Jeśli szukasz świetnego pomysłu na bezmięsny obiad, to trafiłeś we właściwe miejsce. Oto pięć propozycji bezmięsnych obiadów, które z pewnością zadowolą Twoje kubki smakowe.
Shepherd’s pie
Jeśli zależy Ci na zdrowszej diecie lub chcesz uniknąć mięsa, spróbuj wegetariańskiego shepherd’s pie. Składa się on z warzyw, tłuczonych ziemniaków i bogatego sosu.
Wegetariański Shepherd’s Pie to satysfakcjonujący posiłek, który jest pełen składników odżywczych. Ten przepis jest również prosty w przygotowaniu. Możesz go przygotować w ciągu kilku minut. Możesz go zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Na początek potrzebujesz dużego garnka i ośmiu szklanek wody. Następnie opłucz ziemniaki, aby usunąć z nich skrobię. Użyj tłuczka do ziemniaków, aby je utłuc. Po zakończeniu tłuczenia ziemniaki powinny być miękkie jak widelec.
Po utarciu ziemniaków dodajesz masło, czosnek, sól i pieprz. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodasz pastę pomidorową. Na koniec dodasz mąkę do zagęszczenia.
Potem dodasz trochę bulionu warzywnego. Jeśli używasz groszku z puszki, możesz pominąć ten krok, ale będziesz musiał ugotować go razem z resztą składników.
Wegetariański Shepherd’s Pie może być pieczony lub gotowany na kuchence. Dla szybkiego i łatwego przygotowania możesz użyć garnka instant.
To danie jest idealne na zimny zimowy wieczór. Możesz je jednak przyrządzić o każdej porze roku. Pamiętaj tylko, żeby wykonać te proste kroki.
Nazwa tego dania oznacza coś innego w każdym kraju. W Wielkiej Brytanii nazywa się Cottage Pie. Tradycyjnie przyrządza się je z mielonej wołowiny i tłuczonych ziemniaków. Można ją jednak przyrządzić także z grzybami lub warzywami.
Shepherd’s pie jest podobne do cottage pie. Główną różnicą jest polewa. Zamiast tłuczonych ziemniaków możesz użyć tłuczonych warzyw korzeniowych.
Wegetariański Shepherd’s Pie ma ten sam bogaty smak, co jego mięsny odpowiednik. Jest jednak znacznie zdrowszy i można go zamrozić do późniejszego wykorzystania. Można ją też odgrzać w piekarniku.
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, możesz nawet kupić gotową wersję wegańską. Musisz jednak przeczytać etykietę na wegańskim sosie Worcestershire, żeby upewnić się, że nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.
Wegetariański Shepherd’s pie to świetny sposób na pożywny obiad przy jednoczesnym trzymaniu się budżetu.
Spaghetti bolognese
Sos boloński to klasyczne włoskie danie, które jest pyszne z makaronem. To obfity posiłek, który jest łatwy do wykonania. Możesz nawet dodać do niego odrobinę sera, aby nadać mu dodatkowy smak. Tradycyjnie bolognese podaje się na płaskim makaronie tagliatelle, ale możesz też użyć innych rodzajów makaronu.
Na początek musisz podsmażać składniki na oliwie z oliwek przez kilka minut. Następnie możesz dodać do garnka odrobinę wody, aby zapobiec przywieraniu składników. W końcu będziesz musiał dodać sos i pokrojone pomidory.
Podczas gotowania możesz dodać swoje ulubione przyprawy i składniki. Na przykład, sok z cytryny jest świetny, aby dodać pikanterii. Jeśli nie masz świeżego oregano, możesz zastąpić je suszonymi ziołami. Jeżeli chcesz dodać do sosu odrobinę słodyczy, możesz spróbować dodać syrop klonowy lub inny płynny słodzik.
Innym składnikiem, którego możesz użyć, aby wzmocnić smak spaghetti bolognese, są orzechy. Orzechy włoskie zapewniają orzechowy, mięsny smak, ale możesz zastąpić je innymi orzechami.
Kolejnym składnikiem, który możesz dodać, jest mleko pełne. Dodanie go nada sosowi bogatą, kremową konsystencję.
Dobrym sposobem na przechowywanie sosu jest przechowywanie go w szczelnych słoikach w lodówce. Możesz też zamrozić sos na okres do trzech miesięcy. Jest to idealne rozwiązanie, jeśli masz resztki i chcesz je wykorzystać w innym przepisie.
Jeśli nie chcesz czekać, aż sos bolognese osiągnie temperaturę pokojową, możesz go również odgrzać w mikrofalówce. Możesz to zrobić w 60-sekundowych odstępach.
Spaghetti bolognese może być świetnym daniem na bezmięsny poniedziałek lub do przygotowania posiłku. Jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu i doskonale nadaje się na każdy wieczór tygodnia. Jeśli szukasz pysznego i łatwego obiadu, który jest jednocześnie zdrowy, pokochasz to wegańskie spaghetti Bolognese.
Pewnie podaj swoje Bolognese z sałatką i chrupiącym chlebem. Dobrą opcją jest rukola i wiosenne sałaty, a także jarmuż i brukselka. Nie zapomnij połączyć dania z kieliszkiem wina.
Wegetariańskie burgery
Wegetariańskie burgery są świetną alternatywą dla osób jedzących mięso. Ale jak je porównać do standardowego burgera?
