Strona głównaPomysłyPomysł na kurczaka w sosie serowym - Nasze Propozycje

Pomysł na kurczaka w sosie serowym – Nasze Propozycje

Przez Redakcja

-

Jeśli masz ochotę na kurczaka w sosie serowym, z pewnością ucieszy Cię wiadomość, że jest wiele różnych przepisów do wyboru. Niektóre z tych przepisów są proste, inne bardziej skomplikowane, ale podstawowy pomysł pozostaje ten sam: kurczak i ser w kremowym sosie.

Serek śmietankowy

Jeśli masz ochotę na szybki i smaczny posiłek, spróbuj Kurczaka z serkiem śmietankowym. Możesz go zrobić w mniej niż trzydzieści minut i jest on świetnym dodatkiem do menu. Podany z makaronem lub ryżem jest daniem, którego nie będziesz chciał przegapić.

Użycie odpowiednich składników pomoże Ci uzyskać kremową, bogatą i serową konsystencję, jakiej oczekujesz od kurczaka z patelni. Jest to również danie łatwe do wykonania podczas pracowitej nocy i świetny wybór na obiad w tygodniu.

To przepis, którym będziesz się cieszyć przez długi czas, ale możesz go łatwo przechowywać w lodówce do dwóch dni. Kiedy będziesz gotowy do przygotowania, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Najpierw przyjrzyjmy się składnikom. Upewnij się, że masz pod ręką termometr do mięsa. Aby mięso było prawidłowo ugotowane, musi osiągnąć temperaturę 165 stopni.

Następnie przygotuj sos. Aby stworzyć podstawę sosu, rozpuść masło w małym rondelku. Gdy masło się rozpuści, możesz dodać serek śmietankowy. Wymieszaj go z bulionem, pamiętając o rozbiciu dużych kawałków. Kiedy serek się rozpuści, możesz zacząć przygotowywać kurczaka.

W tym czasie sprawdź, jak natrzeć kurczaka. Możesz to zrobić na wiele sposobów, np. używając papryki, pieprzu i przyprawy włoskiej. Papryka jest szczególnie dobrym wyborem, ponieważ dodaje dodatkowego smaku, a jednocześnie sprawia, że mięso nie jest suche.

W zależności od rodzaju kurczaka, jaki masz, możesz użyć różnych rodzajów składników, aby nadać potrawie wyjątkowy smak. Na przykład serek śmietankowy możesz zastąpić serem rozdrobnionym z bloku.

Majonez

Parmezan z majonezem z kurczaka to prosty, smaczny i cieszący się zainteresowaniem tłumów przepis, który jest idealny na szybką kolację lub lunch. Sekretem tego dania jest pasta z majonezu i sera, którą smaruje się kurczaka. Dzięki temu danie jest delikatne, soczyste i aromatyczne.

Do tego łatwego przepisu będziesz potrzebował czterech składników: majonezu, parmezanu, czosnku w proszku i soli kuchennej. Połącz je razem, aż do uzyskania konsystencji pasty, a następnie rozprowadź na piersiach z kurczaka.

Jeśli jesteś fanem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, możesz zastąpić nimi majonez w tym przepisie. Możesz też użyć innej bazy, na przykład musztardy lub sosu barbecue.

Ten pyszny przepis na kurczaka jest również niskokaloryczny, więc możesz się nim cieszyć w diecie ketogenicznej. Możesz go podawać z grillowanymi lub pieczonymi warzywami, ryżem, a nawet sałatkami.

Na początek musisz przyprawić obie strony kurczaka solą i pieprzem. Ułóż piersi z kurczaka w jednej warstwie na blasze z obręczą, a następnie polej je mieszanką majonezu i sera. Używając gumowego skrobaka, rozprowadź powłokę na całej piersi.

Piecz kurczaka przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 5 minut przed podaniem. W ten sposób soki z kurczaka opadną, a kurczak stanie się wyjątkowo delikatny.

Możesz dodać do tego przepisu odrobinę pikanterii, dodając kilka łyżek mielonego czosnku. Możesz też zastąpić cheddar asiago lub parmezanem, jeśli wolisz.

Po ostudzeniu kurczaka przełóż go na półmisek. Podawaj z chipsami kukurydzianymi, okruchami sera pleśniowego lub mocnymi krakersami. Możesz też podać go z herbatnikami Easy Drop Biscuits.

Białe wino

Jeśli szukasz szybkiego obiadu, spróbuj przygotować kurczaka w sosie z białego wina. Ten przepis można przygotować w 30 minut, a przyciąga on tłumy. Dobrze komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i pieczoną zieloną fasolką.

Przed gotowaniem kurczaka należy doprawić solą i pieprzem. Aby uzyskać złotą skórkę, najlepiej smażyć kurczaka partiami. Temperaturę kurczaka możesz sprawdzić za pomocą termometru do natychmiastowego odczytu. Kiedy temperatura wewnętrzna osiągnie 165oF, mięso jest bezpieczne do spożycia.

