Jeśli szukasz świetnego pomysłu na obiad dla swojej rodziny, który możesz z powodzeniem podać, to warto rozważyć udka z kurczaka. Możesz znaleźć wiele przepisów, które z pewnością Cię zachwycą. Niezależnie od tego, czy próbujesz odtworzyć potrawę znaną w Twoim rodzinnym mieście, czy po prostu chcesz wypróbować nowy przepis, na pewno znajdziesz coś, co Ci się spodoba.
Udka z kurczaka w czosnku miodowym
Udka z kurczaka w czosnku miodowym to świetny pomysł na obiad, a do tego bardzo łatwy do wykonania. Możesz je podać z białym ryżem, puree ziemniaczanym, makaronem lub pieczonymi warzywami. Udka są słodkie, pikantne i wilgotne.
Sos użyty w tym przepisie jest całkiem imponujący. Zawiera miód, czosnek, ocet i płatki chili. W rezultacie możesz spodziewać się bogatego, aromatycznego sosu, którym możesz polać wszystko, od kurczaka po brokuły. Jeśli chcesz dodać do niego inne warzywa, możesz spróbować makaronu z cukinii, bulguru lub innego ugotowanego ziarna.
Inną ciekawą rzeczą w tym daniu jest to, że możesz je zamrozić. Zachowa się do trzech dni. Możesz też podgrzać je w mikrofalówce. Najlepiej jednak zjeść je jak najszybciej. W ten sposób zapewnisz sobie trwałość smaków.
Aby uzyskać ciekawy pomysł na obiad, możesz spróbować tych udek na kanapce lub w słodkiej bułce. Będą szczególnie smaczne, gdy zostaną nadziane kilkoma gałkami lodów.
Innym rozwiązaniem jest przygotowanie tych udek w wolnowarze. Potrwa to kilka godzin na małym ogniu lub osiem godzin na dużym. Pamiętaj, aby sprawdzić, czy kurczak ma bezpieczną temperaturę wewnętrzną.
Trzecią opcją jest zmniejszenie ilości składników o połowę i użycie kilku kilogramów kurczaka mniej. Dzięki temu koszty będą niższe, a czas gotowania krótszy. Na koniec możesz upiec udka zamiast gotować je w crockpocie.
Najlepszym sposobem na przygotowanie tego dania jest postępowanie zgodnie z instrukcją. Możesz też zastosować kilka skrótów.
Sezamowe miseczki z kurczakiem
Jeśli szukasz smacznego i łatwego przepisu na obiad, powinieneś spróbować sezamowych miseczek z kurczakiem. Jest to zdrowy i niedrogi posiłek. To świetna propozycja na kolację dla osób będących na diecie lub chcących po prostu zdrowo się odżywiać. Sos i składniki są proste i możesz je przygotować z wyprzedzeniem.
Sezamowe miseczki z kurczakiem to zabawne danie, które jest pikantne i orzeźwiające. Można je podawać na ryżu lub z brokułami.
Kurczak sezamowy jest popularny w Azji i można go łatwo przygotować w domu. Możesz użyć udek z kurczaka, które mają więcej smaku niż białe mięso.
Aby przygotować danie, musisz najpierw zamarynować kurczaka. Możesz użyć skórki z cytryny, oliwy z oliwek i ostrego sosu. Gdy kurczak będzie już zamarynowany, ugotuj jego kawałki. Dla dodania smaku możesz posypać je szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Kiedy kurczak będzie gotowy, posmaruj go sosem. Obracaj kurczaka, aż będzie całkowicie pokryty sosem.
Następnie umieść kurczaka na stojaku na patelni i smaż go przez około dziesięć minut. Upewnij się, że kurczak jest ugotowany w całości, a soki są przejrzyste.
Następnie dodaj nasiona sezamu. Dodadzą one trochę chrupkości. Pamiętaj, aby posmarować je równomiernie.
Następnie dopraw kurczaka solą i pieprzem. Umieść kurczaka w głębokim naczyniu nadającym się do piekarnika. Na koniec wstaw go do piekarnika na 15 minut.
Grillowane kebaby z kurczaka
Jeśli kiedykolwiek próbowałeś grillowanych kebabów z kurczaka, wiesz, że są one niezwykle uniwersalne. Możesz je przygotować na grillu lub w piekarniku. Są łatwe do zrobienia i pełne smaku. I są idealne na lato.
Najprostszym sposobem przygotowania kebabu jest nawleczenie kawałków mięsa i warzyw na szpadki. Aby jednak uzyskać dodatkowy smak, możesz zamarynować kurczaka i warzywa w pikantnym sosie. Dzięki temu będą bardziej aromatyczne i utrzymają wilgoć podczas gotowania.
Jeśli nie możesz znaleźć udek z kurczaka, możesz użyć piersi z kurczaka bez skóry i kości. Aby nadać kabutom dodatkowy smak, możesz je zamarynować na noc. Musisz jednak sprawdzić temperaturę kurczaka. Gotowanie w temperaturze powyżej 170 stopni może spowodować, że mięso będzie twarde.
Kiedy będziesz gotowy do grillowania, zacznij od rozgrzania patelni grillowej na średnim ogniu. Posmaruj szaszłyki olejem roślinnym. Przetnij środek każdego szaszłyka. Upewnij się, że na każdy szaszłyk przypadają trzy kawałki kurczaka i dwa warzywa.
Kiedy kababy znajdą się na grillu, musisz je często obracać, aby zapewnić równomierne pieczenie. Powinieneś być w stanie uzyskać ładną charyzmę na kabobach i mięsie.
Aby nadać kabutom dodatkowy smak, możesz je zamarynować w słodko-kwaśnym sosie. W przeciwieństwie do konwencjonalnych potraw z grilla, te są ciekawą alternatywą.
Możesz też podać grillowane kebaby z kurczaka z dodatkiem chrupiącej sałaty. Możesz je też połączyć z sałatkami z makaronu i letnimi dodatkami.
Innym zabawnym i łatwym sposobem na zamarynowanie kabatów jest ubicie mieszanki soku pomarańczowego i soku z limonki. W ten sposób uzyskasz smaczny sos, który doskonale nadaje się do dań z grilla.
Przykryty azjatycką glazurą
Przykryty azjatycką glazurą kurczak to przepis, który nie wymaga wiele wysiłku i jest pyszny podany na ryżu lub z warzywami na parze. Świetnie nadaje się też do przygotowania posiłku.
Najpierw musisz przygotować swoją kleistą azjatycką marynatę. Możesz wybrać jeden z wielu sosów, które dodasz do swojego dania. Możesz na przykład użyć słodkiego sosu chili lub sosu sriracha. Doda to kurczakowi odrobinę ciepła, ale nie zdominuje pozostałych smaków.
Aby przygotować sos, połącz następujące składniki. Upewnij się, że masz mały rondel, w którym możesz to wszystko wymieszać. Jeśli go nie masz, możesz ubić je razem w misce.
Następnie posmaruj skórę kurczaka olejem. Nie bój się używać oliwy z oliwek, ponieważ zapobiega ona przywieraniu kurczaka do patelni.
Podczas smażenia kurczaka pamiętaj o przewracaniu go szczypcami, aby się nie przypalił. Kiedy kurczak będzie już w pełni ugotowany, zdejmij go z patelni i odstaw na bok. Przed pokrojeniem pozwól mu ostygnąć.
Innym sposobem na podanie lepkiego kurczaka w azjatyckiej glazurze jest wrzucenie go do piekarnika na około 30 minut. Możesz też spróbować usmażyć go na patelni. Te przepisy sprawdzą się, jeśli chcesz użyć frytownicy, ponieważ można do nich użyć udek kurczaka bez kości.
Dobrze sprawdzi się też wersja tego przepisu z grilla. Pamiętaj tylko, żeby lekko zwęglić zewnętrzną stronę kurczaka.
Sekretem tego przepisu jest wstępne ugotowanie kurczaka przed pieczeniem. To zatrzyma smak i przyspieszy proces gotowania.
Filipiński kurczak adobo
Jeśli szukasz łatwego pomysłu na obiad, nie szukaj dalej niż filipiński kurczak adobo. To pikantne, słone danie jest pełne smaku i doskonale nadaje się do podania z białym ryżem.
Metoda adobo polega na marynowaniu mięsa, aby wzmocnić jego smak. Możesz to zrobić w wolnowarze lub na kuchence. W zależności od upodobań możesz dodać do adobo ocet, sodę cytrynową lub płynny aminokwas, aby wzmocnić smak.
Kurczak adobo to danie dobrze znane na Filipinach. Przyrządza się ją ze smażonego na patelni kurczaka i różnych przypraw. Dobrze komponuje się z ryżem i zieleniną liściastą.
Przygotowując adobo, musisz zacząć od zrumienienia cebuli. Kiedy to zrobisz, możesz dodać sos sojowy. Dodanie sosu sojowego pomaga odróżnić adobo od innych rodzajów dań na bazie octu.
Kolejnym składnikiem, który można dodać do adobo, są liście laurowe. Liście laurowe dodadzą potrawie pikantnego smaku.
Aby uzyskać autentyczne filipińskie adobo z kurczaka, upewnij się, że używasz udek z kością i skórą. Uda z kurczaka są delikatne i soczyste. Możesz jednak użyć innych części kurczaka, o ile są ugotowane w całości.
Oprócz sosu sojowego możesz dodać do adobo brązowy cukier. Brązowy cukier doda potrawie słodyczy.
W adobo można również użyć czarnego pieprzu. Pieprz ma pikantne, subtelne ciepło, które dodaje smaku każdemu kęsowi.
Aby przygotować szybki posiłek, możesz przygotować adobo z wyprzedzeniem i zamrozić je. Resztki można odgrzać na kuchence lub w mikrofalówce. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia.