrzeje, podsmażaj czosnek przez minutę. Dodaj resztę czosnku i wymieszaj. Gdy czosnek stanie się aromatyczny, dodaj mięso kraba. Gotuj przez minutę lub dwie, często mieszając.
Dodaj odrobinę sosu sojowego i wymieszaj. Mieszaj, aż się dobrze połączy. Dodanie sosu sojowego jest klasycznym dodatkiem do dania o smaku owoców morza.
Następnie dodaj jajko i odrobinę czarnego pieprzu. Gotuj przez kilka minut, aby ryż mógł wchłonąć smaki.