Opakowania gastronomiczne są powszechnie wykorzystywane w gastronomii. Wiele lokali oferuje dania na wynos lub dowóz jedzenia. Wówczas potrawa musi być właściwie zapakowana.
Opakowania gastronomiczne są powszechnie wykorzystywane w gastronomii. Wiele lokali oferuje dania na wynos lub dowóz jedzenia. Wówczas potrawa musi być właściwie zapakowana. Bardzo ważne jest zatem zaopatrzenie się w solidne opakowania, które odpowiednio ochronią danie. Dobrym rozwiązaniem są opakowania ekologiczne, czyli w pełni bezpieczne dla środowiska naturalnego.
Jakie opakowania gastronomiczne na dania na wynos możemy wyróżnić?
Restauracje, bary, food trucki, cateringi czy innego rodzaju lokale gastronomiczne serwują dania na wynos lub na dowóz. Potrawa musi być dostarczona do klienta w sposób bezpieczny, tak aby trafiła do niego nienaruszona. Istotne znaczenie mają zatem opakowania gastronomiczne. Opakowanie musi być solidne i wytrzymałe. Ważne jest, aby dostarczone danie było świeże, zachowało w pełni swój smak oraz aromat. Ponadto opakowanie powinno w sposób estetyczny prezentować danie, zapewniając estetyczną prezencję żywności. Właściwie dobrane opakowanie nadaje apetyczny wygląd potrawie.
W przypadku opakowań na wynos możemy wyróżnić torby fałdowe, koperty, pudełka, boxy, kartony, tacki, kubki, pojemniki, miski, rożki czy papier pakowy. Większość opakowań powstała z papieru, który jest zdecydowanie najpopularniejszym tworzywem służącym do produkcji opakowań na wynos. Tak powstałe opakowania są ekologiczne, gdyż papier wytwarzany jest z drewna, czyli surowca odnawialnego i neutralnego dla naszej planety. Papier jest niezwykle wytrzymały, dlatego też może być wykorzystywany wielokrotnie, aż w końcu można go poddać procesowi recyklingu.
Jakie dania można pakować w opakowania gastronomiczne?
Papierowe pudełka doskonale sprawdzają się w przypadku burgerów lub kanapek. Natomiast papierowe kartony wykorzystane mogą być do zapakowania pizzy czy ciastek. W boxach można umieścić kebab z frytkami bądź makaron. Warto zaznaczyć, iż papierowe tacki pokryte są nieprzepuszczającą wilgoci powłoką. Bardzo dobrze sprawdzają się zatem do podawania frytek, sosów, zapiekanek, deserów i owoców.
Ekologiczne, papierowe opakowania do dań na wynos hurtownia opakowań może wytwarzać z półpergaminu bądź kartonu. Pierwszy materiał zabezpiecza potrawę przed uszkodzeniem, nie rysując delikatnych powierzchni. Półpergamin możemy znaleźć w kartonach na pizzę pod jej spodem. Papier jest dwukrotnie powlekany, dzięki czemu w kontakcie z pizzą nie przywiera do niej. Hurtownia opakowań oferuje nie tylko opakowania na dania na wynos, ale także opakowania cukiernicze, na przyjęcia czy do zgrzewu.