Ważne jest, aby przepisy, które tworzysz, były bogate w składniki odżywcze i zdrowe dla twojej rodziny. Aby to osiągnąć, powinieneś wziąć pod uwagę składniki, czas przygotowania i profil smakowy. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się jedzeniem wiedząc, że jest ono dobre dla Twojego organizmu.
Składniki
Kremowy kurczak ziołowy to pyszny obiad, który jest szybki, łatwy i pełen smaku. Kremowy kurczak jest przyrządzany z różnych świeżych ziół, czosnku i przypraw. Jest idealny na rodzinny posiłek.
Składnikami kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym są: masło, mleko, bulion z kurczaka, sok z cytryny, zioła i skrobia kukurydziana. Te składniki miesza się, aby uzyskać bogaty sos, który pokryje kurczaka. Możesz dodać do sosu świeże zioła, takie jak rozmaryn, tymianek, oregano i bazylia, aby nadać mu dodatkowy smak.
Przypraw kurczaka solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Obsmaż obie strony kurczaka na patelni na złoty kolor.
Przełóż kurczaka na żaroodporną patelnię i wstaw do piekarnika. Pozwól, by kurczak smażył się przez około 5 minut z każdej strony. Wyjmij kurczaka na talerz i kontynuuj gotowanie reszty przepisu.
Na tej samej patelni dodaj czosnek mielony. Smaż przez około 30 sekund, aby wydobyć jego smak. Dodaj szczyptę pietruszki i tymianku. Gdy czosnek zmieni kolor, dodaj kurczaka i smaż przez kolejne 5 minut.
Po ugotowaniu kurczaka, użyj tej samej patelni do przygotowania kremowego sosu ziołowego. Kiedy sos zacznie wrzeć, zdejmij patelnię z ognia i odgazuj ją czerwonym winem. Jeżeli nie masz czerwonego wina, możesz je zastąpić filiżanką kwaśnej śmietany.
Ostatnim krokiem jest zredukowanie sosu o połowę. Kiedy to zrobisz, dodaj mleko i zupę.
Aby podać, połóż kurczaka na makaronie lub ryżu. Jako dodatek możesz podać zieloną sałatkę. Możesz również udekorować kurczaka natką pietruszki.
Pyszny i sycący posiłek, jakim jest kremowy kurczak ziołowy, będzie hitem dla Twojej rodziny. Zrób go już dziś. Nie zapomnij podać go z puree z kalafiora lub makaronem.
Spróbuj wykonać ten przepis na kurczaka, używając udek bez skóry z kością. Mają one delikatniejszy smak niż piersi, a ich ugotowanie zajmie mniej czasu.
Czas przygotowania
Jeśli szukasz szybkiego i łatwego obiadu z kurczaka, wypróbuj ten łatwy przepis na kremowego kurczaka ziołowego. Robi się go na jednej patelni i jest pełen smaku. Będziesz mieć resztki na następny dzień i smaczne danie główne, którym podzielisz się z rodziną i przyjaciółmi.
Czas przygotowania tego dania nie powinien być dłuższy niż 10 minut, w zależności od sposobu przygotowania kurczaka. Termometr cyfrowy powie Ci, czy jest już gotowy. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i włóż do sosu. Następnie dokończ gotowanie w piekarniku.
Jeśli używasz udek z kurczaka bez skóry i kości, czas gotowania będzie krótszy, ale nadal będziesz musiał uważnie obserwować. Na początek przygotuj składniki. Oto kilka kluczowych składników:
Aby uzyskać prawdziwie kremowy i serowy kremowy sos ziołowy, użyj pół na pół z bulionem z kurczaka. Po dodaniu płynów będziesz musiał mieszać i przecierać patelnię, aby upewnić się, że wszystko jest równomiernie ugotowane.
Jedną z największych zalet tego przepisu jest to, że możesz mieć wszystkie składniki gotowe w krótkim czasie. W tym czasie możesz również przygotować sałatkę lub partię pieczonych warzyw.
Przy skróconym do piętnastu minut czasie przygotowania tego dania, będziesz miał czas na przygotowanie kilku dodatków do niego. Przepis można podać z sałatką z zielonej fasolki lub makaronem. Pamiętaj, żeby zapoznać się z pełnym przepisem i instrukcjami na końcu.
Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że czas przygotowania tego dania jest mniej więcej tak długi, jak czas potrzebny do przygotowania posiłku na stole. Na koniec zostaniesz z pysznym obiadem zwieńczonym najlepszym sosem śmietanowo-ziołowym na świecie. Z pewnością będziesz pod wrażeniem smaku, a Twój budżet kaloryczny będzie szczęśliwy. Niezależnie od tego, czy wybierzesz ten przepis na obiad, czy na kolację, w nagrodę otrzymasz najsmaczniejszy posiłek, jaki jadłeś od dłuższego czasu.
Informacje o wartościach odżywczych
Niezależnie od tego, czy szukasz nowego przepisu, który mógłbyś dodać do swojego repertuaru, czy po prostu szukasz najlepszego sposobu na przygotowanie smacznego obiadu z rodziną, poniższe wskazówki pomogą Ci wykonać zadanie. W kuchni musisz wziąć pod uwagę wiele składników, od czosnku i ziół po wino i oliwę. Na szczęście większość z tych produktów jest łatwo dostępna, więc nie musisz sięgać po drogie składniki dla smakoszy. Sekret tkwi w tym, żeby wiedzieć, jakich składników użyć i jak je właściwie wykorzystać.
Jak w przypadku wszystkich rzeczy w kuchni, pierwszym krokiem jest skropienie kurczaka odrobiną oliwy z oliwek. Potem nadszedł czas na gotowanie. Aby ograniczyć bałagan do minimum, użyj silikonowej łopatki, aby pozbierać wszystkie kawałki.
Następnym etapem jest oderwanie mięsa od kości. Dobrym momentem na użycie dużej broni jest osiągnięcie przez termometr temperatury 165 stopni F. W tym czasie dodaj odrobinę wina i ustaw palnik na wysoką temperaturę. Dzięki temu sos nie przypali się na kuchence. Zanim się obejrzysz, w mgnieniu oka przygotujesz pyszną kolację.
Profil smakowy
Kremowy i ziołowy sos z kurczakiem to pyszny posiłek na jeden wieczór. Ten przepis typu low-carb jest prosty w wykonaniu i świetnie komponuje się z makaronem, ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. A najlepsze jest to, że jest bezglutenowy!
W tym daniu połączysz świeże i suszone zioła z piersiami z kurczaka bez skóry. Do przyprawienia kurczaka użyjesz również oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, czosnku oraz odrobiny soli i pieprzu. Po ugotowaniu kurczaka dodasz sos, który sprawi, że danie będzie bogate i satysfakcjonujące.
Kremowy i ziołowy kurczak to idealne połączenie kurczaka i aromatycznych ziół. Jest bezglutenowy i ma niską zawartość węglowodanów, a do tego jest to łatwy i szybki sposób na pyszny obiad! Jeśli się spieszysz, możesz użyć kupionej w sklepie marynaty do kurczaka, zamiast tworzyć własną.
Do przygotowania sosu użyjesz mieszanki świeżych ziół i śmietany. Popularne są tymianek i bazylia, ale możesz też spróbować szałwii i rozmarynu. Inne suszone zioła, które możesz wypróbować to kolendra i pietruszka.
Na początek potrzebujesz patelni lub garnka. Rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu. Kiedy masło się rozpuści, dodaj piersi z kurczaka. Smaż je, aż staną się złotobrązowe z każdej strony. W razie potrzeby dodaj więcej oleju.
Następnie przełóż przyprawionego kurczaka na czysty talerz. Podczas gdy kurczak się gotuje, podsmażaj szalotki w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. Gdy zmiękną, przełóż je na talerz.
Teraz możesz podać swojego Kremowego Kurczaka Ziołowego ze świeżą sałatką lub pieczonymi warzywami. Aby uzyskać opcję bez nabiału, spróbuj zastąpić go kwaśną śmietaną lub mlekiem. Możesz też podać go z puree z kalafiora.
Smaki Twojego Kremowego Kurczaka Ziołowego z pewnością zachwycą Twoją rodzinę i przyjaciół. Podawaj go z puree z kalafiora lub makaronem, albo ze szpinakiem, zieloną fasolką lub pieczonymi warzywami.
Użycie świeżych ziół w sosie naprawdę dodaje mu smaku. Spróbuj użyć kolendry, która świetnie pasuje do dań kuchni latynoamerykańskiej i indyjskiej. Rozmaryn to tradycyjne zioło pochodzące z basenu Morza Śródziemnego, używane w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Możesz też użyć szałwii, która jest rzadko spotykana i świetnie nadaje się do nadania głębi bogatemu sosowi.