Ryż basmati to jeden z najbardziej znanych rodzajów ryżu. Jest znany ze swojej wartości odżywczej, zawiera dużo białka i błonnika, co sprawia, że jest świetnym dodatkiem do twojej diety. Jednak przygotowanie tego rodzaju ryżu może być wyzwaniem. Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania tego smacznego dania.
Zamocz go w wodzie na 10-20 minut
Zamoczenie ryżu Basmati nie jest konieczne, ale to świetny sposób na uzyskanie bardziej miękkich ziaren. Pomaga też ziarnom odpocząć przed gotowaniem.
Ryż basmati możesz gotować na kuchence lub w tradycyjnym szybkowarze. Jeśli używasz szybkowaru, upewnij się, że pokrywka jest założona na co najmniej 5 minut. Następnie uwolnij pozostałe ciśnienie, postępując zgodnie z instrukcjami dotyczącymi szybkiego uwolnienia ciśnienia w danym modelu.
Alternatywnie możesz ugotować ryż basmati w szybkowarze. Jest to łatwa metoda, z której korzysta wiele osób. Należy jednak uważać na regulację poziomu mocy i ilość płynu dodawanego do przepisu.
Możesz przechowywać resztki ryżu basmati w szczelnym pojemniku w lodówce do trzech lub czterech dni. Ponadto ryż można zamrozić na okres do trzech miesięcy.
Ugotuj go na małym i średnim ogniu
Wspaniałym sposobem na urozmaicenie diety swojej rodziny jest ugotowanie ryżu basmati. Ten ryż jest pełen smaku i może być używany jako dodatek do potraw lub danie główne. Sztuką w gotowaniu idealnego ryżu jest zachowanie odpowiednich proporcji płynów.
Jeśli gotujesz ryż na kuchence, najlepiej użyj nieprzywierającego garnka. Możesz też ugotować ryż w kuchence do gotowania ryżu. Pamiętaj o pozostawieniu pokrywki podczas gotowania.
Po ugotowaniu ryżu powinieneś zdjąć go z ognia. Możesz pozwolić mu ostygnąć przez kilka minut, ale powinieneś sprawdzać go w regularnych odstępach czasu, aby upewnić się, że się nie przypala.
Kiedy będziesz gotowy do podania ryżu, możesz go spulchnić widelcem. Możesz też użyć gumowej łopatki, aby wykonać to zadanie.
Ugotuj go w Instant Pot
Jeśli jesteś nowym posiadaczem Instant Pot, możesz się zastanawiać, jak ugotować idealny ryż basmati. Ten rodzaj ryżu jest długi, miękki i dobrze komponuje się z indyjskimi curry. Na szczęście jego przygotowanie nie jest trudne.
W Instant Pot możesz ugotować ryż w zaledwie kilka minut. Istnieje kilka różnych metod, w tym gotowanie na parze i moczenie. Obie te metody pozwolą uzyskać idealnie ugotowany ryż basmati. Istnieje jednak kilka kluczowych różnic między tymi metodami.
Po pierwsze, musisz namoczyć ryż. Namoczenie ryżu pomoże usunąć nadmiar skrobi i uzyskać puszysty, nieklejący się ryż. Ponadto namoczenie ryżu skróci czas gotowania.
Po drugie, musisz wypłukać ryż. Płukanie ryżu usuwa skrobię i cząsteczki kurzu, które mogą powodować przywieranie ryżu. Możesz przepłukać ryż wodą w garnku Instant Pot, albo użyć durszlaka lub sitka. Pamiętaj, żeby przepłukać ryż co najmniej cztery razy.
Ugotuj go w mikrofalówce
Ugotowanie ryżu w mikrofalówce to szybki i łatwy sposób na przygotowanie pysznego dania dodatkowego. Jest to świetna alternatywa dla kuchenki, ale są pewne pułapki, na które należy uważać.
Dobrą zasadą jest gotowanie filiżanki ryżu w 2 filiżankach wody. Zastosowanie odpowiednich proporcji zapewni, że ryż będzie puszysty, a nie zalany wodą.
Przygotowanie idealnego ryżu w mikrofalówce wymaga wykonania trzech kroków. Po pierwsze, należy opłukać ryż. Usunie to nadmiar skrobi i zapobiegnie kleistości ryżu. Następnie przykryj miskę talerzem lub ręcznikiem do herbaty. Na koniec, przed podaniem, spulchnij ryż.
Zależnie od posiadanej mikrofalówki, proces ten może przebiegać nieco inaczej. Być może będziesz musiał dostosować poziom mocy lub użyć większej miski.
Przygotuj pilaw
Pilaw ryżowy to szybkie i proste danie dodatkowe, które jest uniwersalne i może być przygotowane z różnych rodzajów ryżu. Przepis ten można przygotować w rondlu na kuchence, ale można go również przygotować w naczyniu do zapiekanek w piekarniku.
Wspaniałym sposobem na przygotowanie tego dania jest rozpoczęcie od bazy z ryżu basmati. Ten rodzaj ryżu ma orzechowy smak, jest puszysty i doskonale nadaje się na pilaw. Następnie możesz dodać składniki, które lubisz. Na przykład opiekane orzechy pekan są pysznym dodatkiem do pilawu ryżowego. Możesz też posypać go rodzynkami.
Po ugotowaniu ryżu możesz podać go na ciepło lub na zimno. Tak czy inaczej, będzie smakował wyśmienicie. Pamiętaj tylko, żeby dokładnie schłodzić ryż przed przełożeniem go do szczelnego pojemnika.