Wegetariańskie burgery są przygotowywane z warzyw, ziół i przypraw. Mają podobne wartości odżywcze jak burgery z czerwonego mięsa. Jedyną różnicą jest użycie roślin strączkowych, które zawierają białko i węglowodany.
Burgery z czerwonego mięsa składają się zazwyczaj w 70% z mięsa i w 25-30% z tłuszczu. W związku z tym zawierają więcej kalorii i tłuszczów nasyconych.
Wegańskie hamburgery również są robione ze składników roślinnych, ale mają mniej białka i węglowodanów. Aby dostarczyć białka, stosuje się zamienniki jaj, takie jak mielone nasiona lnu.
Użycie spoiwa pomaga utrzymać burgery wegetariańskie w całości. Spoiwem może być skrobia kukurydziana lub tapiokowa. Jednak najczęściej stosowanym spoiwem jest białko jajka w proszku.
Użycie słodkiego ziemniaka jest doskonałą opcją do przygotowania wegetariańskich burgerów. Słodkie ziemniaki oferują dużą ilość składników odżywczych. Jest też dobrym źródłem energii. Jeśli nie jesteś fanem słodkiego ziemniaka, możesz go zastąpić płatkami quinoa. Dodaj płatki quinoa do masy hamburgerowej, żeby nadać jej teksturę.
Jest wiele firm, które wytwarzają produkty alternatywne dla mięsa. Wiele wiodących firm produkujących produkty bezmięsne, takich jak Beyond Meat i Impossible Foods, zrobiło wszystko, żeby uczynić mięso bezmięsne dostępnym dla każdego.
Wegetariańskie burgery niekoniecznie są tak zdrowe jak sałatki. W porównaniu z burgerami mięsnymi, burgery wegańskie mają więcej tłuszczu całkowitego, węglowodanów i SFA (nasyconych kwasów tłuszczowych).
Wegańskie burgery mają też mniej białka i cukru. Niemniej jednak, niektórzy wegańscy kucharze, tacy jak Chloe Coscarelli, stworzyli zwęglone wegańskie burgery, które są popularne.
Niektóre firmy, takie jak North Peak, opracowują wegańskie burgery o różnych smakach i konsystencji. Należą do nich burgery z łososiem, awokado, bazyliowym pesto aioli i serem provolone.
W wyniku planów Unii Europejskiej, aby zakazać wegańskich imitacji mięsa, nazwa „burger” może zostać usunięta z etykiet „faux bacon” i „faux steaks”. Nowa zasada będzie wymagać od firm spożywczych, aby deklarowały, czy hamburgery są wegańskie lub wegetariańskie.
Według Camille Perrin z Europejskiej Organizacji Konsumentów, zakaz jest zdroworozsądkowy. Powiedziała, że pomoże konsumentom zrozumieć zawartość odżywczą hamburgerów.
Zupy bezmięsne
Jeśli starasz się ograniczyć spożycie mięsa, ucieszy Cię wiadomość, że jest mnóstwo zup bezmięsnych, które są obfite, pożywne i łatwe do zrobienia. Możesz znaleźć przepisy od kremowych po pikantne, które idealnie nadają się do przygotowania posiłku lub jako samodzielny posiłek.
Wegetarianie mogą wykorzystać kurczaka, tofu lub fasolę jako podstawę kremowej zupy. Na przykład ciecierzycę można przecedzić i doprawić, aby uzyskać zupę o smaku indyjskim.
Zupa rosołowa to również świetna opcja dla wegetarian. Barszcz to tradycyjny przepis na buraki i kapustę, który jest pełen smaku. Łatwo go przyrządzić na kuchence lub w garnku Instant Pot. Ta zdrowa zupa ma ziemisty smak, który jest idealny na chłodne zimowe dni.
Ciecierzyca, wraz z wieloma innymi warzywami, tworzy szybki i aromatyczny wegański gulasz warzywny. To obfite danie doskonale nadaje się na przyjęcie, ponieważ jest zarówno sycące, jak i pożywne.
Jeden z najłatwiejszych do zrobienia posiłków, zupa z tortilli jest wypełniona warzywami i posypana serem lub awokado. Możesz nawet przygotować wersję bez oleju.
Wegańskie zupy warzywne mogą być tak bogate lub lekkie, jak lubisz. Niektóre używają śmietany i mąki ryżowej do zagęszczenia. Aby uzyskać zdrowszą wersję, możesz pominąć śmietanę i użyć zamiast niej bulionu.
Ciecierzyca świetnie nadaje się do dodania tekstury do zupy. Kremowa zupa czosnkowa z kalafiora to idealne danie na pocieszenie, do którego możesz łatwo dodać pomidorową bruschettę. Innym klasykiem jest łatwa wege chili.
Aby uzyskać pikantną zupę, spróbuj curry. Ten przepis jest pełen smaku, a jego przygotowanie zajmuje mniej niż 40 minut. Podawaj ją z zieloną sałatą i chrupiącym chlebem.
Zupy to fantastyczna opcja bezmięsna, a z pewnością ucieszy Cię fakt, że jest kilka takich, które są bezglutenowe i można je przyrządzić w Twoim Instant Pot. Można je podawać na lunch lub kolację i są idealne na bezmięsne poniedziałki.
Kiedy szukasz bezmięsnego obiadu, możesz liczyć na te pięć obfitych, pożywnych zup.