Następnie podsmaż cebulę, aż zmięknie. Dodaj odrobinę masła. Użyj silikonowej łopatki, aby zgarnąć wszystkie brązowe kawałki z patelni. Sos powinien być gotowany na wolnym ogniu, aż zniknie z niego alkoholowy aromat.

Teraz dodajemy czosnek. Podsmażony czosnek dodaje potrawie smaku. Gotuj, aż stanie się aromatyczny.

Po ugotowaniu kurczaka możesz przełożyć go na talerz. Jeśli nie jesteś gotowy do podania, możesz go odgrzać w mikrofalówce pod przykryciem. Możesz też przechowywać go w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Kolejnym krokiem jest zagęszczenie sosu. Wymieszaj z odrobiną mąki. Można też użyć bulionu z kurczaka. Dodanie śmietany może również nadać potrawie bogatszy smak.

Na koniec możesz udekorować danie pietruszką płaską. Jeśli jesteś początkującym kucharzem, ten łatwy do zrobienia kurczak w sosie z białego wina to świetny przepis na początek. Kremowy sos smakuje jak francuskie dania bistro. Ciesz się tym daniem z makaronem lub chrupiącym chlebem. Pyszny, 30-minutowy posiłek, który jest idealny na wieczór w pracy lub na randkę.

Czosnek

Gdy chodzi o kolacje w domu lub w podróży, opłaca się mądrze podchodzić do tego, co się je. Na początek warto mądrze wybierać białka. Oprócz typowych udek i piersi z kurczaka, poszukaj odmian o niskiej zawartości sodu. Jeśli szukasz szybkiego i łatwego posiłku w środku tygodnia, dlaczego nie dodać do kurczaka z rożna smacznych dodatków? Możesz też użyć sosu z boczku jako podstawy do zasmażki, aby uzyskać smaczniejszą wersję smażonego kurczaka.

Podobnie, powinieneś upewnić się, że gotujesz mięso w odpowiedniej temperaturze. Kluczem do sukcesu jest zawsze używanie termometru. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twój kurczak jest ugotowany do perfekcji. A skoro już przy tym jesteśmy, dlaczego nie zrobić z resztek dania dodatkowego? Przechowuj resztki w szczelnym pojemniku, aby maksymalnie zachować ich smak. Dobrze jest też zachować resztki na czarną godzinę. Nie chcesz przecież marnować czasu i kalorii w kuchni, prawda?

Gdy już to zrobisz, nie zapomnij sprawdzić swoich możliwości, dając współmałżonkowi do spróbowania swoje dzieło. Przecież tak właśnie będzie smakowała wasza kolacja. To najlepszy sposób, żeby wszyscy byli zadowoleni. Nie bój się też poczęstować dzieci.

Odgrzewanie

Odgrzewanie kurczaka z sosem serowym jest szybkie i łatwe. Można to zrobić w piekarniku, mikrofalówce lub na kuchence. Musisz jednak zachować środki ostrożności podczas odgrzewania kurczaka. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne.

Zanim zaczniesz, musisz rozgrzać piekarnik do 350 stopni. Możesz też użyć termometru do mięsa, aby sprawdzić wewnętrzną temperaturę kurczaka. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić co najmniej 165 stopni Fahrenheita. Po sprawdzeniu temperatury możesz zacząć odgrzewać kurczaka.

Po zakończeniu odgrzewania, umieść odgrzewane kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Przykryj naczynie folią aluminiową, aby utrzymać wilgoć w mięsie.

Jeśli odgrzewasz dużą ilość kurczaka, najlepiej użyć nieprzywierającej patelni. Użyj łyżeczki oliwy z oliwek na dnie patelni, aby zapobiec przypalaniu się mięsa.

Innym sposobem na uniknięcie rozmokłej, suchej konsystencji, którą uzyskuje się podczas odgrzewania kurczaka w piekarniku, jest pokrojenie go na mniejsze kawałki. Zwiększy to szybkość odgrzewania, a jednocześnie kurczak pozostanie soczysty i aromatyczny.

Możesz też zalać mięso bulionem lub wodą, aby było wilgotne. Składniki te dodadzą do potrawy parę wodną, która pomoże nawilżyć kurczaka i rozprowadzić jego soki.

Bez względu na to, czy odgrzewasz kurczaka w piekarniku, czy na kuchence, musisz być ostrożny. Przegrzanie mięsa spowoduje, że stanie się ono twarde i suche. Aby tego uniknąć, sprawdzaj temperaturę i podgrzewaj kurczaka w 30-sekundowych odstępach.

Kilka wskazówek, o których warto pamiętać, odgrzewając kurczaka z sosem serowym, to pilnowanie odpowiedniej temperatury, obserwowanie kawałków kurczaka i podgrzewanie sosu w krótkich odstępach czasu.

Oceń artykuł: Pomysł na kurczaka w sosie serowym – Nasze Propozycje
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy